rött kött m.m.
Det vetenskapliga underlaget för att undvika rött kött är väldigt mystiskt. Det har blivit något av faktoid - alla tror att det är sant. En svensk undersökning från i våras handlade om kvinnor i Uppland och Västmanland som fick ökad risk för stroke av rött kött. Det var en epidemiologisk undersökning med lågt bevisvärde. Mest intressant var dock vad det "röda köttet" bestod av - förutom rött kött och charkuteriprodukter var det feta mejeriprodukter, stekt potatis, pommes frites och chips, vitt mjöl och mjölprodukter typ pasta, socker, godis och kakor. Man hade alltså samlat allt vad man tror är dåligt i en grupp och kallat den "rött kött".
Ur ett evolutionärt perspektiv verkar det inte troligt att vi skulle må dåligt av rött kött. (såvida det inte innehåller rester av antibiotika och annat)
World Cancer Research Foundation har en rekommendation att man ska undvika rött kött men jag har inte hittat någon referens till den rekommendationen.
När det gäller fisk föredrar jag vildfångad fisk och skaldjur av samma skäl som jag föredrar gräsbetat nötkött - djuren har ätit sin normala föda.
Kolhydrater att undvika är socker och spannmål. Havre som inte innehåller gluten kan väl gå an, möjligen "gamla" sädesslag också. Detta om man är frisk och inte har diabetes och/eller kraftig övervikt. I så fall väljer man bort ännu mer.
Industrifetter typ Becel och Flora går fetbort liksom fleromättade fetter som solrosolja och majsolja.
Mina åsikter
Tore
Det vetenskapliga underlaget för att undvika rött kött är väldigt mystiskt. Det har blivit något av faktoid - alla tror att det är sant. En svensk undersökning från i våras handlade om kvinnor i Uppland och Västmanland som fick ökad risk för stroke av rött kött. Det var en epidemiologisk undersökning med lågt bevisvärde. Mest intressant var dock vad det "röda köttet" bestod av - förutom rött kött och charkuteriprodukter var det feta mejeriprodukter, stekt potatis, pommes frites och chips, vitt mjöl och mjölprodukter typ pasta, socker, godis och kakor. Man hade alltså samlat allt vad man tror är dåligt i en grupp och kallat den "rött kött".
Ur ett evolutionärt perspektiv verkar det inte troligt att vi skulle må dåligt av rött kött. (såvida det inte innehåller rester av antibiotika och annat)
World Cancer Research Foundation har en rekommendation att man ska undvika rött kött men jag har inte hittat någon referens till den rekommendationen.
När det gäller fisk föredrar jag vildfångad fisk och skaldjur av samma skäl som jag föredrar gräsbetat nötkött - djuren har ätit sin normala föda.
Kolhydrater att undvika är socker och spannmål. Havre som inte innehåller gluten kan väl gå an, möjligen "gamla" sädesslag också. Detta om man är frisk och inte har diabetes och/eller kraftig övervikt. I så fall väljer man bort ännu mer.
Industrifetter typ Becel och Flora går fetbort liksom fleromättade fetter som solrosolja och majsolja.
Mina åsikter
Tore