Hur får man fjällerfarenhet?

Jag vill inte skriva dig såna självklarheter på näsan, Thomas. Bara påpeka att det är just erfarenheten som får det sunda förnuftet att funka.
Inget är nämligen så lätt att lura som "sunt förnuft".

Reflekterade över samma sak som Gustav när jag läste edgepals exempel på sunt förnuft. Tyckte det mest var en uppräkning över saker man gör av erfarenhet, inte av sunt förnuft (ok, bortsett från att kissa då). Impulsen när det börjar bli lite surt på fjället är just att streta på (särskilt om man uppfattar det som att det inte är så långt kvar till skydd och vila, tidigare nämnda Sylstationen är ett praktexempel). Det är istället erfarenheten som gör att jag så snart det är möjligt stannar och plåstrar fötter om det börjar göra ont, stannar och äter och dricker om jag börjar känna mig less och seg, stannar och byter tröja om jag blivit blöt och det börjar bli kallt.

Ibland är man så förtrogen med ämnet att man betraktar saker som självklarheter. Då är det svårt att förutse vilka problem som kan uppstå för den mindre förtrogne.
 
Gustav, allt det du nämner handlar om erfarenhet, alltså, det faller inom begreppet fjällvana i alla fal för mig. Jag tycker inte att vi har något motsatsförhållande i våra åsikter.

Betydligt mindre fjällvana? Hur mäts fjällvana? Om jag har gått dubbelt så mycket som du, har jag då 100% mer fjällvana? Knappast. Fjällvana handlar kanske mer om hur mycket man klarar att ta till sig och om hur man klarar att tillämpa det man tagit till sig? Eller?
Med andra ord, vissa människor fjällvandrar för första gången - varje gång de fjällvandrar. Andra lär rent otroligt mycket första gången och tillämpar det de lärt sig andra gången samt lär sig ännu mer. Jag tror inte att fjällvana mäts i varken kilo eller längd. Det hela handlar om förmågan att lära av naturen, väder och vind. Vissa kan, andra kan inte. Det innebär att vissa kan ha en stor fjällvana efter bara några få fjällvandringar – andra kan gå hur mycket som helst utan att lära sig någonting (tja, lite kan man ju inte undgå att lära sig även om hjärnan stretar emot).

Tråden gäller begreppet ”fjällvana” – och vad detta är för någonting. Enligt min uppfattning innehåller begreppet väldigt mycket och det hela handlar mest om erfarenhet – samt naturligtvis, förmågan att kunna ta till sig erfarenheter.

Regeln håll dig mätt innebär att du, efter att ha lärt dig tolka kroppens signaler när kroppen används på ett sätt du inte är van vid i en miljö du inte är van vid, alltså tung packning i fjällterräng. Du får lite annorlunda signaler tidvis, i vissa situationer år du felaktiga signaler. Det gäller att tolka dom rätt – detta måste man ha personlig erfarenhet av, teori räcker inte – men är mycket bra att ha så att man är uppmärksam redan från början.

Om du är rädd om dig så får dagsetappen aldrig styra dina behov. Är du hungrig så ät, o.s.v. Det är en viktig regel och det slarvas otroligt mycket mot denna regel vilket gör att människor hamnar i besvärliga situationer i onödan. Sedan finns det en säkerhetsaspekt i detta, du måste, enligt min uppfattning, alltid ha så mycket energi kvar i din kropp att du kan ta dig fram till hjälp. Om din vandrarkompis råkar illa ut, blir akut sjuk o.s.v. så måste du, för att kanske rädda hans liv, när som helst, var du än är, så snabbt som möjligt, kunna skaffa hjälp till honom. Om du är hungrig, utmattad och helt slut, då orkar du inte skaffa hjälp, eller, han förblöder medan du först lagar mat…? Det är alltså en säkerhetsfråga. Du kan även se det hela som så att om du går ensam och är helt slutkörd och hungrig samt råkar bryta ett ben – vilka möjligheter har du då att överleva jämfört med att du var torr, varm och hyggligt mätt?

Det finns de som avlidit av sömnighet när de inte förstått att kroppens signaler är felaktiga – eller att de inte uppfattar signalen. Den vanligaste situationen är när man kommit upp för en lång tung stigning, svettig, trött och varm samt sätter sig ned på backen och lutar ryggen mot en sval skön sten. Kroppen kyls snabbt av och det känns underbart skönt, plötsligt huttrar man till lite och njuter även av den känslan. Sitter man kvar ytterligare en stund till så blir man snabbt sömning (det känns fortfarande skönt), sitter man ännu längre blir man snabbt nedkyld - och det kan sluta med att man helt enkelt dör. Nu brukar man ju gå i sällskap med andra och det medför att situationen oftast inte uppstår – det är alltid någon i gruppen som vill vidare så att man hinner med sin dagsetapp…
Att tolka signaler (som t.ex denna) handlar om fjällvana – enligt min uppfattning.

Att bli varm i fjällen har jag aldrig haft några som helst problem med, det är väl det enklaste som finns även om du blivit rejält kall (bryter mot regeln håll dig varm). Spring en stund. En lagom stund så att du får igång cirkulationen – inte så mycket att du börjar svettas. Vänta någon minut och spring en gång till, då är du varm. Grundregeln är att du aldrig skall hamna i en situation där du fryser. Fryser du så har du alltså gjort någonting fel egentligen.

Att gå i fuktiga kläder bryter mot regeln håll dig torr. Varför gå i fuktiga kläder? Det hela handlar om cirkulation av luft i dina kläder, ventilera ut vattenångan. Det hela handlar om lämplig klädsel, lämplig fart efter omgivande temperatur samt även om kanske tätare raster/vilopauser. Problemet är ofta dagsetappen, man måste gå lite (eller mycket) för fort för att uppnå det mål man satt upp för dagen. Varför sätta upp sådana mål så att man tar med sig storstadsstressen till fjällen? Var det inte lugnet man ville uppnå?

Problemet är väl snarare att man brukar sätta upp en startpunkt och en slutpunkt samt x antal dagar som själva vandringen tar. Jag tycker att de flesta ”fastnar” i att ta sig vissa sträckor (det är naturligtvis upp till var och en hur han vill gå, självklart). Men, jag tror att man skulle få ut väldigt mycket mer av en fjällvandring om man lade upp sin fjällvandring på ett sådant sätt att man fick en möjlighet att verkligen se och uppleva fjällen och dess djurliv genom att ligga stilla mycket mer än de flesta gör. Alltså, sätta upp ett basläger och ”inventera” ett område – inte bara knalla rakt igenom det utan att se mer än bara fjäll (eller stigen du går på). Men, det är min uppfattning, var och en blir salig på sin tro.

Du skriver mig inte på näsan, vi har samma åsikt, det sunda förnuftet kan bara bearbeta den information som det sunda förnuftet redan har. När det gäller fjällen kallar jag det för fjällvana. Andra kallar det fjällvett, fjällerfarenhet, eller annat. Jag tycker att allt det ryms inom begreppet fjällvana = jag är van vid fjällen, dess arktiska klimat och det väder som förekommer i det lokala område jag vandrar i samt är medveten om de faror som finns i områdets karaktär – och jag har lärt mig att hantera de problem som kan uppstå i området. Fjällvana helt enkelt.

Sandskäddan, jag tycker inte att vi har motstående uppfattningar, vi kanske tolkar begreppet ”det sunda förnuftet” lite olika. Jag kallar det sunt förnuft (baserad på erfarenhet) när jag tvingar mig att stanna när jag egentligen inte vill stanna. Alltså, det sunda förnuftet ”slår till sin kontakt” och jag utför det jag måste utföra för att må bra och bibehålla min säkerhet.
Du kallar detta för erfarenhet, jag kallar det sunt förnuft, kanske skall vi säga: sunt fjällförnuft istället?

Thomas
 
Friluftsfrämjandets definition:

Hittade denna definition i en broschyr för en färdledarkurs:

God fjällvana. Erfarenhet av minst tre flerdagars (minst två nätter per tur) fjällturer utan färdledare, sammanlagt minst sju tältnätter, dokumenterad sjukvårdsutbildning ABC inklusive HLR (genomförd de senaste 2 åren)

Så nu vet ni... inget mer att diskutera ;)

MVH ///Claes
 
Thomas, man kan alltså kort säga att "fjällvana" är det som gör att man i övrigt klarar sig med sunt förnuft i fjällmiljö!

Att sunt förnuft är miljöberoende lärde vi oss ju i "Crocodile Dundee" ;)

Tre regler annars som jag kallar "sunt förnuft", oavsett miljö.
Livet är viktigare än välbefinnandet .
Välbefinnandet är viktigare än prestationen
Verkligheten är viktigare än planerna.

Fast livet blir rätt trist om man är förnuftig jämt!

Bara en utsvävning om fuktiga kläder. Jag vet inte hur ni andra gör, men jag försöker alltid undvika att vara stilla i fuktiga kläder. Däremot GÅR jag gärna i fuktiga kläder eftersom inget torkar dom effektivare än kroppsvärmen. (undantaget är givetvis strumporna)
 
Nä, att undvika fuktiga kläder handlar om en del annat än bara (fjäll)vana. Svettning t ex, som är ett ganska biologiskt fenomen. Eller kan bero på sånt man inte kommer undan, t ex att skida uppför backar med packning. Vill se den som inte svettas då. Jag gör det i a f även med bar överkropp och iförd endast tunna tights i -10. Men det kanske går för fort?

Är man en större grupp så lär man sig också fort att det blir en "minsta gemensamma nämnare", om t ex alla alltid ska anpassa sig efter den som är kissnödig, plåstrar om fötter, vill stanna och rätta till ryggan eller bara äta choklad. Också svårt att undvika alla problem med stor grupp enbart genom vana och erfarenhet.

Nä, jag tror att erfarenheten kan ta olika uttryck. För en person är det erfarenhet att använda så lätta grejer som möjligt, så det går fort framåt ("fast is light is safe"). För en annan är det att ha så stadiga grejer att man alltid kan lita på dem, och så mycket (=tung) mat att man alltid kan stanna och slå läger en längre tid, vänta ut snålväder t ex. En fjällvan går i stövlar, en annan i kängor. Vem har rätt egentligen? Kan vi någonsin veta det?
 
Alla är vi olika!

Bara en utsvävning om fuktiga kläder. Jag vet inte hur ni andra gör, men jag försöker alltid undvika att vara stilla i fuktiga kläder. Däremot GÅR jag gärna i fuktiga kläder eftersom inget torkar dom effektivare än kroppsvärmen.

För mig är det tvärt om!! Eftersom jag genererar massor av värme så är effektivaste sättet att blöta ner kläderna, att ha dom under vandring/aktivitet (jag svettas kopiöst). Bästa sättet att få dom torra är att ha dom under ett varmt plagg när jag är stilla. Om jag inte torkar kläderna på kroppen när jag kommit fram till min lägerplats, så har jag tillslut inget tort att ta på (vet av erfarenhet). Skulle jag mot förmodan vara väldigt frusen när jag precis kommit fram tar jag naturligtvis tort på mig, men så fort värmen är uppe igen åker dom våta/fuktiga kläderna på! (andra delen av din sista mening håller jag helt med om.

Av detta kan man lära att vad som är sunt förnuft/fjällvana kraftigt kan variera från person till person eftersom vi alla har olika fysiska och psykiska förutsättningar!

///Claes
 
Nä, att undvika fuktiga kläder handlar om en del annat än bara (fjäll)vana. Svettning t ex, som är ett ganska biologiskt fenomen. Eller kan bero på sånt man inte kommer undan, t ex att skida uppför backar med packning. Vill se den som inte svettas då. Jag gör det i a f även med bar överkropp och iförd endast tunna tights i -10. Men det kanske går för fort?

Nej det går inte för fort, den svettfria vinterturen är en total omöjlighet (tur att man är tjej så att man bara luktar hallon).
 
Blir livet trist om man är förnuftig jämt? Kanske, men det är väl mer en fråga om ålder skulle jag tro. Jag beter mig inte på samma sätt idag som när jag var 25, men jag är fortfarande bara 25, det är bara kroppen som åldras, (den är 62) + man kan knappast undgå att få nya intressen med åren.
Men livet är inte trist idag heller, det innehåller bara lite annorlunda saker som är lika intressanta som de jag sysslade med ”förr”. Men det är väl så livet fungerar, intressen förändras, föremål växlas mot andra föremål och en hobby byts ut mot en annan hobby – men livskvalitén, livsglädjen och nyfikenheten finns hela tiden kvar.

Jag kan bara bedöma min egen svettning, den har jag så att säga en personlig erfarenhet av. För mig är det en fråga om ventilation, alltså luftgenomströmning genom kläderna jag bär + rätt typ av kläder + vilken ansträngning jag utsätter mig för. Alla tre går att justera samtidgt.

I vissa lägen är det ok att svettas, i andra lägen är det direkt fel att svettas. Det hela handlar om att jag, innan jag tillåter riklig svettning, vet att jag kan torka upp efteråt. Kan jag inte detta, t.ex vid regn, så måste jag alltså anpassa ansträngningen så att jag inte blir blöt inifrån. Lätt fuktig är ok för jag kan torka lätt fuktiga kläder medan jag går.
Jag har lärt ut ovanstående till andra och när de har använt sig av det så har även de klarat att hålla sig torra, även vid regn. Det är alltså någonting som fungerar praktiskt även för andra.

Om man vandrar i en stor grupp så bör de erfarna utbilda de mindre erfarna samt det bör finnas ett antal ”regler”. T.ex. om någon plötsligt upptäcker att han är vilse från gruppen så skall han, när han förstått situationen, gå max 5 minuter och han skall gå till den högsta punkt han kan nå inom dessa fem minuter samt sedan sitta stilla där och ropa regelbundet. Då kan de andra hitta honom ganska lätt. (Jag har varit med om när ett par kom bort från gruppen i 19- meters terräng och de satte sig i botten på en ravin helt tysta, det tog lång tid innan vi hittade dem).

Det kan finnas andra regler, en enkel regel är frågan, har alla kissat? innan man går vidare från en rast. Det brukar fungera bra.
Enkla regler fungerar bäst. Ändå blir det alltid en och samma person som vandrar sist i gruppen – ända tills man sätter honom först, då brukar han dra iväg så att han kommer en bra bit före de andra i gruppen. Går man först så går man snabbare – vad nu detta fenomen kommer ifrån?

Erfarenhet handlar kanske mera om säkerhet än om utrustningen är ”lätt” eller ”tung”. Vi är alla olika personligheter och vi fjällvandrar helt efter vår personlighet. Om den lätta utrustningen håller och man inte sliter ont i onödan på grund av den – då är den helt ok –det samma gäller tung utrustning. Vår personlighet och våra intressen styr vart vi tittar och vad vi upplever, en som letar blommor ser inte sin omgivning på samma sätt som den som letar efter fåglar –och båda får ut det de vill av sin vandring.

GustavOh:s tre regler gillar jag. Jag tycker att de ger en bra beskrivning av som bör prioriteras.

De flesta problemen som uppstår i fjällen, enligt min uppfattning, kommer från att nästan alla har en tidtabell att hålla. Man har x antal dagar att ta sig från start till mål – och påfallande ofta har man tagit till lite snålt med dagarna = ganska långa dagsetapper. Detta innebär att man ”måste” ta sig vissa sträckor och man ”tvingas” att vada när men egentligen inte borde, man ”hinner” inte äta, plåstra om skavsår, torka kläder, o.s.v. Denna ”stress” medför ett antal beslut som kanske inte blev så genomtänkta som de borde eftersom dom ofta rör säkerheten samt även välbefinnandet.

Thomas
 
De flesta problemen som uppstår i fjällen, enligt min uppfattning, kommer från att nästan alla har en tidtabell att hålla. Man har x antal dagar att ta sig från start till mål – och påfallande ofta har man tagit till lite snålt med dagarna = ganska långa dagsetapper. Detta innebär att man ”måste” ta sig vissa sträckor och man ”tvingas” att vada när men egentligen inte borde, man ”hinner” inte äta, plåstra om skavsår, torka kläder, o.s.v. Denna ”stress” medför ett antal beslut som kanske inte blev så genomtänkta som de borde eftersom dom ofta rör säkerheten samt även välbefinnandet.
Med min rätt begränsade erfarenhet, så håller jag ändå helt med om ovanstående, delvis från egna lärdomar. Sgs alla gånger jag har ställts inför oväntade och oönskade grejer, har det blivit problem enbart om tiden varit en faktor att ta hänsyn till. Att vänta har ingen dött av. Men jag är jäkla dålig på det.
 
Hej. Intressant reflektion, tycker jag. Det är ju ingen sjävlklar fråga, men om jag skulle försöka, så skulle det väl vara ungefär så här.
En person som både varit ute mycket och under olika förhållanden och som provat olika typer av fjällterräng, väderlekar och årstider (utan att ha lämnat spår efter sig). Det betyder inte att man måste utsätta sig för dumma risker och leva farligt, och tänja på säkerheten. Jag tror personligen att man inte måste ha gått mycket, men kan ta till sig informationen från andra som har mycket erfarenhet och ha läst böcker så man har med sig mycket teoretiskt, så kan det väga upp en hel del. Som grundregel kan man nog säga att ju mer man pratar desto mindre verkstad :) På div. olika mäsor och i märkesbutiken kan det låta mycket bland prylnissarna, men det brukar inte betyda någonting.
Men som sagt, det finns nog inget självklart svar.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Elinpotatis Klövjeväskor till hund - får man vad man betalar för? Fjällvandring 10
desireman Får man göra upp eld i ex. kebnekaise området eller sarek? Fjällvandring 44
kikkit Var får man tälta?... + andra nybörjarfrågor! Fjällvandring 21
Nils Petter Jotunheimen, vad får man absolut inte missa? Fjällvandring 0
Jockemeister Sarek, vad får man inte missa? Fjällvandring 42
Frederique Hur får man bort Compeedkladd från strumporna? Fjällvandring 2
Cuba Cola Hur får ni telefonbatteriet att räcka? Fjällvandring 20
Hemiume Vad får vi inte missa? Sarek, Padjelanta, stora sjöfallet, abisko? Fjällvandring 6
carl-fredrik Hur får ni ut fukten ur er Platypus? Fjällvandring 12
luffsarbjörn Får Fiskflyg flyga i Pastavagge? Fjällvandring 9
Ljung_dalen Nu får vi veta hur långt vi gått. Fjällvandring 16
Vonsan Vad är det som får Dig att fortsätta? Fjällvandring 54
anders jensen Var får bilen stå nära Storulvån / Sylarna? Fjällvandring 10
Mopsy Wått & Torrt får konkurrens Fjällvandring 0
bennyborgh Turist- & friluftsminister - när får vi det, Göran? Fjällvandring 16
fonkymon Hur når man högfjäll i Sverige? Fjällvandring 13
Tobbe C Försvunnen man Kebnekaise / Nikkaluokta Fjällvandring 16
Consultra Fjällstationsvandring (Helags-Sylarna) i september - vill man ha med tarp? Fjällvandring 16
Christoffer S Regnkläder - Vattenpelare och vad man kan behöva tänka på Fjällvandring 13
Lappkattfot Ställen där man kan hitta någon att vandra med? Fjällvandring 4
packåsna Kan man förlita sig på STFs platsgaranti Fjällvandring 10
H.P Ska man köpa vandringsbyxor? Fjällvandring 17
veni Hjälp, vilka berg ser man? Fjällvandring 3
stormfrog Tandövala, Hur kommer man dit?! Fjällvandring 4
stenblock Kan man lära sig uppskatta vandra ensam? Fjällvandring 46
KulvertTur Teusajaure - Vakkotavare, hinner man till bussen? Fjällvandring 2
veni Hur kommer man från Kiruna till Kvikkjokk på en söndag? Fjällvandring 6
ulfbn Låptåvagge - kan man gå på södra sidan? Fjällvandring 6
shiloh Man drunknade i Sarek Fjällvandring 11
Copperhill Vart hittar man dom finaste utsiktspunkterna i Åre? Fjällvandring 5
stenblock Hur ofta är man med om att folk blir sura när de måste dela fjällstuga? Fjällvandring 32
Bikehikehanna Samåkning eller hur man tar sig mellan Duved och Storulvån? Fjällvandring 6
helenab1 Vilken led ska man välja? Fjällvandring 2
mariaa Ett eller två objektiv - vilket ska man välja? Fjällvandring 28
lokatten Padjelanta kan man köpa mat längs vägen? Fjällvandring 3
Sverker G Överraskad av regn, hur gör man/ni/jag då? Fjällvandring 32
uldall Sulitjelma - hur tar man sig dit? Fjällvandring 1
monterey Man fast på glaciär i Abisko Fjällvandring 2
patrikiden Hur mycket T-röd skall man ta med sig för en vecka? Fjällvandring 24
Giant Hur skickar man ryggsäck och annat till vandringsmålet? Fjällvandring 8
Akleja Efterlyser man från Padjelanta/Stalo 1/8 Fjällvandring 0
avslutad150115 Hardangervidda, dagsturer. Vart ska man bo? Fjällvandring 2
adamoscarson Hur långt kan man komma från Luleå på en helg? Fjällvandring 3
Stinats Vart vandrar man 3 dagar i början av maj? Fjällvandring 5
niklaz Man med benbrott fast i fjällen (Vålådalen 23 nov) Fjällvandring 2
Ad.Finem Platser man bör besöka i Sverige Fjällvandring 10
jotho Hur tar man sig lämpligast från Kattuvuoma till Kiruna eller Abisko? Fjällvandring 3
knolpak Butiken i Kebnekaise fjällstation - Kan man lita på att det inte är slut på hyllorna? Fjällvandring 4
markusbacka Smidig lösning för dagsutflykt när man ska spara på vikt Fjällvandring 14
Asessorsson Saker man kan tillverka själv. Fjällvandring 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg