Kul att folk svarar.
Om man ska vara ute kortare tid än 2 veckor så handlar mat mer om komfort än överlevnad. Om man antar att det är vanlig lugn vandring, och inte arbetsamma bestigningar. Då räcker, för de flesta, den fettreserv man har på kroppen. Vid bestigningar blir energiåtgången lätt för hög för att fettmetabolismen ska hinna med just under själva arbetspasset. Man kan tom förbereda sig genom att inte äta kolhydrater i 2 veckor innan man reser så kroppens är helt omställd att bränna fett redan från början. Så man slipper ta omställningen och energibristchocken som inträffar om man gör omställningen under själva vandringen.Därmed blir det inte så intressant vad maten innehåller i fråga om energi / g. Det handlar om att känna sig pigg och ohungrig. De flesta har aldrig testat att gå över till kolhydratfri diet. Min erfarenhet är att man känner sig just pigg och ohungrig.
Ett förslag annars är att ta med proteinpulver och olja, tex raps. Nästan ingen vattenvikt. Smakar som (beroende på smaksättninge i proteinpulvret) som efterätt. Och innehåller (beroende på andel Olja) 4-9 Kcal / g. Behöver inte värmas och är förhållandevis lättdiskat. Eller varför inte knäckebröd, smör, salami, Kex, chocklad, kallrörda pulverrätter, fet ost, de flesta sort snacks. Finns ju rätt mycket att ta av vad det gäller mat som inte kräver uppvärmning som ändå mättar är gott och innehåller mycket energi / g.
Klager har också bra poäng.
Om man ska vara ute kortare tid än 2 veckor så handlar mat mer om komfort än överlevnad. Om man antar att det är vanlig lugn vandring, och inte arbetsamma bestigningar. Då räcker, för de flesta, den fettreserv man har på kroppen. Vid bestigningar blir energiåtgången lätt för hög för att fettmetabolismen ska hinna med just under själva arbetspasset. Man kan tom förbereda sig genom att inte äta kolhydrater i 2 veckor innan man reser så kroppens är helt omställd att bränna fett redan från början. Så man slipper ta omställningen och energibristchocken som inträffar om man gör omställningen under själva vandringen.Därmed blir det inte så intressant vad maten innehåller i fråga om energi / g. Det handlar om att känna sig pigg och ohungrig. De flesta har aldrig testat att gå över till kolhydratfri diet. Min erfarenhet är att man känner sig just pigg och ohungrig.
Ett förslag annars är att ta med proteinpulver och olja, tex raps. Nästan ingen vattenvikt. Smakar som (beroende på smaksättninge i proteinpulvret) som efterätt. Och innehåller (beroende på andel Olja) 4-9 Kcal / g. Behöver inte värmas och är förhållandevis lättdiskat. Eller varför inte knäckebröd, smör, salami, Kex, chocklad, kallrörda pulverrätter, fet ost, de flesta sort snacks. Finns ju rätt mycket att ta av vad det gäller mat som inte kräver uppvärmning som ändå mättar är gott och innehåller mycket energi / g.
Klager har också bra poäng.