Membran, varför sådan utbredd förakt för det på Utsidan?

oftast föröker vissa jackor vara bra på allt vilket resulterar att det blir en kompromiss. ta sarek jackan från FJ som exempel. den väger närmare 900 gram, är inte vattentät. för samma vikt kan jag ha tre jackor, en tunn dun jacka som värmer, en tunn vindjacka som stoppar vinden samt en regnjacka. jag kan kombinera dessa på olika sätt också vilket ökar användningen.
.
FR-jackans fel är väl att du anser att den är tung, inte att "den försöker vara allt"?
 
FR-jackans fel är väl att du anser att den är tung, inte att "den försöker vara allt"?

egentligen inte, tyngden illiustrerar bara att jag kan ha tre specialist jackor som tillsamman väger lika mycket. sedan om 900 g är för tungt eller inte är en annan fråga. om FJ jackan hade varit en ren dun jacka eller ett rent regnplagg så hade det varit en annan sak. nu är det ngt mitt emellan alla tre kategorierna. På vintern skulle den nog fungera bra som sagt.
 
Det finns några sanningar på utsidan.

Hilleberg är bäst, inget annat funkar ens i trädgården.
Lättpackning är det enda som funkar, bära tungt lika med döden.
Gore Tex är inte bra, man ska klaga på det, oavsett jacka eller sko.
Knivar ska vara små, billiga och så ska det stå Mora på dom. Allt annat är dumheter.

Det finns några till som jag inte kommer på just nu.

//Per

Trangiakök är bäst och gas är bäst är ett par sanningar till.

Att lättpackning är det enda som funkar stämmer väl inte, skriver man ett inlägg där man t.ex tycker att ett lätt tält fungerar bra i fjället, så kommer inläggen på löpande band, man är lat och svag, tältet blåser bort vid första vindpust, ett Hilleberg är mycket bättre, står obehindrat i orkaner och är egentligen bättre även vad gäller vikt, träna lite, så orkar du bära ordentlig utrustning mm.
Utsidan-sanningen är väl snarare att alla med packvikt under 23 kg för en vecka i fjällen kommer att dö!
 
Nu är det helt sant att ett HELT nytt diffusionsregnställ definitivt uppfyller detta krav. Men efter en 20-30 vandringsdagar med ryggsäck har merparten av den kanonfina fabriksimpregneringen försvunnit....(är det dessutom flourkarboner, som är det vanligaste, har man dessutom bidragit till att sprida ett mycket giftigt ämne rakt ut i naturen!!). Men sen då? Ska man byta regnställ varje år om man som jag normal sett är ute 20-30 dagar varje år? Det vore enligt mig rent vansinne!

Du behöver inte byta ställ, det är bara att återimpregnera.

Ett lager med vatten är svårt att tränga igenom för vattenånga.
Oavsett membran eller inte så fungerar ju regnkläder bäst när vattnet bildar pärlor som rinner av tyget.
 
Har provat "allt"

Du behöver inte byta ställ, det är bara att återimpregnera.

Ett lager med vatten är svårt att tränga igenom för vattenånga.
Oavsett membran eller inte så fungerar ju regnkläder bäst när vattnet bildar pärlor som rinner av tyget.

Nej det är det inte....om det nu inte finns något nytt helt magiskt impregneringsmedel där ute?!? Har provat de flesta på marknaden förekommande impregneringsmedlen och har hittills i princip bara blivit besviken. Livslängden är dålig och även direkt efter impregneringen är diffusionsplagget långt ifrån lika vattenavstötande som det är som nytt.

/ Stefan
 
Jag använder Nikwax som man tvättar in i tvättmaskin och sedan aktiverar med värme, dvs torktumlar, stryker eller hänger i torkskåp.

Jag tror det heter Nikwax TX Direct.
Jag är nöjd med resultaten, har använt mitt gamla funktionsställ i 10 år med det, både på turer och som "vardags" regnställ, har då impregnerat det 2-3 gånger per år.
 
Jag använder Nikwax som man tvättar in i tvättmaskin och sedan aktiverar med värme, dvs torktumlar, stryker eller hänger i torkskåp.

Jag tror det heter Nikwax TX Direct.
Jag är nöjd med resultaten, har använt mitt gamla funktionsställ i 10 år med det, både på turer och som "vardags" regnställ, har då impregnerat det 2-3 gånger per år.

Fungerar säkert bra.
Men man kan ju impregnera ett flertal olika typer av jackor, det behöver ju inte nödvändigtvis vara en regnjacka. En regnjacka ska väl inte behöva impregneras flera gånger om året?

mvh thomas
 
Impregnering måste föregås av tvätt.
Smuts som aska sänker ytspänningen t.ex.
Det gör också tvättmedelsrester - därför skall man skölja kläderna ytterliggare mot normalt.
Inte köra hela i ett steg.
Nya tvättmaskiner är vattensnåla...och sköljer kanske inte så bra

Det motverkar impregneringen.
 
...och om alla gjorde detta.....?!?

Hej igen :)

Håller föga förvånande helt och hållet med Kal-P-Dal, en regnjacka ska verkligen inte behöva impregneras ett par gånger per år. Som jag skrivit tidigare är just behovet av att impregnera över huvud taget diffusionsplaggens största nackdel. Det vattentäta och helst hydrofobiska lagret i ett regnplagg ska ligga längst ut, allt annat är ett grundläggande feltänk. Som dagen diffusionsplagg är uppbyggda är det lite som om att ta på sig dunjackan utanför regnjackan när det regnar och sen undra varför det funkar dåligt. Ett tips, svaret är inte att dunjackan är för dåligt impregnerad!

Sen kan jag bara meddela att jag givetvis har testat TX Direct. Är man ute på en längre vandring, typ 2 veckor eller längre och får långa perioder då man vill använda exempelvis regnjackan (tänk höstvandring) så är min erfarenhet att man i slutet av vandringen har en regnjacka som suger åt sig vatten i princip lika mycket som om man inte impregnerat den alls. Vad ska man göra då....ha med sig impregnering på turen?

Sen kanske, rent teoretiskt, man skulle kunna fråga sig vad som hände om världens alla användare av diffusionsplagg skulle impregnera sina plagg 2-3 gånger per år. Hur många miljoner med ton med kemikalier skulle då sköljas ut i naturen?

/ Stefan
 
Hejsan,

(Klipp) Jag har helt enkelt aldrig sett någon riktigt bra regnjacka som inte är sydd i diffusionsmaterial....så jag tar gärna emot tips på den punkten!!!

/ Stefan

Jag hittade ett ställ för 10 år sedan. Stället är tillverkat i ungefär samma material som det gamla klassiska HH Nyfil, som var hightech på 70- och början av 80-talet. Dvs lättvikt, helt vattentät nylon med tejpade sömmar. Insidan är slät och fukten torkar fort.

Byxorna har höftlånga fukttåliga dragkedjor och man kan gå med dem öppna för maximal ventilation. Jackan har ventilationsdragkedjor under armarna.

Nackdelen är att vindjacka av något slag blir nödvändig på mer utsatta turer. Och då är impregneringen viktig igen, givet att man vill undvika att blöta ner gångkläderna med svett (om vindjackan snabbt blir blöt så åker regnplagget på tidigare).

Min kombo är just nu en lätt och enkel GT-jacka vars främsta fördel är att den torkar snabbt men också låter en del fukt vandra ut under torkprocessen. Dvs jag behåller jackan på och torkar ändå :).

...regnstället är (var) en del av USAs nya uniformssystem och heter (ur minnet) pcu waterproof Shell (har jag för mig). Mitt ställ är grågrönt dvs ser inte alls militäriskt ut men är såklart "tråkigt" om man gillar starka färger :).

//J
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg