Kolmonoxidförgiftade i tält

CO binder med faktor ca 200 gånger hårdare till hemoglobin än syre, därför räcker det till med någon eller ett par hundra ppm med CO i luft under relativt kort tid (timmar). Vid 200 ppm CO (0.02% i luft) så har ca 10% av hemoglobinet blivit låst av CO efter 2 timmar och kan inte transportera syre. de flesta märker inte något alls vi denna nivå.

2 timmar vid 500 ppm (0.05% i luft) så har ca 23% av hemoglobinet bundits av CO och här har många fått symtom som huvud, illamående etc. (dock inte av alla) och när över 30% hemoglobin är bundet, då börja folk kollapsa (bli medvetslösa) och vid 500 ppm så sker det vid ca 3 timmars exponering.

mer om detta kan man läsa i http://zenstoves.net/COHazard.htm


Att CO sitter så hårt fast i hemoglobinet gör den också svår att vädra ut igen eftersom luften man andas måste verkligen vara fri från CO om processen skall reverseras och då bara i små mängder per andetag, därför ges också syrgas till CO-skadade för att öka syrets partialtryck och den vägen försöker trycka ut CO ur hemoglobinet med lite större kraft och att flaskgasen är garanterat fri från CO medans luft kring transportfordon och trafikmiljö på vägarna är inte det, även om de är i låga halter så kan några 10-tal ppm CO i luft fördröja utgasning av CO på en CO2-skadad patient märkbart/väsentligt

---

Annars så tål människan nedåt 10% i syrehalt vid havsnivå (ca 10 kPa i partialtryck ) i luft innan det blir livshotande och då är halten så låg att gaslågor slocknar och även ljuslåga slocknar - därför har man tex. syrehaltsövervakning i form av en liten pilotlåga som håller en gasventil öppen i tex. en gasolvärmare och det hela är utfört så att om lågan blir större eller mindre och tom. slocknar för att syrehalten sjunker några procent i luft så stänger den gastillförseln. Samma orsak använder en del grottutforskare än idag belysning med acetylenlåga och då fungerar som en konstant gasanalysator och det syns direkt om luftmiljön börja bli dålig och syrefattig.

---

När vi andas inne i tex sovsäck (för att det är kallt ute) och det är dålig ventilation så kan syrehalten sjunka ganska mycket, säkert mer än 5%, men samtidigt med vår metabolism så skapas ganska mycket CO2 av syret (förutom vattnet) och det tål vi uppemot 5% innan det blir livshotande och vid dom lägena > 3% CO2 mår vi inte så bra och ju högre halt ju mer desperat vill komma åt frisk luft inklusive att mer eller mindre vaknar ur djup sömn och försöka få upp tillsnörda sovsäckar för bättre luft - det är denna kontrollmekanism som gör att vi kan sova i sovsäck utan att dö på kuppen...
 
Gängse behandlingsmetod för uttalad kolmonooxidförgiftning är övertrycksbehandling med syrgas i tryckkammare. Detta trycker bort kolmonoxiden snabbare från den tighta bindningen till hemoglobinet varför halterna kolmonoxid bundet till hemoglobinet sjunker snabbare än med 100% syrgas vid atmosfärtryck.

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=243

Thure
 
Nu har vi ju nördat ner oss ordentligt:)
Rolig bifakta till detta nörderi är att om alla rökare visste om detta att de ständigt går runt med blockerad syreupptagning i hemoglobinet skulle de kanske tänka sig för lite bättre! De är ständigt lite kolmonoxidsförgiftade! Läste någonstans för måååånga år sen att en rökare förbättrar sin kondition snabbt med 20% bara genom att sluta röka när hemoglobinet "återhämtat" sig. Som sagt det var länge sen jag läste den siffran så den är kanske inte aktuell längre! Men tänk er att alltid gå runt med så mkt försämrad kondition....därför nöjer jag mig med en cigarr på nyårsafton:p
 
Man kan väl kort beskriva det som att risken med kolmonoxid är just "förgiftning", inte "kvävning"?

När det gäller CO2 så är risken istället kvävning, d.v.s. att syrehalten blir för lång. Men det märker man alltså väldigt tidigt eftersom den högre CO2-halten stimulerar andningen.

Det finns ju liknande t.ex. i gruvor där man riskerar att kvävas av att nån gas (är det metan?) tränger undan syret så man kvävs. Där är det kvävning, men eftersom det inte är CO2 som gör att syrehalten minskar så märker man det inte på samma sätt som när CO2-halten blir för hög?
 
Hade inte gruvarbetarna undulater med sig i gruvan för att tidigt se när de tuppar av. Det kanske vore något att ha i tältet :)
 
Det finns ju liknande t.ex. i gruvor där man riskerar att kvävas av att nån gas (är det metan?) tränger undan syret så man kvävs. Där är det kvävning, men eftersom det inte är CO2 som gör att syrehalten minskar så märker man det inte på samma sätt som när CO2-halten blir för hög?

Metan skulle du känna doften av, men däremot brukar ädelgaser som inte luktar något användas i industrier. Sandvik hade en hemsk olycka för några år sedan, där två personer dog för att argon hade läckt ut och trängt undan syret i källaren.

http://www.gd.se/gastrikland/sandviken/lackande-gas-blev-tva-mans-dod
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg