Ja, och i såväl Ukraina som speciellt Balkan så är/var beväpningsnivån lite högre än vad den är i det här landet... Men läser man Henrikssons bok om Balkanbataljonen så framgår det rätt tydligt att de hade sina plundrande rövarband därnere i Bosnien, precis som alla kollapsande civilisationer får... Hade vi haft vårt Hemvärn kvar så hade risken varit lägre för rövarbands uppdykande på svensk landsbygd. IMHO YMMVBalkan och Ukraina har betydligt högre grad av självförsörjning än Sverige. Vi är nog längst fram av alla länder när det gäller "Just In Time" för leveranser varför vi antagligen kommer drabbas betydligt hårdare vid en sådan situation.
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Nedsläckt land - Tio deltagare får prova att klara sig i ett samhälle helt utan el.
- Trådstartare heme
- Start datum
Ja, och i såväl Ukraina som speciellt Balkan så är/var beväpningsnivån lite högre än vad den är i det här landet... Men läser man Henrikssons bok om Balkanbataljonen så framgår det rätt tydligt att de hade sina plundrande rövarband därnere i Bosnien, precis som alla kollapsande civilisationer får... Hade vi haft vårt Hemvärn kvar så hade risken varit lägre för rövarbands uppdykande på svensk landsbygd. IMHO YMMV
Vill inte vara kinkig här men Hemvärnet är kvar i allra högsta grad med 22000 män/kvinnor:
https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/verksamhetsomraden/hemvarnet/
Tre Gotlandskaniner kräver 4m2 och de ger mellan 60 och 100kg kött per år lite beroende på fruktbarhet. De behöver inget kraftfoder för att växa. 10 höns ger 1500 ägg per år.
/QUOTE]
Med ensidig kost på kaniner så finns risken för proteinförgiftning
https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_poisoning
Det är helt enkelt för lite fett för att metabolismen skall klara av det i längden om det inte kan kompletteras med fett/olja från andra födoämnen.
Det var ett allvarligt problem bland trapper i USA och Canada när det försökte överleva vintrarna på i stort sett bara kaniner med fällor och snörning fångades med minsta möjliga arbetsinsats.
Hade de vetskapen att om man kokade köttet med rikligt med granbarr (mycket C-vitaminer som var en av de viktigare vitaminerna för att hantera oönskade överflödet av 'fel' proteiner) så hade de klarat sig mycket bättre och många som inte klarade sig, sannolikt överlevt.
Dvs en liten spillra av de 100 000+ vi hade före den stora förskingringen. Och på den tiden hade de knallpåkarna mm hemma, inte inlåst i kassun långt bort på centralanläggning/regemente.Vill inte vara kinkig här men Hemvärnet är kvar i allra högsta grad med 22000 män/kvinnor
Direkt insatsberedda alltså...
Tre Gotlandskaniner kräver 4m2 och de ger mellan 60 och 100kg kött per år lite beroende på fruktbarhet. De behöver inget kraftfoder för att växa. 10 höns ger 1500 ägg per år.
/QUOTE]
Med ensidig kost på kaniner så finns risken för proteinförgiftning
https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_poisoning
Det är helt enkelt för lite fett för att metabolismen skall klara av det i längden om det inte kan kompletteras med fett/olja från andra födoämnen.
Det var ett allvarligt problem bland trapper i USA och Canada när det försökte överleva vintrarna på i stort sett bara kaniner med fällor och snörning fångades med minsta möjliga arbetsinsats.
Hade de vetskapen att om man kokade köttet med rikligt med granbarr (mycket C-vitaminer som var en av de viktigare vitaminerna för att hantera oönskade överflödet av 'fel' proteiner) så hade de klarat sig mycket bättre och många som inte klarade sig, sannolikt överlevt.
Det har du helt rätt i. Jag menade det som en del av kosten. Dels att vi hade 500m2 odlings yta samt höns för ägg och lite kött. Men att kaninerna stod för huvuddelen av köttet.
Men det är väldigt intressanta fakta ändå🙂
Jag äter själv väldigt mycket kanin, åtminstone 2ggr i veckan. Men som sagt jag äter ju långt ifrån ensidigt då🙂
Ja, och i såväl Ukraina som speciellt Balkan så är/var beväpningsnivån lite högre än vad den är i det här landet... Men läser man Henrikssons bok om Balkanbataljonen så framgår det rätt tydligt att de hade sina plundrande rövarband därnere i Bosnien, precis som alla kollapsande civilisationer får... Hade vi haft vårt Hemvärn kvar så hade risken varit lägre för rövarbands uppdykande på svensk landsbygd. IMHO YMMV
Sverige, Finland och Kanada har vapentäthet i paritet med USA räknat per capita, men det är oerhörd skillnad och väldigt mycket lägre i antal vapenolyckor och vapenvåld gentemot USA. vapenprofilen är också helt annorlunda för här (Sverige, Finland och Kanda) är det jaktvapen till stor del - inte handvapen som används i konflikt mellan människor och grupperingar av människor.
Man kan tycka vad man vill om vapen - men detta visar att våldsnivån har inte så mycket med om man kan lägga händerna på ett vapen eller inte utan för att de sociala systemet i USA producera väldigt stor mängd desperata människor, utestängda utanför systemet som till slut tar till våld för att nå de mål de har tänkt sig då alternativa vägarna upplevs helt stängda för dem.
Det här fick mig att söka lite extra på cryptosporidium, vilket resulterade i en överraskning.
Verkar finnas en relativt ny (dessutom svensk) produkt som heter Biocool som fixar parasiter i vattnet. Finns både på Apotea och hos Classe. Hur kan denna produkt vara en sån doldis i dessa prepper-tider?
Kör man reningstabletter oavsett peroxider eller klor så är dosen massiv i jämförelse med klorhalten som vi använder i våra vattenreningsverk.
Det stod att klorhalten som används i våra vattenreningsverk inte räckte för att avdöda dessa parasiter (det är väldigt lite typ max 0.5 ppm) - frågan är vilken nivå av fritt klor och peroxiden när det faktiskt gör det??
hmm - kanske borde köpa en sådan klorbaserad vattenreningstablett - lösa upp och kolla hur mycket klor de egentligen lägger in i vätskan - teststickor inklusive att mäta fri klor köps där det finns pool-kemikalier.
----
Såg när jag kolla det att det fanns massor av UV-pennor att köpa hos sedvanliga campingbutiker, men jag är rädd för att dessa bara ger falsk trygghet då våglängderna som används för sterilisering i vatten är mellan 240 och 280 nm (UVC) medan UV-LED med kortare våglängd i bulkvolymer är som kortast runt 365 nm (UVA) och jag tror inte den är speciellt bakteriedödande. - det finns LED som ger kortare våglängd men ser ut att vara kvar i utvecklingslabbarna ännu och inte produktifierat i några större mängder och heller inte prislapp som passa en konsument.
Lågtryck-kvicksilver-rör ger två dominerande frekvenser - 253.7 nm (vilket är inom fönstret för desinficering av vatten) och 184.9 nm - sistnämnda är så 'hård' att det gör om luftsyre till ozon och sådana rör brukar ha en omisskännlig doft av ozon när de är upptända
Det innebär att i stort sett alla plaster blockera för dessa båda frekvenser och akrylatplast som når högst har transparens på bara enstaka % för ljus i 253.7 nm och inget alls för 184.9 nm och då i tunna skikt, inte i stav
Skall man leda ljus av 253.7 nm så krävs det kvartsstav eller snarare kvartsfönster/rör med liten vägtjocklek runt UV-röret - annars är det inte mycket kvar ens med kvarts (då ca 10% av ljuset försvinner per 10 mm tjocklek) . skall man upp riktigt ordentligt i kort våglängd så använder man safir...
---
Med andra ord vilket är värst - att klorera mycket och luktar så mycket att man inte vill dricka det längre och senare nyper av det med en knivsudd askobinsyra eller att man köper en UV-stav för många hundralappar som man rör om i sitt vatten (och säkert lyser blått... - äkta renspektrum UV syns inte över huvud taget men kan få saker att flouricera) och tror att det desinficerar men i verkligheten gör väldigt lite - om ens något alls...
(UV-ljus från en klar lågtryckskvicksilverrör har en rätt svag blå ton som kan få en tro att den är rätt ofarlig - det är den inte då det mesta av ljuset är osynligt och 253.7 nm ger både svetsblänk i ögon och solbrännskador av den allvarliga sorten som gör ont och blir rött på ganska kort tids exponering - den är ju desinficerande vilket också gör att levande hudceller också skadas/dödas vid för stor dos.)
Är staven som ljuset kommer ut ifrån i äkta plast och inte i något som ser ut som lite till ytan smula halvmatt glas, är den dessutom synligt blå eller tom violett... - så, nej det kommer inte att fungera som man har tänkt sig i avseende desinficering...
Jag ringde vår vattenverksingenjör och frågade om kloreringen och UV-rören och --- vi kör ut max ~0,2ppm (och kommer vi upp mot 0,3 så börjar det ringas på hans telefon, då 'luktar' vattnet...)
och våra UV-rör är av kvicksilvertypen, de byts en gång om året (dvs väl innan de är 'utbrända') och löper i trånga tunna kvartsglasrör för att få maximal effekt på ev. småjävlar i vattnet. Livslängd/funktion mäts genom att övervaka energiavgivningen från rören "den får inte gå under ~400-420 joule på mätaren"...
Så det här med att desinficera dricksvatten är ingen enkel vetenskap, men han och jag var rörande överens om att 'nöddricksvatten' hellre får smaka rejält med klor än inte smaka klor alls. Han hade också sett teve-serien, sett deras hinkande av våtmarksvatten - och undrat varför de inte letade på gårdens gamla oanvända, grävda brunn? "Såna finns ju alltid..."
och våra UV-rör är av kvicksilvertypen, de byts en gång om året (dvs väl innan de är 'utbrända') och löper i trånga tunna kvartsglasrör för att få maximal effekt på ev. småjävlar i vattnet. Livslängd/funktion mäts genom att övervaka energiavgivningen från rören "den får inte gå under ~400-420 joule på mätaren"...
Så det här med att desinficera dricksvatten är ingen enkel vetenskap, men han och jag var rörande överens om att 'nöddricksvatten' hellre får smaka rejält med klor än inte smaka klor alls. Han hade också sett teve-serien, sett deras hinkande av våtmarksvatten - och undrat varför de inte letade på gårdens gamla oanvända, grävda brunn? "Såna finns ju alltid..."
Hittade en text om vilka nivåer som behövs för att inaktivera Cryptosporidium i tillräcklig grad om man fått infektion i bassäng och det är ganska drastiskt även med hypoklorider och halten fri klor som blir.
Det som verka gälla är att det skall vara hypoklorid (som tex. tillverkas med elektrolys - eller 'äkta' klorin...( natriumhypoklorid) ) - inte stabiliserade varianter med som tex. nämnda natrumdiklorisocyanurat, pH skall vara lägre än 7.5, mängden skall vara upp till 20 ppm fri klor för 13 timmars tid eller vid 10 ppm för 25 timmar.
Med andra ord är de riktigt 'hard to kill' och bokstavligen måste frätas sönder fysiskt med oxidation så att de inte är funktionella längre även de hamnar i gynnsam läge senare
Hittar inget om vilka nivåer som krävs för att avdöda med peroxider i vatten - men för att sanera bassänger så handlar det om 3% väteperoxid som man skurar med på ytorna och ändå inte lovar med än 99% avdödning efter 20 minuters blötläggning med peroxidlösningen...
'hard do kill' är bara förnamnet... - speciellt när den är i sin sporstadium så pratar man om 6% väteperoxid i minst 20 minuter eller 18 timmar i ammoniaklösning.
En av de effektivare metoderna är att värma/koka men även här måste det hållas över 70 grader C i minst 20 minuter för att anses vara avdödat i tillräcklig grad - 80 grader så räcker det med 2 minuter för samma avdödningsgrad...
UV nämns också men då pratar vi om riktig UV (läs 253,7 nm) och inte sådana som ges av en UV-led i en penna samt tillräcklig intensitet och tid då parasiten har UV-reparerande mekanismer och styrkan måste vara så hög att dessa inte hinner med och töms på reparerande resurser innan permanent skada sker i parasiten.
även ozon nämns...
Det som verka gälla är att det skall vara hypoklorid (som tex. tillverkas med elektrolys - eller 'äkta' klorin...( natriumhypoklorid) ) - inte stabiliserade varianter med som tex. nämnda natrumdiklorisocyanurat, pH skall vara lägre än 7.5, mängden skall vara upp till 20 ppm fri klor för 13 timmars tid eller vid 10 ppm för 25 timmar.
Med andra ord är de riktigt 'hard to kill' och bokstavligen måste frätas sönder fysiskt med oxidation så att de inte är funktionella längre även de hamnar i gynnsam läge senare
Hittar inget om vilka nivåer som krävs för att avdöda med peroxider i vatten - men för att sanera bassänger så handlar det om 3% väteperoxid som man skurar med på ytorna och ändå inte lovar med än 99% avdödning efter 20 minuters blötläggning med peroxidlösningen...
'hard do kill' är bara förnamnet... - speciellt när den är i sin sporstadium så pratar man om 6% väteperoxid i minst 20 minuter eller 18 timmar i ammoniaklösning.
En av de effektivare metoderna är att värma/koka men även här måste det hållas över 70 grader C i minst 20 minuter för att anses vara avdödat i tillräcklig grad - 80 grader så räcker det med 2 minuter för samma avdödningsgrad...
UV nämns också men då pratar vi om riktig UV (läs 253,7 nm) och inte sådana som ges av en UV-led i en penna samt tillräcklig intensitet och tid då parasiten har UV-reparerande mekanismer och styrkan måste vara så hög att dessa inte hinner med och töms på reparerande resurser innan permanent skada sker i parasiten.
även ozon nämns...
Senast ändrad:
Jag har uppgifter på 10 gånger klordosen med stark vattenreningstabletter , borde ju vara 50ppm ungefär , det här vattnet är totalt odrickbart och kloret måste deaktiveras med askorbinsyra efter verkanstiden - den handla om timmar har jag för mig.
Problemet är att vattenreningstabletter använder natrumdiklorisocyanurat eller motsvarande mono och tri-version - det är tydligen inte bra för effektiviteten då isocyanuratet är en komplexverkande molekyl som inte lämnar ifrån sig all klor på en gång utan istället buffrar och håller klorhalten lägre men jämnare över tiden trots att klor förbrukas mha. oxidation av olika organiska ämnen.
- det bör vara hypoklorider - tex. natrumhypoklorid och inte för hög pH. (hypklorider är alkaliska i sig) så att all fri klor är ute och arbeta på en gång i en hög halt.
men som du säger - halterna är så höga att det borde stinka utav bara **** av klor att ingen med luktsinne i behåll (det är inte självklart alltid) skulle förmå sig att dricka det utan en skvätt askobinsyra i det först för att neutralisera fria kloret först
- det bör vara hypoklorider - tex. natrumhypoklorid och inte för hög pH. (hypklorider är alkaliska i sig) så att all fri klor är ute och arbeta på en gång i en hög halt.
men som du säger - halterna är så höga att det borde stinka utav bara **** av klor att ingen med luktsinne i behåll (det är inte självklart alltid) skulle förmå sig att dricka det utan en skvätt askobinsyra i det först för att neutralisera fria kloret först
Det jag menade med "lantbruksromantik" är den här villfarelsen att småskaligt jordbruk på nåt vis skulle vara bra. Idag är småskaligt jordbruk inte bra, det är ett enormt slöseri på resurser (vilket andra kommentarer bekräftade).
]
Va varför är inte småskaligt bra? Vad och vilka kommentarer bekräftade det? Det känns som bluff och båg rakt igenom! Småskaligt är bättre på alla fronter förutom ekonomiskt. Men helt klart klarar vi oss på mindre mark än vad du tror.
Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter
Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg