Låt oss fortsätta samla våra fjällvandringstips..!

Reglera kroppstemperaturen under vandring:

Liten halsduk, tas av i uppförsbacke, sätts på i nedförsbacke (även tunn huvudbonad som används på detta sätt).

Skjorta kan knäppas upp och ihop beroende på ansträngning.

Använd blixtlåsen i dina fina kläder (blixtlås under armen kan reglera värmen/fukten lika bra som goretex-materialet självt), blixtlåsen i sidan på shöllerbyxorna. På enklare byxor går det utmärkt att reglera vämen med jylfen.

Öppna/stäng ärmsluten för luftcirkultion.

Detsamma med byxbenen, stoppa ner dem i strumporna eller låt dem vara lösa beroende på klimat.

Tunna handskar som tas av/på.

Regleringarna görs före en stigning, inte då man känner sig varm. Eller omvänt innan en nedstigning.

Ovanstående tips går alla att göra under pågående vandring och kräver inget stopp för gruppen. Det är skönt att gå kontinuerligt och ha gemensamma och lite längre stopp tillsammans.
 
Tips: Vadning

Vad gäller vad så finns det väl nästan lika många tips som det finns vandrare. Här kommer hursomhelst mitt tips.

Jag tycker coverboots är bra. Drar man dem över kängorna håller de sig garanterat torra. Om det är fint väder och man vandrar i sina lägerskor (i mitt fall ett par joggingskor, men min flickvän har sandaler) funkar coverbootsen lika bra över dem, så länge vadet är grunt (dvs ej över coverbootsens höjd). Coverboots kan man också ha nytta av vid lägret; när man diskar, tvättar av sig, hämtar vatten osv. En uppsättning coverboots för två personer räcker gott; stoppa i lagom tunga stener och kasta tillbaka till personen som väntar på andra sidan jokken bara.

Slutligen, vid djupa vad då coverbootsen inte räcker till: mitt tips är då att dra på sig regnbyxorna och dra åt dem tight över kängorna. Dra sedan coverbootsen utanpå kängorna & regnbyxorna, och dra åt coverboots-snörena ordentligt (komplettera gärna med ytterliggare remmar om det är långt & djupt vad). Poängen är då att så länge det är grunt så skyddar coverbootsen helt. Blir det djupare, så vattnet når över coverbootsen, kommer det komma in lite i dessa. Detta går dock relativt sakta om man spänt remmar & snören ordentligt. Dessutom rinner vattnet utanpå regnbyxbenen, vidare utanpå kängorna och ner i coverbootsen. Man får faktiskt vara ute på djupt vatten en relativt lång stund innan coverbootsen är så pass fyllda med vatten att det räcker upp över kängskaften. Då har man ju dessutom spänt regnbyxbenen hårt utanpå kängorna, så särskilt blött i kängorna blir det ändå inte i första taget.

På det här viset kan man klara relativt långa & djupa vad utan att bli blöt. Skulle vadet vara mer krävande än att den här metoden inte skulle funka skulle jag nog ändå avstå från vadet helt och hållet, då det i så fall verkar för vanskligt för min smak.

Nackdelarna är att coverbootsen väger en del, samt att de ger sämre grepp än kängornas sulor. Vid de relativt få vad som jag gjort tycker jag dock att fördelarna med coverboots vida övervägt nackdelarna.
 
Re: 2 tips till

Blir väl jobbigt om man måste välja mellan att brallorna sitter på plats eller att den andra prylen funkar?

jamo; sa:
-Byt skinnbältet i byxan mot en lagom bred spännrem i nylon med metallspänne. Kan vara bra att ha om nåt går sönder i utrustningen. Du slipper ha en rem löst i ryggan till ingen nytta 99 gånger av 100 och får ett starkt & smidigt funkisbälte. Ca 25 kronor på ClasOhlson.
 
Re: Re: 2 tips till

niklaz; sa:
Blir väl jobbigt om man måste välja mellan att brallorna sitter på plats eller att den andra prylen funkar?
Förvisso är det kanske ingen idealisk situation men jag föredrar valmöjligheten framför att inte ha den...
 
Re: Re: 2 tips till

niklaz; sa:
Blir väl jobbigt om man måste välja mellan att brallorna sitter på plats eller att den andra prylen funkar?

Som tur är sitter mina byxor bra även utan bälte. Igår när jag hjälpte till med en flytt drog jag fast ytterdörren med spännremmen, bra till mycket.. :)
 
Några små tips

För låglandsvandraren (och alla andra som sover i vindskydd i trä model "blåbärsplockaren"): Ta med småspik. Du hamrar upp dem där du vill ha dem och låter dem sitta när du går så kan de glädja andra. Har du med dig tarp är det lätt att hänga upp tarpen inne i vindskyddet så slipper du myggen och får det lite varmare.

Kartor: Scanna in och printa ut, lämna originalet hemma. Originalet håller i oändlighet, du kan skriva hur mycket du vill på kopian, anteckningar och så. När du gått ur en karta gör du dig av med den och tar fram en ny. Du kan ha den i fickan så slipper du ha kartfodral. Eller i en plastpåse om det regnar. Kom ihåg att kopiera med överlappning så du inte går vilse när du vänder blad. Och viktigast av allt: Färgkopiering. Jag missade en sjö en gång för att ljusblått blev jätteljustgrått i svartvitt.

Kapa tandborsten, svälj stolheten. Den väger bara några gram mindre, men blir avsevärt kortare. Då ställer den inte till problem i påsen med smågrejor. Och den påsen kan du sen packa på fler olika sätt = mer kontroll för dig.

Tag med färdgodis. Småkakor, godis. Jag har börjat med nötblandning, ju fler sorter desto bättre. Torkad papaya är både rik på c-vitamin, fruktsocker och anses vara bra för magen.

Två frukostar. Jag börjar med en liten snabb och tråkig: müsli direkt ur påsen, med vatten till. Så kommer jag snabbt iväg. På morgonen brukar jag ha brottom iväg nämligen. Sen tar jag andrafrukost med godis enligt paragrafen ovan, plus ölkorv efter ca 2 timmars vandring.
 
Jag har börjat använda damasker när jag jagar på höstarna. Sparar byxorna när man går i ilsket ris och så klarar man att snabbt "plurra" (trampa i vatten som går över kängorna)... Har ett par Meindl Island Pro-kängor som inte är så höga.

890350pb.jpg
 
Bra läsning har föreslagits tidigare i tråden (eller originaltråden) och jag skulle vilja slå ett slag för världens mest lästa bok, bibeln. En fantastisk bok som för många ännu är oupptäckt. Bibeln är alltid bra att läsa men jag skulle säga att en fjällvandring ute i det fria är ett perfekt tillfälle att nosa närmare på den. Kanske har du läst i den tidigare, kanske är blir det första gången, oavsett vilket är bibeln en bok för dig. Ta tillfället på nästa vandring, upptäck världens mest lästa och uppskattade bok!

Har man inte läst så mycket i bibeln kan Markus evangelium rekommenderas (2:a boken i nya testamentet) som första bibelbok att läsa.

På vandringen i sommar kommer jag att ta med en lättad variant av "gideonitbibeln" (en sån där liten pocketbibel som delas ut gratis, större versioner finns på nästan alla hotell osv.) Jag plockade isär "inbindningen" och tog med några delar ur nya testamentet. Vikten blev blyga 28g mot 117g(?) i obantat utförande. _Många_ timmars bra och uppbygglig läsning för de grammen, speciellt om man läser med eftertanke!
 
Re: Färska grönsaker...

pecka; sa:
Vill man ha färska grönsaker på turen så går det utmärkt att odla groddar under vandringen... Gott med färska sådana när man varit några dagar/veckor på fjället!

Hur då? Det låter helt sjukt bra, men hur bär man sig åt på bästa sätt? Känns svårt.
 
carl_; sa:
Bra läsning har föreslagits tidigare i tråden (eller och jag skulle vilja slå ett slag för världens mest lästa bok, bibeln. /.../ en fjällvandring ute i det fria är ett perfekt tillfälle att nosa närmare på den.

För den som tror på en gud borde det väl verkligen vara att gå över ån efter vatten att läsa om honom i en bok när när man befinner sig på vandring i fjällen?

Ungefär som att lyssna på sin MP3-spelare när man står längst fram på en konsert. :)
 
Nordesjö; sa:
carl_; sa:
Bra läsning har föreslagits tidigare i tråden (eller och jag skulle vilja slå ett slag för världens mest lästa bok, bibeln. /.../ en fjällvandring ute i det fria är ett perfekt tillfälle att nosa närmare på den.

För den som tror på en gud borde det väl verkligen vara att gå över ån efter vatten att läsa om honom i en bok när när man befinner sig på vandring i fjällen?

Ungefär som att lyssna på sin MP3-spelare när man står längst fram på en konsert. :)

word!
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg