Nyttig trådarkeologi
Kul om vi håller fortsatt liv i en tråd med Utsidans samlade blötväders-tips
På vissa turer känns det ju som hela den mentala ansträngningen går ut på att slippa vatten på fel ställe
Fast jag måste börja med att gnälla lite, för jag tycker några av de gamla bidragen verkar överdrivet pessimistiska, och kanske avskräcker en och annan vandringssugen nybörjare, som läser tråden.
Visst, en tältvandring i tio dagars ihållande regn kräver lite omsorgsfulla rutiner, men det är inte oundvikligt att allt bara blir blötare och blötare, eller att det inte går att torka något som blivit vått. De två senaste gånger jag var i Norge kom jag ner från fjället i hyfsat torrt skick efter 11 resp. 9 dagars kontinuerligt regn - och då hade jag inte ens gjort upp eld under tiden.
***
Köket är såklart en given värmekälla/fuktutdrivare att ta till i värsta fall, men det är sällan jag har behövt det. Vi har ju vår "kropsvärmepump" tillgänglig 24 timmar /dygn, och att det ofta är blåsigt vid busväder är också en större tillgång än man kanske inbillar sig.
Väl urvridna ullstrumpor och tunna ullunderställ går att använda direkt utan att de kyler/skaver, och de blir "funktionellt" torra av fot/kroppsvärmen under en vandringsdag. Samma med småplagg, som man t ex fäster på låren innanför byxorna.
Varmvattenflaskor (och/eller varma stenar) driver ut fukten ur kängor över natten (och ger förvånansvärt mycket draghjälp till luftcirkulationen i ett litet tält).
Kroppsvärmen driver hyfsat ut fukten ur sovsäcken (även här kan varmvattenflaskor hjälpa till), men välventilerat tält är en förutsättning för att fukten ska transporteras vidare från dess utsida. Jag sover aldrig i ett helt stängt tält. På morgonen vänder jag alltid sovsäcken in-och-ut och vädrar ut kroppsfukten - det funkar även inne i ett väl genomblåst/öppet tält om det regnar, men avgjort bättre medan sovsäcken fortfarande är varm.
Yttre klädlager, tältet etc torkar förvånansvärt fort i vinden. Blåser det rejält men regnar litet, kan man t om hålla en ulltröja rimligt torr i lätt duggregn med lite "drivhjälp" från kroppsvärmen. Jag har fått saker rimligt torra i vinden under ett "skärmtak" av uppriggad absiddörr, fast det hällregnat utanför.
***
Men visst, man får som sagt inte slarva med sina rutiner. Sovsäcksskötsel enligt ovan är en sådan. Tältet riggar jag först och river sist, medan allt annat är packat i ryggsäcken (ställd med ryggsidan skyddad och regnskyddet på). Innertältet exponeras aldrig för regn under dessa procedurer. Jag torkar (alt. vädrar ut) all ev. kondensfukt på yttertältets insida på morgonen, skakar ut det värsta från utsidan och viker så innertältet inte kommer i kontakt med våta ytor. I svåra fall häktar jag av innertältet först och packar separat.
Det blöta (ytter)tältet packas i ryggsäckens utvändiga sidoficka.
Ryggsäcken är packad så att jag slipper öppna den i ösregn under dagen - allt jag behöver under gång finns i ytterfickor, klädfickor, höftbältesfickor etc.
Jag är noga med att inte dra in onödig fukt i innertältet, tar inte in våta saker, "skalar av mig" regnstället i absiden, etc
Jag stannar faktiskt inte alls för lunch, om det ösregnar - då blir jag bara olidligt kall och kroppsfukten stannar kvar i kläderna i brist på "värmepump". En generös påse med blandning av nötter och rostade kikärter att småtugga på kontinuerligt håller mig lika mätt och glad som en lagad lunch.
***
Vad man valt för tält och kläder spelar ju också roll.
Jag skulle t ex aldrig välja ett tält, som kräver att man får upp innertältet först. Mycket god ventilation och en absiddörr som går att hålla öppen i regn är också avgörande för att jag ska få ihop det.
Många tunna klädlager är lättare att få torra än få tjocka. Samma resonemang får mig att välja ofodrade skalkängor på långa tältturer utan torktillfällen (läs: stugor) på vägen.
Ull tycker jag själv (men här finns olika åsikter) är helt suveränt som material just ur fukthanteringssynvinkeln.
Men visst kan man bli trött på eländet!
Så fram för många smarta tips att hantera det utan tappade sugar