Förutfattade meningar och missförstånd
Som vanligt när man tar upp detta så blir folk ledsna och arga eftersom deras världsbild påverkas därför bad jag om ursäkt från början men det hjälpte tydligen inte
Jag tränar löpning 3-4 gånger per vecka och har testat med mkt få kolhydrater under långa perioder (månader), i början var det lite segt men sen ser jag ingen försämring av fysiken. "Längre" fysisk ansträngning har varit ett att gå ett drygt marathon i terräng med packning på 7 timmar med nära 0 kolhydrater dvs pemmican.. Min kompis som är betydligt mer vältränad fick under tiden lågt blodsocker och panikhunger men jag hade naturligtvis inga sådana problem.
Gällande Colting så stämmer det att han tränar med lite kolhydrater och tävlar med mkt. Alla här som tävlar eller tränar lika hårt som Colting
tränar kan räcka upp handen. Dvs klarar han att träna på den höga nivån med få kolhydrater så kan ni vandra, jogga eller skida på er nivå utan problem.
Jag har naturligtvis testat både med och utan kolhydrater till skillnad från de flesta som kommenterar här, testa själva så får ni se att båda varianterna fungerar.
Dålig lukt förekommer bara i början innan kroppen har vant sig sedan finns inga sådana problem längre.
De vetenskapsmän som dömt ut färre kolhydrater än normalt gör det av ren reflex. Det är tvärtom så att fler och fler inser fördelarna. Sen har jag aldrig sagt att pemmican är det optimala ur näringssynpunkt under hela livet men ursprungsfrågan gällde lågvikt/energi.
Jag äter inte heller någon Atkintsdiet, det enda jag normalt gör är att välja bort skräpmat som pasta, vitt ris, köpebröd, potatis och importerade frukter (den sistnämnda är inte så skräpig ur mikronutrient synvinkel men bär är överlägsna och inhemska) och ersätter detta med lite mer smör mkt mer grönsaker och jag slänger inte fettranden på tex kotletten. Dessutom äter jag vegetarisk ett par gånger i veckan så att man måste äta mer kött än tallriksmodellen är också en myt.
Ketos är ett naturligt och bra tillstånd medan ketoacidos är livsfarligt. Även "kolhydrat"forskare tar fel på dessa begrepp så att medelsvensson gör det förvånar mig inte.
Seaobserver är som vanligt fel på det och blandar in svält i diskussionen. Man ska naturligtvis aldrig svälta om man vill prestera.
Här är föresten en bra samanställning från Colting som reder ut en del missförstånd:
Här kommer svar på tal kring några av de vanligaste vanföreställningarna kring LCHF;
-LCHF är en modediet och vi känner inte till långtidseffekterna: Tvärtom! Det är en kosthållning som är i linje med människans ursprungliga kost med mycket mättat fett och protein ifrån naturen. Det är vår moderna kosthållning med raffinerad mat och spannmål som är en modediet i sammanhanget.
-man blir sjuk av LCHF: Helt fel. Varför skulle vi det när det är mat som vi är konstruerade för att äta? Människor som under många år ätit LCHF uppvisar hälsosamma blodfetter samt hjärt- och kärlhälsa.
-fett är farligt och gör oss överviktiga: Nej. Fett gör oss lika feta som grönsaker gör oss gröna. Vi är fettdrivna varelser och naturligt fett är hälsosamt. Däremot ska vi undvika alla margariner. Det är den raffinerade och moderna maten som är skuld till kostrelaterad ohälsa.
-LCHF är en extremdiet: Hur kan LCHF vara extremt när det handlar om att äta naturlig och oraffinerad mat som varit mänsklig föda i årtusenden? Borde inte Livsmedelsverkets rekommenderade produkter med lättmjölk, margariner och spannmål betraktas som mer extrem?
-handlar det inte bara om att röra sig mer och äta mindre: Nej, det är en onyanserad syn på vår metabolism. Det handlar mycket mer om hur vi reagerar hormonellt på den maten vi äter. Socker och kolhydrater stimulerar en insulinrespons och ju mer insulin kroppen producerar desto sämre förmåga har vi att vara fettdrivna. Man blir beroende av ständiga kolhydrattilskott för att orka. Därav paradoxen med många överviktiga motionärer som trots allt tränar mycket, men som är ständigt sockerdrivna och istället för att gå ned i vikt, går upp i vikt.
-hjärnan behöver socker: Inte alls på det sättet som många tror. Och verkligen inte genom en kolhydratrik kost. Hade vi varit ständigt beroende av kolhydrater som bränsle till hjärnan hade vi aldrig klarat att vara utan mat i mer än en dag. Vi vet att vi klarar oss relativt länge, utan föda, om vi får vätska. När vi äter mindre kolhydrater omvandlar kroppen fett och protein till glukos som hjärnan använder, en process som kallas glukoneogenes.
-Att servera barn LCHF-mat är att jämställa med barnmisshandel: Absurt. Men i en tid där det är ”normalt” att fredagsmysa med stora godisskålen så är det tydligen kontroversiellt att strunta i konstgjorda lightprodukter och ge sina barn riktig mat.
Jorden är inte platt (längre)
Mvh
T