Det fanns förr i tiden normer hur mycket mark som behövdes för att en familj skulle kunna leva på vad det producerar - och det är väldigt olika beroende vilken del av av landet och också vilken typ av mark som fanns då produktiviteten kunde vara enormt olika.
För att marken inte skulle 'förgiftas' av tex. nematoder och ensidigt utarmas på vissa mineraler så skall markstyckena odlas med olika grödor per år - man kan inte ha en remsa potatisland och odla enbart potatis år efter år då produktiviteten minskar fort och risken för olika smittor ökar snabbt (tex. bladmögel, vars sporer också ligger länge kvar i jorden) - och i denna cykel ingår också ofta att det skall ligga i träda typ var 5 år och redan då har vi supit bort 1/5-del av tillgänglig odlingsyta bara för att det skall vara uthålligt över obegränsad tid.
Hantering av gödsel är också känsligt - gödsel är nödvändigt för att ersätta det som tas upp av produkterna och förs bort i matvaror, annars går produktionen ned väldigt fort och mycket. Djurgödsel är OK medans människo-gödsel inte OK (för människomat - också av risken för smittor och parasiter som senare kan komma med maten)
(hur det går när man inte åtlyder denna regel kan man se i tex. Indien där man skiter på åkrarna som man sedan hämtar maten ifrån och därmed har konstanta diarréer, dålig näringsupptag och därmed mycket mer behov av mat för att överleva, vilket i sin tur gör att man måste odla ännu mer... och skita ännu mer till gagn för att sprida smittorna ännu mera... kort sagt smittorna har dresserat människorna väldigt väl för att maximera smittspridningen för deras egna nytta...)
Detta skyddsbeteende ser man också blad djuren som att kossor äter inte av den frodiga gräset som kommer av gamla komockor även flera år tillbaka, men gnager rent ända till rötterna runt dessa när det är matbrist, hästar samma sak, men de äter glatt varandras frodiga grästuvor av gammal spillning från respektive art och tex. att ha både kossor och hästar i samma hage så nyttjas betesmarkerna bättre.
Hur de kan veta vilket som är vilket är ingen som förklarar för mig - men gissar att de helt enkelt känner det på lukten av marken under gräset...
För att marken inte skulle 'förgiftas' av tex. nematoder och ensidigt utarmas på vissa mineraler så skall markstyckena odlas med olika grödor per år - man kan inte ha en remsa potatisland och odla enbart potatis år efter år då produktiviteten minskar fort och risken för olika smittor ökar snabbt (tex. bladmögel, vars sporer också ligger länge kvar i jorden) - och i denna cykel ingår också ofta att det skall ligga i träda typ var 5 år och redan då har vi supit bort 1/5-del av tillgänglig odlingsyta bara för att det skall vara uthålligt över obegränsad tid.
Hantering av gödsel är också känsligt - gödsel är nödvändigt för att ersätta det som tas upp av produkterna och förs bort i matvaror, annars går produktionen ned väldigt fort och mycket. Djurgödsel är OK medans människo-gödsel inte OK (för människomat - också av risken för smittor och parasiter som senare kan komma med maten)
(hur det går när man inte åtlyder denna regel kan man se i tex. Indien där man skiter på åkrarna som man sedan hämtar maten ifrån och därmed har konstanta diarréer, dålig näringsupptag och därmed mycket mer behov av mat för att överleva, vilket i sin tur gör att man måste odla ännu mer... och skita ännu mer till gagn för att sprida smittorna ännu mera... kort sagt smittorna har dresserat människorna väldigt väl för att maximera smittspridningen för deras egna nytta...)
Detta skyddsbeteende ser man också blad djuren som att kossor äter inte av den frodiga gräset som kommer av gamla komockor även flera år tillbaka, men gnager rent ända till rötterna runt dessa när det är matbrist, hästar samma sak, men de äter glatt varandras frodiga grästuvor av gammal spillning från respektive art och tex. att ha både kossor och hästar i samma hage så nyttjas betesmarkerna bättre.
Hur de kan veta vilket som är vilket är ingen som förklarar för mig - men gissar att de helt enkelt känner det på lukten av marken under gräset...
Senast ändrad: