Lädersmörjning

Har du något belägg för att minkolja är sikikonbaserat?
För då borde väl inte läderföretag rekommendera det, med tanke på mitt inlägg #3?
Fliesbergskataloger på 1970-talet. De marknadsförde och sålde en kanadensisk läderkänga som påstods ha "silikongarvat läder" och som lär ha varit vattentät.

Till dessa kängor rekommenderades i katalogen minkolja som innehöll silikon. Jag har en skridskokamrat som i slutet av 70-talet använde sådan kängor vid långfärdsskridskoåkning.

Thure
 
Senast ändrad:
Vatten är helt klart uppmjukande på läder och skinn som sväller och blir sladdrigt. Samma effekt har jag observerat med läderfett så kallad fiskarsmörjning/smorning.

Thure
 
Det finns en enda jäkla utbildad handskomakare kvar i Sverige (inte riktigt korrekt då han håller kurser, så han överför viss kompetens, jag har gått kurs hos honom, sen finns det en engelsk tjomme som är duktig på läderstövlar oxå men men) och han sa att det var det dummaste han hört när jag frågade om detta

Vad heter denna skomakare och engelska tjommen? Skulle vara intressant ifall fler kan lärdomar av någon av dem alternativt gå en kurs.
 
Fliesbergskataloger på 1970-talet. De marknadsförde och sålde en kanadensisk läderkänga som påstods ha "silikongarvat läder" och som lär ha varit vattentät.

Till dessa kängor rekommenderades i katalogen minkolja som innehöll silikon. Jag har en skridskokamrat som i slutet av 70-talet använde sådan kängor vid långfärdsskridskoåkning.

Thure
Möjligt att den minkoljan var silikonbaserad men det låter lite för otroligt att den minkoljan som jag rekommenderade i inlägg #3 ska vara silikonbaserad med tanke på att den marknadsförs av en läderspecialist.
Har aldrig hört talas om att någon annan minkolja som är silikonbaserad heller.
 
Kom på att det finns en donna som är jäkligt duktig på att sy westernboots också., hon var i Texas och lärde sig. Sen har det säkert tillkommit massa hipsters som syr skor idag som inte gjorde det när jag gick kurs för ett decennium sen.
 
Ta ett par skor. Lägg vänsterskon i en behållare med valfri olja ett par dagar. Ta upp. Jämför styvhet. Det kommer inte vara någon skillnad. Det finns en enda jäkla utbildad handskomakare kvar i Sverige (inte riktigt korrekt då han håller kurser, så han överför viss kompetens, jag har gått kurs hos honom, sen finns det en engelsk tjomme som är duktig på läderstövlar oxå men men) och han sa att det var det dummaste han hört när jag frågade om detta när jag gick kurs hos honom. Men vidare, dissekera gärna valfritt läderskodon så kommer du hitta tåkappa och hälkappa mellan ytterläder och foder, det krävs liksom inte så mkt intelligens (räcker rentav med amygdala) för att inse absurditeten i påståendet. Tar man dessutom med moderna vandringskängor med massa syntetmaterial och kallskum så blir det ännu dummare.

I övrigt har jag sytt en jäkla massa lokselar, ett par westernsadlar, och osunt mkt andra läderattiraljer och det ni säger stämmer helt enkelt inte. Faktum är att plattläder för seldon kan fås i en "överfettad"-kvalitet, dvs det mättas och övermättas med fett hos curriers:na (sista steget på garveriet) och det är inte sladdrigare än vanligt läder i samma tjocklek.

Räcker att du försöker hitta belägg för vaxmyten på andra språk än svenska. Det är bara rena dumheter.
Inte en enda källa - bara påstående från en Utsidanmedlem som skriver anonymt.
 
Om du vill att kängorna skall hålla länge, skall dom inte värmas, inte ens vid torkning.
Tidningspapper eller luftblås utan värme används för att påskynda torkning
Använd ett fett som inte härsknar. Applicera snålt och upprepa först när lädret börjar upplevas som torrt.. Om du mättar lädret blir skon sladdrig. Använd skokräm om kängorna börjar tappa färgen.

Vaseline eller Paraffinolja härsknar inte. Paraffinolja säljs för vård av skärbrädor så det kan vara bra att ha hemma även till det. Apoteket säljer paraffinolja avsett som laxermedel för husdjur. Denna funkar även till skärbrädor o kängor.

Det säljs massor av smörjor till skor och läder i allmänhet. Ridintresserade brukar ha bra koll på läderunderhåll. Men deras läder är utsatt för hästens svett och behöver vård efter i stort sett varje användning.
Om du utsätter kängorna för motsvarande kommer du att vårda ihjäl dom.
/John
 
"Mink Oil mjukar upp och skyddar läder med en blandning av minkolja, lanolin och silikon. Minkolja ökar vattenbeständigheten och gör lädret mörkare, vilket skapar en djupare och rikare färg."

Thure

En sån minkolja vill man absolut inte ha på sina vandrarkängor!
Den jag rekommenderade i inlägg #3 innehåller ingen silikon.

Produktbeskrivning:
Tarrago Mink Oil är berikad med naturlig minkolja och mineralvax. Det skyddar och ger näring åt lädret, förhindrar att det spricker och säkerställer vattentätt skydd. Naturlig minkolja ger fuktgivande och smörjande egenskaper och mineralvax ger vattentäta egenskaper. Ger läder flexibilitet och mjukhet. Dess formel tränger lätt in i läder.
-100 ml aluminiumtenn.
-Neutral färg.
-Lämplig för slät läder (kohud, get, gris och hästläder), oljebrunt läder och oljad nubuck.
-Den innehåller inte silikon.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg