Minsta och lättaste packningen?

Har du tiden kan loppisar fixa mycket av utrustningen för en låg peng.
Nya grejor som det associeras med friluft är ofta mellan 100 och flera 1000 dyrare än sina neutrala kusiner.
En lättvikts fjällutrustning i fina boden kostar som en bättre jorden runtbiljett. Du bestämmer vad du prioriterar.
Bra är att börja minimalt så att man kan vara ute, någorlunda torr och varm. Hitta rätt och äta ute. Till kvällen kan man cykla hem. Läger och sovutrustning väger och ju lättare så blir den inte billigare.
Om ett tält väger >2kg så är det alltid dyrare än en plastpressening, en liten do väger ca 1kg och kostar som en varm korv.
Regnkläder behöver du i varje fall. Sydväst är praktisk för då kan du röra på huvudet.
Liggunderlag med slutna celler är biligast på Jytsk.
Uppblåsbara med fjädrar i kan kosta upp till 2kkr. En bra lagom varm sovsäck som är lätt är inte gratis men en begagnad kan du oftast få för mindre än 1/2.
 
Vill komma med ett tips när det gäller tält.
Ska du ha ett tält för två personer att bo i med packning och allt så ska du absolut inte köpa ett tvåmanstält utan ett tremanstält. Ett tvåmanstält med GT-absid kan dock duga som alternativ.
Det är oerhört viktigt med god komfort enligt mig.

Lars Östlin
 
Vi brukar vara ute två vuxna och två barn och då gäller det att packa lätt och hålla det ekonomiskt görbart. Hos oss räknar vi med pris per sparat gram.

Låt viktoptimeringen ta ett tag. Använd det som du har och byt ut det som ger mest komfort eller mest viktminskning /krona. Vi har sparat mest vikt på att ta med mindre kläder och väga alla små delar. Vi kom t.e.x på att trangialocket inte användes och ersatte detta med en aluminiumpajform. Därefter är det ryggsäck, liggunderlag och sovsäck som har gett mest. Tält kostar ganska mycket per viktminskningsgram. Kan löna sig att hyra. Efter 4 år har vi nu äntligen köpt ett lättare tält för oss fyra - 3,5 jämfört med 6 kg (Tack vare rea). Ska bli skönt med 1 kg ytterligare minskning!
 
Oj, det var inte mycket. Har du några exempel på tält som väger så lite?

Jag har två tält runt kilot, six Moon designs lunar duo och ett tarptent cloudburst.
Det är dock tveksamt om dessa fyller ditt krav på att kunna ställas upp var som helst. Man bör tänka på att inte välja alltför utsatta tältplatser. Båda tälten är rejält rymliga med gott om plats för två personer och packning.

Ett annat tält som borde vara vindstabilare är vaude power lizard, men kanske är det också för litet.

Sent from my HTC Vision using Tapatalk
 
lätt, året runt,överallt?

året runt, lätt, minimal packvolym?
Om budgeten är obegränsad finns alltid något lättare, mindre, tåligare. Det är lättare att ge råd om du berättar lite mer: Vandra ensam eller i sällskap? överallt:skog,kalfjäll, stenig dal som vid Tarfala? vad har du provat för utrustning du trivts med? Varför tälta?
Som flera berättat är det lättaste det du inte tar med. Vandra i fjällen, övernatta i stugor, kompletteringsköpa mat under turen och du klarar dig med en sil-nylon säck på några hundra gram med utrustning på 5 kg.
Ska du tälta högalpint kan det bli minusgrader hela året. Är du frusen?Komfortkrävande?
Hur många år ska din utrustning vara top of the line? är du noggrann/slarvig?

Låna/hyr/köp begagnat och gör kortare vandringar hemomkring i höst. Duger grejorna?behåll! Krävs mer? köp lättare/bättre. Sov på balkongen under pressenning. Kallt?skaffa varmare.

1 börja med så fin dunsovsäck du har råd med, t ex Western Mountaineering, frusen ta lite varmare säck eller merinounderställ
2 liggunderlag: kort uppblåst under kroppen NeoAir small 260 g och Jysk-underlag under kroppen
3 tält eller (tarp), t ex Solar Photon 2 som väger 0,97 kg
4 kök: driftsäkert, lätt, vindtåligt. Litet trangia med bara en kittel och alufolielock
4 ryggsäck som rymmer det du behöver. Varför inte sy själv så blir det som du vill, t ex
http://www.andersj.se/lightrygga1.htm eller en sådan här: http://www.seatosummit.com.au/showde...hp?Code=AUSWDP om din utrustning är minimal

Lycka till på vandringarna!

Sven
 
Hej - låt bara inte alla dessa "måsten" avskräcka dig! Det viktigaste är ju faktiskt att du kommer iväg!
Jag tycker du har fått många fina tips om de större utrustningsposterna, men med den lätta ryggan, tältet och sovsäcken på plats är det läge att kasta en blick på maten och kläderna. Det kan skilja förvånansvärt många kilo på alla klädskikten, likaså på mer eller mindre "energität" mat (och inte minst på hur mycket bränsle den kräver att tillaga).
Detta är ju väldigt personliga prioriteringar, så det är otroligt svårt att säga "såhär ska du göra", men absolut värt att ägna en tanke åt. Nedanstående exempel råkar funka för just mig, men är naturligtvis inga absoluta "sanningar".

Jag ser till att allt jag har med i klädväg vid behov kan användas samtidigt utanpå vartannat (ok, sånär som på de för tillfället torkande ombyteskallingarna och dito -strumporna ;)). "Sovdressen" i ullfrotte minskar vikten på min sovsäck, men är samtidigt ett perfekt förstärkningslager mellan understället och tjocktröjan resp. ytterbyxorna. Jag försöker välja lätta plagg utan för mycket "mojs" och som inte tar åt sig tyngande fukt. Jag svettas för mycket i membranförsedda skalplagg som skall "klara allt". Går i stället i en tätvävd men supertunn gammal herrskjorta i polyester/viscose, plus en riktigt lätt regnjacka som bara åker fram när det verkligen regnar (f.n. Montane Minimus, 215 g). Betydligt lättare sammanlagt än en konventionell skaljacka, och samtidigt mer flexibelt.
Vikten av dina skor är också värd att titta på, fast där är det lätt att andra prioriteringar fäller utslaget. Vågar knappt ge mig in i DEN diskussionen ;)

Jag torkar all min mat och baserar kosten på näringstäta ingredienser med en lagom mix av fett (redigt mer än till vardags), protein och långsamma kolhydrater (samt en del välgörande fiber) - i mitt fall mycket bulgur, torkat kött och rotfrukter, baljväxter, hummous, frön, nötter, mandel, kokosnötgrädde i pulver, nötkräm, chalva, massor med egentorkade mandarin- äppel- och nektarinklyfor, mörk choklad och dylikt godis ;)
Men smaken är som baken och det finns annat som funkar - kolla på alla fina mattrådar här på forum!

Men som sagt - låt inte din strävan efter perfektion hindra dig från att komma iväg! Det är sällan farligt med "fel" prylar - bara besvärligare ;). Säkerheten hänger mer på ditt beteende än på de saker du har med. Det bästa och roligaste sättet att jobba sig fram till ditt personliga "standarkit" är att komma iväg, testa och ompröva. God tur!
 
Det finns ingen anledning att köpa ett vintertält "ifall jag ska vintertälta", det innebär bara att du får köpa dyrt och bära tungt, för att kanske dessutom när du väl kommer till och vill vintertälta så inser du att detta tältet kanske inte är det du vill ha..

Men nog om det, du gör som du vill.

När det gäller sovsäckar så rekommenderar jag som alltid http://www.Roberts.pl har köpt 2 sovsäckar därifrån och design, material och kvalitet är alldeles utmärkt!
Dun är fuktkänsligt ja, men förvarar du säcken vettigt så blir den inte blöt! Dun är varmare, har högre loft och mindre packvolym.. Plus att det bättre reglerar temperatur så säcken är bekväm i större temperaturområde..

För varm sovsäck är inte kul, så ta inte i från tårna. :)
 
Hej!

Jag är en fullständig gröngöling som är riktigt sugen på min första riktiga uteupplevelse. Hade tänkt mig ca en veckas vandring någonstans i Sverige nästa år. Har kollat runt lite på utrustning men vill gärna få lite rekommendationer.
Jag är ute efter ett 2-mans tält jag kan använda året runt, överallt, som väger så lite som möjligt och tar så liten plats möjligt.
En varm sovsäck, då jag är väldigt frusen av mig, nån 3-säsong kanske, måste la va smidigare än att ha en för varje säsong. Även här prioriterar jag så liten vikt och yta som möjligt. Har förstått att dun tar minst plats, men håller inte värmen lika bra om den blir fuktig. Hur liten och lätt sovsäck kan jag få i syntet?
Minsta och smidigaste stormköket, vilket är det?
Och så en lätt och rymlig ryggsäck, men stabil och bra. Vad behöver jag, 70 liter?
Andra tips är också välkomna :)

Tack!
Hur ser dina prylar ut nu? Det har ju hänt en del sedan 2011 :)
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg