Paddelteknik vs teknisk paddling - eller en dåres försvarstal

Min k-k är större än din k-k

Herregud, varför finns den här diskussionen överhuvudtaget. Om jag vill paddla Point65 Nemo eller en Honcho Guevarra med skädda, roder eller utan något alls så skall jag väl kunna göra det och njuta av det utan att det sitter en liten fjant helt utan självförtroende i en annan typ av kajak och gör sig lustig på min bekostnad. Uttrycket "kajak för svenska förhållande" är ju trams.

Kolla in de andra forumen här på Utsidan, där är det trevlig och uppmuntrande läsning, men på paddelforumet hackas det på antingen engelska kajaker eller svenska, roder skädda, sittbrunn osv. Eller så kan det ältas om hur en sak stavas....ge er ut på vattnet istället och prova allt du kan paddla så får ni belackare av den ena eller den andra sorten lite kunnande. Plocka av skygglapparna och njut av vad livet (kajakbranchen) har att erbjuda.

För att hjälpa er som bara suttit i samma kajaktyp hela livet så kommer här en lista:

Racingkajak
Motionskajak
Skärgårdskajak
Surfski
Kustroddare (ja jag vet att det inte är en kajak, men det är kul)
Havskajak brittform runda/skarpa slag
Havskajak swedform runda/skarpa slag
Havskajak mix sve/eng
Grönlandskajak
Rekreationskajak
Fiskekajak
Sit on Top
Pedalkajak
SUP
Waveski
Surfkajak
Creek kajak
Play kajak
Riverrunner
Och allt där emellan...säkert glömt någon typ?

Have fun and SMILE :)

Mvh,
Leif, (som paddlar/paddlat alla typer av kajaker).
 
Jag ser inga min pappa är starkare än din-tendenser här :). Det är bara en vanlig hederlig nördig diskussion om för- och nackdelar med olika utrustning och teknik, men var så god och bli provocerad av det ;-). Att såna diskussioner förekommer beror nog helt enkelt på att man är intresserad av hur saker och ting funkar, precis som man kan snacka om motorer eller nåt annat tekniskt. Jag har för övrigt paddlat 7 mil senaste veckan så jag hinner paddla lite mellan inläggen också ;-)
 
Jag ser inga min pappa är starkare än din-tendenser här :). Det är bara en vanlig hederlig nördig diskussion om för- och nackdelar med olika utrustning och teknik, men var så god och bli provocerad av det ;-). Att såna diskussioner förekommer beror nog helt enkelt på att man är intresserad av hur saker och ting funkar, precis som man kan snacka om motorer eller nåt annat tekniskt. Jag har för övrigt paddlat 7 mil senaste veckan så jag hinner paddla lite mellan inläggen också ;-)

Bra jobbat! Ungefär samma här. Vi ses nästa lördag ;-)
 
Jodu, nästa lördag... ångesten är stor :)... men ta mig i mål ska jag nog göra åtminstone.

För att återgå till nörderierna - hur långsamt kan man paddla med en paddel som inte slirar utan att frekvensen blir odrägligt låg? För att göra 1000 meter i herrvärldseltiklass (17 km/h) gör man alltså 110 - 115 paddeltag per minut. Energieffektivt sägs det vara mellan 33 - 70 med en topp runt 50 för att använda sig av samma källa som Björn T har på sin grönlandspaddelsida, med den teorin blir fönstret för den icke-slirande paddeln utan möjlighet att ändra utväxling (vingpaddel) blir då ca 5 - 11 km/h med en topp runt 7,5 km/h. 60 paddeltag innebär ca 9 km/h.

Hanterbara farter för en normaltränad i goda förhållanden, men börjar det bli stökigt och osäkert blir det tuffare. Jag tror man ska se rundbottnade roderförsedda farkoster med vingpaddel och fria knän som optimerade för bra förhållanden och/eller väldigt skickliga kanotister. Med träning kan man hantera även mindre bra förhållanden på ett fullgott vis även om utrustningen inte är optimal för det. Tanken är väl att man förhoppningsvis ska tjäna mer under tiden det är bra förhållanden än man förlorar under de dåliga. Valet blir individuellt. Jag tror många föredrar att bli duktiga på en utrustning/teknik och lära sig behärska den i de flesta förhållanden snarare än att lära sig olika och välja efter tillfälle. Och då kan man hävda att exempelvis grönlandspaddeln kan vingpaddelns område tillräckligt bra eller tvärtom och båda kan vara sant beroende på vem det gäller...
 
Jag tror man ska se rundbottnade roderförsedda farkoster med vingpaddel och fria knän som optimerade för bra förhållanden och/eller väldigt skickliga kanotister. Med träning kan man hantera även mindre bra förhållanden på ett fullgott vis även om utrustningen inte är optimal för det.

Och vad gör du med benstöd i en rank kajak? Benstöden fyller en funktion när du måste kränga kajaken och/eller vill utföra tvära svängar med hjälp av paddeltag.
Jag är tämligen säker att kommer få ännu svårare att klara en rank kajak med benstöd i stökig sjö.
 
Och vad gör du med benstöd i en rank kajak? Benstöden fyller en funktion när du måste kränga kajaken och/eller vill utföra tvära svängar med hjälp av paddeltag.
Jag är tämligen säker att kommer få ännu svårare att klara en rank kajak med benstöd i stökig sjö.

Jaså? Det förvånar mig att du säger så. Jag upplever alltid en bättre stabilitet när jag får "hålla i" kajaken med låren, det blir liksom lättare att kompensera. Kajaken "vippar" inte sida-till-sida spasmiskt som när jag inte håller i den och jag börjar känna mig osäker. När jag håller i den med låren blir det mycket mer följsamt i våggunget, och jag kan knycka till kajaken och få in den under mig med höften som inte går så bra när man inte håller i den, känns som mariginalerna är bredare. Lite lägre tyngdpunkt får man ju också med låren lägre.

Är kajaken extremt rank kan jag tänka mig att den är mindre påverkad av våggunget och att det därför är mindre viktigt att hålla i den, men jag kör än så länge med kajaker som endast upplevs som ranka av nybörjare, slätvattenspecialister ser dem som pråmar.
 
Väldigt intressant tråd som iallafall försöker få klarhet i det komplexa i paddlandet - vet att man kan paddla på utan att fundera också.

Som jag (just nu) uppfattar det hela när det gäller vingpaddeln så ger den följande fördelar:
1. 'tvingar' paddlaren att rotera med överkroppen med relativt raka armar genom vingens utåtvandring dvs engagera starka bålmuskler
2. bra utväxling genom hela paddeltaget genom att utåtvandringen ökar hävarmen
3. bra grepp i vattnet genom sin kupade form

och nackdelar:
1. för effektiv - belastar axlar/armar/bål hårt oavsett om man paddlar med hög/låg frekvens respektive liten/stor kraftinsats - skopan 'håller i' i vattnet
2. svårare att ändra 'utväxling' - tipset som getts är att inte sätta i hela bladet om man vill ha det lättare
3. den oregelbundna formen försvårar stöttning

Vingens form har betydelse för vingens väg i vattnet men någon 'aerodynamisk' lyftkraft som adderas till krafterna som vill driva kajaken framåt verkar vara svår att bevisa?
 
Vingens form har betydelse för vingens väg i vattnet men någon 'aerodynamisk' lyftkraft som adderas till krafterna som vill driva kajaken framåt verkar vara svår att bevisa?

Tja svår och svår... om man verkligen går in och anstränger sig skulle det nog gå ganska enkelt. Man kan ju på lite avstånd filma nån från sidan som paddlar förbi en stolpe i vattnet eller annan fast punkt och sen mäta i bilderna. Det som gör det (lite) svårt är att paddeln vrids genom draget från positiv till negativ vinkel och att man inte har tryck på paddeln hela tiden den är i vattnet. Man borde nog mäta när paddelbladet är helt begravd i vattnet intill kajaken till dess man påbörjar upplyftet. Men man kan inte mäta vid den synliga delen av paddelskaftet eftersom den har vridits (och ser ut att röra sig en del framåt pga det), utan man måste dra en tänkt linje för att hitta pivotpunkten (nånstans mitt på paddelbladet antagligen) och se hur den rör sig. Jag skulle bli mycket förvånad om den rör sig framåt.

Det hänger förstås en del på hur paddeldraget genomförs också, mycket god teknik i konstant fart är det som gäller. Accelererar man eller har tafflig teknik kan man skylla eventuellt slirande på det.
 
När jag funderar lite mer på att vingen skulle kunna röra sig framåt så verkar det rätt osannolikt då man under paddeltaget applicerar en avsevärd kraft bakåt (om man inte är helt uttröttad) och att den eventuella lyftkraften i motsatt riktning skulle överstiga kraften i paddeltaget och ge en synlig rörelse framåt låter inte troligt.

Grundantagandet är förstås att paddeln inte sitter 'fast i' vattnet utan i verkligheten finns det alltid läckage och strömningar runt bladet som gör att den rör sig bakåt relativt färdriktningen.

Eller kan det vara så att rörelsen bakåt skulle vara större om inte denna lyftkraft i vingprofilen fanns?
 
Jag förstår knappt vad den här tråden handlar om men själv faller jag under paddelkategorin "fällkajaks-fetto" :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Niftigolebb Paddelteknik Vingpaddel Paddling allmänt 6
liedberg paddelteknik - roddteknik Paddling allmänt 1
liedberg Paddelteknik Paddling allmänt 12
Strmbrg Paddelteknik... Paddling allmänt 0
hassex Paddelteknik Paddling allmänt 0
tango Vita fingrar efter paddling... Paddling allmänt 14
tango Välja rätt torrdräkt för paddling? Paddling allmänt 21
-Ruff- Säkerhetstänk vid kraftverk/dammar? Paddling allmänt 6
Sven S Paddling i Vännäs? Paddling allmänt 2
Snödrivan Poncho för cykling och fika vid paddling Paddling allmänt 2
krilars Paddling från Åland till finland Paddling allmänt 16
aldrigsur Paddling med vildmarkskänsla Paddling allmänt 24
TazzRat Parkering Kloten (Långvattnet) för paddling Paddling allmänt 14
cheeredy Nekad paddling, hävdar att förenings regler går över allemansrätten Paddling allmänt 143
Rasmus_B Paddla i Nord-Norge (Lofoten, Vesterålen) Paddling allmänt 9
Wibrån Preben Mortensen, en inspiratör inom paddling, är död Paddling allmänt 4
WästyKajaky Expedition/ Långfärdspaddling Norge-Sverige.... Paddling allmänt 2
Urban packrafter Prisberömt packrafting film Earning a River Paddling allmänt 2
Wibrån Paddling genom Ålands å Åbolands skärgård Paddling allmänt 12
EricL Paddling ger bättre längd baksida lår? Paddling allmänt 16
Skafto_nordstrommarna Val av havskajak för paddling vid västkusten Paddling allmänt 17
LY90 Finns denna typ av paddling i Sverige/Norden? Paddling allmänt 2
avslutmedlemskap0904 Paddling i Finland större sjöar Paddling allmänt 3
GertF Paddling och åska. Paddling allmänt 13
Rinte Förbudsområden Paddling allmänt 3
Musiktoken Paddling Stekenjokk - Ransarån - Marsån - Malgomaj - Vilhelmina Paddling allmänt 7
Urban packrafter Ny film Paddling i Tresticklans National Park Paddling allmänt 1
Hylje Paddling Backe/Rossön/Fjällsjö Paddling allmänt 0
Hanna76 Paddling med barn i Rogen naturreservat Paddling allmänt 8
G.Kraft Å paddling kring Stockholm? Paddling allmänt 4
Zlagge Nikkaluokta - Kalix paddling längs Kalixälven Paddling allmänt 2
igs Paddling i Polen Paddling allmänt 0
hirro Avdomnad hand efter 30 minuters paddling Paddling allmänt 12
Peter_Östberg Paddling Helsingfors-Prangli-Pedassaar-Helsingfors, samt SKEG Paddling allmänt 0
fiskpropeller Ny inom paddling. Söker tips på kajaker. Paddling allmänt 18
ekaterina paddling med barn Paddling allmänt 9
Willetjåkkå Paddling Norr om Stockholm Paddling allmänt 3
igs Paddling runt Siljan Paddling allmänt 3
ackepacke Kajakfilm om paddling Marstrand - Fjällbacka Paddling allmänt 0
avslutmedlemskap0904 Kläder för paddling Paddling allmänt 14
calmelon Paddling med fiske norrut Paddling allmänt 2
Kal-P-Dal Paddling och prylar Paddling allmänt 10
Elin75 Söker snabbt svar om paddling vid Ingarö/Björnö Paddling allmänt 0
calypso63 Fira Nationaldagen med paddling Paddling allmänt 0
YvonneJson Paddling på Nya Zeeland? Paddling allmänt 2
parber Paddling med möjlighet att klättra Paddling allmänt 9
Sam Andersson Längre paddling i sommar helt novice... Än så länge Paddling allmänt 3
fingret Tips på paddling för 2 nybörjare (1 vecka) Paddling allmänt 6
davst Paddling i Misterhults skärgård - trailer :-) Paddling allmänt 7
rois Paddling i Ivösjön Paddling allmänt 0

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg