Någon med erfarenhet av södra Kungsleden (Sälen - Åre)

Kläder som dom inte biter igenom någonstans, huva, glöm ej strumporna, stäng munnen, smeta in resten med myggmedel, om dom landar i soppan så låt dom koka med en stund. :)
 
Har inte vandrat hela södra Kungsleden men gått lite grann i Drevfjällen och Fulufjället år 2022 och det var i början av Juni månad. Det var tidig snösmältning däromkring det året men var ju en del väta i marken såklart.

Jag gick ifrån Gördalen fram till Röskåsen där en stuga finns men det var massor med möss i stugan så jag tältade utanför. Gick aldrig längre än till Röskåsen på min vandring i Drevfjällen.
Men på vägen fram till Röskåsen finns både stuga och vindskydd. Och ved vid vindskydden. Och bra tältplatser vid Id-Persätern.
En butik (gränshandel) ska finnas vid Flötningen mellan Drevfjällen och Grövelsjön.
 
Det kan nog bli en väldigt fin och varierad tur, som från norra Härjedalen omges av höga fjäll!

Jag skulle tro att det inte är så stor risk med att gå så tidigt numera men håll koll på hur vädret varit innan tycker jag, om det varit mycket regn blir det kanske inte alltför trevligt i synnerhet om det dessutom skulle vara i kombination med sen snösmältning och ’översvämmningsmyggor’, vilka är väldigt aggressiva.

Det bästa skyddet mot mygg tycker jag är att ha en tunn buff runt halsen och en tunn mössa på huvudet, i kombination med lite myggmedel på de ytor som finns kvar öppna. Myggnät stör allltför mycket har iaf jag upplevt, kanske i synnerhet när det gäller fiske dock.

I somras gick jag i helagsfjällen 14-15 juni, det fanns men var inte farligt med mygg dock lite högvatten (pga snösmältning) och på några ställen en del större snöfält eller tjockare fläckar kvar i skyddad terräng samt lite is kvar på vissa småtjärnar.
Samtidigt var terrängen i övrigt väldigt torr då pga vädret veckorna innan, och det var runt 20 grader i vattnet i de små fjälltjärnar som var isfria.
 
Matbutiker verkar finns i Stöten, Flötningen, Hamra och Storlien. Ca 12 mil emellan. När jag vandra i södra Sverige så är det ca 4 dagar och 3 övernattningar. Det är lite mera kuperat här uppe så kanske man behöver någon extradag eller två. Men det ska inte vara några problem att få ner det i ryggsäcken. Får dubbelkolla innan jag sticker upp att butikerna fortfarande har öppet.

När det gäller väder så får jag helt enkelt kolla innan jag sticker upp. Jag brukar göra det innan jag sticker ut på en vandring. Skulle det se helt hopplöst ut, det kan ju variera mycket från år till år, så får jag ha en plan B. Antingen en kortare tur eller en vandring någon annanstans. Det är det som är det fina med vandring att det är rätt lätt att planera om. Men allra helst vill jag klart ta turen mellan Sällen och Åre.

När det gäller mygg så har jag så här långt haft tur och aldrig haft några större problem. Förra året när jag vandrade från Dalsland upp genom Värmland och sedan till Sälen så vet jag att det var områden i närheten där det skulle vara rätt brutalt med mygg. Men där jag var så upplevde jag aldrig det. Det var i augusti och det var en period med mycket regn. Det räckte med att hålla sig i rörelse och att ha lite myggmedel på mig så att dom tvekade lite att bita. Jag kunde gå med shorts. Det ända var när man skulle filtrera vatten eller sätta upp tält. Då lätt jag dom bita mig, inte läge att börja vifta med armarna då. Men jag räknar med att jag kommer att jag kommer att komma i situationer när jag kommer få hantera myggsvärmar.

Tack för alla tips så här långt!
 
Nja myggor lär man sig inte hantera säger jag efter 58 år.... Men jag kan rekommendera Thermacell som faktiskt fungerar. Normalt är det bara på fjället det kan ligga kvar snö i juni och då fläckvist.
Håller fullständigt med om Thermacell. Jag började använda Thermacell under förra årets sensommar. Jag ångrar att jag inte börjat använda det tidigare för det är mycket effektivt. Anledningen till att jag inte prövat Thermacell tidigare är att jag avfärdat det som bluff eller i alla fall som en rejäl överdrift.
 
Jag får kolla upp Theramacell. Verkar som att det finns en Backpacker-version.
Jag använder min även vid förflyttning. Jag fäster den på ryggsäcken. Fungerar utmärkt. Då jag började använda Thermacell först under sensommaren förra året har jag ännu ingen erfarenhet av hur effektiv den är när det är som allra mest mygg.
 
Du vet säkert att den normala tiden för fjällvandring är från midsommar tre månader framåt. Nu börjar du ju i södra änden av fjällkedjan där våren/sommaren brukar komma tidigare, även om just Sälenfjällen ofta får mycket snö. Tidig vandring betyder förstås mer snö och vatten i markerna men mindre mygg. En avvägning som så ofta annars.

I Rogenområdet bör du söka tältplats i god tid på dagen. Långa sträckor är det omöjligt att hitta en vettig övernattningsplats. Ta gärna sikte på vindskyddet vid Rogens sydöstra ände, vindskyddet vid norra änden av samma sjö samt Myskelvadet, där en grusansamling gör tältandet nöjsamt. Och håll utkik efter björnen!

Lycka till på din tur! Skriv gärna några rader när du kommer hem. / Pelle
1710184356602.png

1710185678882.png


Där pilen pekar finns det också plats för flera tält. Torrt och skyddat.
 
Senast ändrad:

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg