kr-val; sa:
Mezzner; sa:
Flera gånger har det jämförts med extremsporter, och just med anledning av att det skulle vara en orättvis jämförelse.
Jag anser inte att jag tar större risker när jag klättrar än när jag åker skridskor. Fast inte blir jag sur om nån kallar klättring för en sport för dårar.
Jag tror att man är farligt ute om man till varje pris vill hävda att långfärdsskridsko på exempelvis de ställen som SSSK åker, är väldigt säkert och bergsklättring generellt relativt livsfarligt.
Det finns en fundamental skillnad mellan risksport och "söka faran". Ulrika påstod att skridskoåkare söker faran, vilket jag anser vara helt fel. Jag utgår från mig själv. Jag har en familj som jag älskar med två underbara barn. Jag vill inte dö. Jag söker inte faran. Jag vill åka skridskor och uppleva åkglädje, naturupplevelser, trevlig sällskap och allt det positvia som hör till skridskoåkningen. Det ger mig energi och livsglädje. Det är det jag söker.
Jag har inte träffat på någon i vår förening med 2000 medlemmar som jag uppfattar som att dom "söker faran".
Givetvis vill utövare av risksporter inte dö. Om man på allvar vill dö så är risksporter ett ineffektivt sätt - då är det mycket effektivare att helt enkelt ta livet av sig.
Det utövare av risksporter vill är förstås att utmana faran - och klara av det. Och gärna också visa andra att man klarar av det. Det är inget konstigt i det, så har människor gjort i alla tider, från stenåldersmannens attack mot den största och mest aggressiva grottbjörnen, via antikens gladiatorspel, medeltidens tornerspel, 16/17/1800-talens dueller, till dagens risksporter. Idag har vi dessutom ett tryggare sätt som de flesta föredrar: imaginära faror. Jag tänker då på hela branschen av deckare, dramor, skräckfilmer, etc, där man slipper verklig fara men ändå får ta del av det "nervkittlande".
Sedan är frågan om långfärdsskridsko är en risksport eller inte. Själv tycker jag det beror på hur den utövas -- det finns ju många olika grader, allt från nån liten tur ibland på grannsjöns plogade bana till långa färder på havsis under svinga i ytterskärgård. Men vill man ha en stämpel "risksport" eller "inte risksport" på långfärdsskridsko kanske man ska fråga sitt försäkringsbolag: ersätter den vanliga olycksfallsförsäkringen skador man får under långfärdsskridskoturer? Eller behöver man en specialförsäkring för detta? Olika försäkringsbolag kan givetvis göra olika bedömningar här.
När det gäller Ulrika By's artikel så gjorde hon flera generaliseringar och överdrifter. Vare sig man påstår att långfärdsåkare "söker faran" eller "inte söker faran" så är det givetvis i bägge fallen ett antal individer som det påståendet inte stämmer för. Människor är ju olika och det blir fel om man försöker klumpa ihop alla till en homogen grupp.
En annan överdriven generalisering som Ulrika By gjorde var när hon skrev detta:
# Genom hela den 105-åriga klubbens historia har det
# funnits en bild av den som om den vore en slags
# isarnas frimurarloge.
Nog kan SSSK uppfattas så idag av omvärlden: intaget av nya medlemmar är begränsat, och det krävs mer av nya medlemmar än att bara betala medlemsavgiften. Plus att de åtråvärda israpporterna hålls hemliga för de som inte är med i klubben. Att kalla det "frimurarloge" är förstås en överdrift som nog ska tas med en rejäl nypa salt, men lite exklusiva vill dom vara.
Men att, som Ulrika gör, påstå att den bilden fanns redan då SSSK bildades år 1901 är givetvis befängt och uppenbart felaktigt. Jag mejlade henne och påpekade att så SSSK bildades fanns bara en annan skridskoklubb i Sverige: Kungliga Skridskoklubben (sedan länge avsomnad). Där fick inte vem som helst bli medlem, utan det krävdes att man hade sina kontakter inom överklassen. SSSK uppstod alltså som ett folkligt alternativ, där vem som helst kunde bli medlem, även om man saknade kontakter med kungligheterna. Ulrika svarade på detta så här: " Jag har givetvis inga vittnesbörder från hela seklet av skidskoåkning, utan bygger min krönika på samtal med människor som har varit aktiva de senaste 15-20 åren." -- men det skrev hon inte i tidningen, utan där hette det "Genom hela den 105-åriga klubbens historia"...