• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Köpa kostym

Som någon skrev så skulle även jag absolut rekommendera Holmens Herrekipering om man bor i Göteborg.
Ströms känns lite tråkigt (även om jag vet att de har en hel del bra grejer) och NKs herravdelning handlar jag aldrig på igen! Undantag finns naturligtvis men jag aldrig har jag blivit så dåligt bemött som av deras personal. Faktum är att jag rentav blev förolämpad och jag kunde inte avgöra om det var ironi. Personalen där verkar mest intresserad av att se coola ut och hänga med varandra bakom kassadisken.
Så numera är det hos Holmens jag spenderar 15 000 - 20 000 kr om året. Men det går säkerligen ingen nöd på NK ändå...

Och skor får man inte glömma!
Crockett and Jones säljs av sta'n bästa skomakare - Larssons skomakeri på Södra vägen.
 
Larsson själv har inte kvar butiken men han kallar sig bootskungen och har webbshop numera, köper mina boots av honom.

Jag har faktiskt inte träffat eller haft med Larsson själv att göra utan det är hans efterträdare jag tycker är bra. (Vilket inte innebär att jag uppskattat Larsson:))
Tidigare lämnade jag alltid mina skor till Ingvar Nilsson bakom Hagabion men tyvärr har han dragit sig tillbaka. Skomakeriet finns kvar men i annan regi.
 
Skjortor, slipsar och stumpor samt skodon gör resten av kostymeringen. Strumporna bör vara vadhöga så att man slipper visa sina håriga underben när man sitter, riktigt renläriga hävdar enbart enfärgade strumpor gäller medan vissa lekfulla vill ha speciella mönstrade.
Till tweed är knähöga yllestrumpor aldrig fel vintertid, speciellt om byxorna är halvfodrade. Varmt och gott.
Min skomakare bor i Damascus och är riktigt hyfsad med sina priser. Har man breda, höga fötter är taylormade inte illa, då slipper jag ha 46or och kan ha 44or.....Jodpurs och franska stövletter är både påklätt och bekvämt. Just nu är ju svarta skor inne jämt, med dagtid gäller faktiskt bruna. Snakeskin och struts är troligtvis för dem med mönstrade strumpor.... Har man väl engång fått sina läster märkta och inskrivna i boken, blir det ofarligt att handla med agent. Även om det är trevligt att åter besöka Damascus.....
Till slipsvalet är det alltid klokt att tala med en som sett dina egna färger, ögon, hår, hy och läppar.
Om livremmar. Att komma med en 5' kostym och ett 30kr plastsnöre går inte ihop. Har en sadelmakare som syr rejäla livremmar, vilka är böjda från början. De kräver halvhöga byxhällor men det har aldrig varit problem att få på måttade och skräddade byxor. Färg som skorna är inte fel.
Anders visade en avstickande näsduk och det kan givetvis även slipsen vara. Eller för den delen västen......
Skräddade skjortor är ingen herrgård men ack så skönt att kragen och ärmlängden jämt nerstoppet i byxorna räcker, så att det inte blir någon glipa. Manchettvidden bör vara större där vi bär armbandsur.
Till frack och stor högtid bär man fickur.....
Hur thight respektive vid kavajen skall vara är en individuell sak, men det du normalt bär, plånbok, kalender, pennor, glasögon, nycklar etc skall ju kunna medföras utan att du skall se ut som en knalle.... av utsidans läsare har vi fått reda på att en del här bär rätt mycket mer. Det och understundom än mer skall kunna bäras utan att bula ut....
Min kamrat livvaktschefen bär en hel massa under kavajen, trots att de flesta aldrig ser något, vilket precis är meningen......
 
Under de första 10 âren av min karriär hade jag slips och skjorta; till vardags med kostymbyxor och separat kavaj, ibland med slipover/väst etc (dvs lite halv-bohem-stuk a la UK). Vid viktigare tillfállen var det kostym som gállde. Sedan jag började jobba inom den sk. outdoor-sektorn hánger dock alla dessa plagg oanvánda i garderoben, förutom nàn gàng när man haft med höjdare inom jakt- eller polis/militärsektorn att göra.

mats.gif

Direktör Malindo

Nâvál, min tips är:

  • Satsa inte pà billigt. De billigare grejer jag köpt blev oftast oanvända
  • Färger: mörkblà och mörkgrà är bra och polyvalenta färger om man bara ska ha en kostym.
  • Snitt: pà mig satt alltid BOSS-kostymer perfekt. Ett klassiskt enkelknäppt tre-knappars snitt funkar i alla lágen och blir aldrig omodernt.
  • Passform: Jag köpte alltid kostymer med extra tyg i sömmarna för att kunna lägga ut (eller in) pà de stállen detta kan behövas, även under tid (exempelvis varierande midje-mâtt). Axlarna är A och O!
  • Materialen är mycket viktiga för en válsittande kostym.
  • Byxor med slag är aldrig fel.
  • Längden pà armen bör vara sâdan att skjortärmen sticker fram en bit, dvs en smula kort (men ej för kort!)
 
Tack för alla tips, men seobserver, jag kommer inte att åka till Damaskus för ett par skor. Inte förrän nästa lön iaf :)

men erkänn, visst skulle man vilja kunna berätta om sin skomakare i damaskus.. aahh.. jag vet inte varför men jag blir alltid svårt impad av såna historier!! jag vill oxå ha en skomakare i damaskus och en skräddare i columbia..
 
Jag lät sy upp ett par kostymer i Bangkok en gâng men det var rena fiaskot pga att helt fel kläde. Vet inte om jag valde fel eller om de anvánde fel med flit, men det vara rena plasten. Man bör ha koll, vilket jag uppenbarligen inte hade.
 
Jag lät sy upp ett par kostymer i Bangkok en gâng men det var rena fiaskot pga att helt fel kläde. Vet inte om jag valde fel eller om de anvánde fel med flit, men det vara rena plasten. Man bör ha koll, vilket jag uppenbarligen inte hade.

Okej, Bangkok är struket, Damaskus var aldrig ett alternativ, då återstår nog bara Holmens Herr :)