Nej, erövringen av samernas land har inte skett vid ett tillfälle och med en stor här. Den har pågått steg för steg under århundraden, men den blir inte mindre erövring för det. På en nätplats om norrbottensfjällen beskrivs erövringen så här.
"Från 1500-talet har de landområden där samerna levt, successivt införlivats i de nordiska staterna, och
samernas egna territoriella indelningar och samhällsorganisering, inklusive juridiska institutioner, har successivt förlorat sin ställning."(min fetstil)
Nätplatsen är producerad av ett svenskt statsorgan (Länsstyrelsen i Norrbottens län) så den kan knappast misstänkas för att vara partisk till samernas förmån. Det står mera läs- och tänkvärt på den f.ö., så läsning rekommenderas:
http://www.fjallen.nu/3index.htm
Visst är även svenskarna en urbefolkning i delar av Sverige, men vi är ju i majoritet så vi behöver inget särskilt skydd, inte än på länge i alla fall.
Exakt hur befolkandet av den skandinaviska halvön gick till kan man väl knappast veta med fullständig säkerhet. Att det skulle ha skett vid ett enda tillfälle är knappast troligt. Arkeologerna kan ju se att det har varit kulturskiften, men om det beror på att det har kommit in nya folkgrupper eller på att de befintliga har tagit till sig nya impulser är förstås svårt att veta. Att invandring har skett både söderifrån och österifrån är inte heller otroligt. Under yngre bronsåldern framträder en skillnad mellan övre och mellersta Norrland som "kan tolkas så att mellersta Norrland knöts till den nordiska kulturkretsen, medan övre Norrland kom att tillhöra den kultursfär som senare betecknas som samisk" (Nationalencyklopedin).
Alldeles oavsett hur det var under förhistorisk tid så har vi tillräckligt med fakta från historisk tid för att inse att det har funnits en svensk kultur i söder och en samisk i norr, att dessa har haft kontakt och att den svenska har expanderat på den samiskas bekostnad. Det har ju t.ex. funnits samer i södra Norrland och Dalarna, som ursprunligen levde som jägare och samlare men på 1700-talet tvingades att bli bofasta som s.k. sockenlappar, en sorts allmänna hjälpredor som utförde sysslor som bönderna inte själva ville utföra, t.ex. hästslakt. Linné nämner att han under sin resa till Lappland mellan Jättendal och Gnarp i norra Hälsingland träffar sju stycken lappar som kör sina renar. När han frågar dem hur de hade kommit att vara där nere svarar de att de är födda där och vill dö där.
Nej, erkänna sig som erövrare vill man förstås inte, det vill inte inte kineserna i Tibet heller. Att inte riktigt vilja erkänna att minoriteten existerar, att det bara är en variant av det egna folket ("en kulturdifferentiering i olika delar av landet") är inte heller ovanligt. T.ex. så kallas kurder för "bergsturkar" i Turkiet.