Hur får man fjällerfarenhet?

En skicklig fotbollsspelare visar upp sin skicklighet och bedöms av andra spelare, sin tränare och sin publik och bedöms ibland efter det antal mål han gör. Det finns alltså någon form av måttstock eller mätskala.

Fjällvana är ju någonting som inte går att mäta eftersom det inte finns någon mätskala.
Därför är det alltså lätt för människor att betrakta sig som fjällvana – allt efter egen bedömning, allt från att ha läst en bok om fjällen - till när man utfört 10 fjällvandringar om ca 15 mil vardera, alltså, efter 150 mil med packning på ryggen = ca 100 dygn i fjällen. Milen som sådana räknas inte in egentligen, men förhoppningsvis har man under sina 10 vandringar drabbats av sådant som ger erfarenhet, som till exempel: varierande väder och vind, varierande vattenflöden, dimma, sjukdom / skador, o.s.v.

Jag tror att fjällvana kommer från just detta, alltså; teori om hur man löser olika situationer + erfarenhet av olika situationer, + sunt förnuft så att man kan handskas med dessa situationer. Det är min tro.

Alla har vi varit nybörjare. Mycket tror jag beror på den inställning man hade när man gjorde sin första fjällvandring. Tog man till sig det som hände under själva vandringen? Lärde man sig verkligen någonting - eller, gör man samma vandring varje gång man fjällvandrar?

Det finns ju människor som aldrig lär sig någonting, de upprepar alltid samma misstag, gång på gång. Om en sådan människa fjällvandrar så kommer ju alla fjällvandringar att vara en upprepning av den första fjällvandringen de gjorde. Alltså, fick man skavsår på den första fjällvandringen - så kommer de att få skavsår alla fjällvandringar de gör resten av livet – de är oförmögna att ta till sig erfarenheten och se till att de inte får skavsår i framtiden.

När jag läser att ”fjällvana får man snabbt” så reagerar jag negativt. Det är lite märkligt att just de saker som saknar mätskala är just de saker som en del tror att man lär sig snabbt?
En varningsklocka borde ju ringa högt, saker som saknar mätskala saknar ju detta beroende på att det är ytterst svårt att mäta komplexa saker…?

Det finns en del tankar med tyngd:

Claes skrev; En del kan så mycket att de vet hur pass lite de kan - andra kan så lite att de tror att de kan allt!
Det ligger mycket i detta enligt min uppfattning.

”Gut feeling” tror jag på eftersom den kommer från erfarenhet, = stick medan du kan, kan du inte, ligg lågt och ligg still. Tack J.

Gunnar skrev; Fjällvana er lidt mere, Man kan sige, det er summen af de erfarenheter man har gjort. Psykiske, fysiske og intellektuelle.
Det ligger mycket i detta.

Peter P skriver; Erfarenhet, oavsett vilket område det gäller (bridge, fotboll, relationer, liv, yrke, fjällvandring) är till stor del en förskönande omskrivning för att ha man har gjort många misstag. Det är lika mycket en fråga om att veta hur man inte ska göra som att vet hur man skall göra.

Samt: Om en fjällräv skrattar åt dig för att du inte kan göra upp eld och en annan fjällräv på ett vänligt sätt visar hur du gör, vem blir du mest impad av?
Jag tycker att Peter har tänkt igenom det hela.

Den andra (kanske lika stor) delen av erfarenhet bygger på att man råkat ut för svårigheter. Man kanske bemästrade den och lärde sig av det, eller så gick det inte vägen och man lärde sig något som man har nytta av nästa gång man befinner sig i samma situation.
Absolut tänkvärt Peter.

Ulrika skrev: För det handlar väl om att känna sig trygg i fjällen, och att kunna lita på sin förmåga att hantera de situationer som kan uppstå?
Tänkvärt.

Sen finns det fjäderlätta tankar också. Men dom hoppar jag över.

Thomas
 
Fjällvana är ju någonting som inte går att mäta eftersom det inte finns någon mätskala.

Precis, det säger inget mer än att man har varit i fjällen mer än en gång. Och, där måste väl alla i någon mening få bli saliga på sin fason.

Det som kanske är mer intressant är fjällvett, att vara förtrogen med sina begräsningar, att inte ta onödiga risker, och kunna vända när läget kräver det.
 
Sen kan man ju fråga sig varför just fjällerfarenhet skulle vara så jäkla viktigt.
Visst, på vinterfjället kan det hända riktigt farliga grejer om man gör fel val, men sommarfjället är ju relativt riskfritt (även om det mesta ju blir mer njutbart med erfarenhet).
.

Njaa, håller inte alls med dig. Gör du fel val på sommarfjället kan du råka väldigt illa ut. Tänk vad, glaciär och även branta stenfält. Reflektera över hur många som har drunknat, ramlat ner i sprickor och skadat sig i stenfält...att göra rätt val sommartid är lika viktigt...

Sen vad det gäller vädret...jag har sett så många olika sorters skitväder även på barmarksfjället att jag alltid har stor respekt för risken att bli nedkyld...har faktiskt oftare blivit riktigt kall på sommaren än på vintern...för min del beror det säkert på att vandringsutrustningen med nödvändighet blir minimal när man ska bära istället för att dra. Sen saknar man snön oxå, som vid behov skyddar mot vinden.

Blir alltid lika förvånad när jag hör tala om personer som säger att det aldrig är riktigt dåligt väder på sommarfjället...hmm, undrar vad de jämför med då, de måste vara extrema hårdingar ;)...


//J
 
Hur får man fjällerfarenhet?
Svar: Man vistas på fjället.

Jag tycker att jag har lärt mycket mer genom att läsa böcker (och internetsidor om fjällen än på mina resor. Det är klokt att läsa mycket på förhand. När man tittar mycket bilder och läser reseberättelser om fjällen, man har nästan varit där själv. Så på fjällen blir man överraskad över ingenting.
 
För att göra en parallell till mitt yrke (svetsare) så är det som så att en erfaren svetsare klarar av fler saker. Han kan läsa ritningar och utan instruktioner färdigställa objektet innom givna toleranser. Han behärskar "alla" svetsmetoder, kan arbeta i många meterial. Han klarar av både serieproduktion och styckprudoktion. Han kan arbeta både i verkstan och ute i fält med montage, renovering och reparationer. Han är helt enkelt mångsidig, och skicklig.

Hur blir man sån? Genom många år i branchen och med varierande uppdrag. Jag tror det är lätt att översätta till vandringserfarenhet.
 
Ja, vadningsvana, glaciärvana och klättervana kan vara riktig bra att ha, eftersom det är rätt farliga saker. Men det är ju inget man måste hålla på med på fjället. ;)

Ja du, förstår nog inte riktigt vad du menar.

Alla som vandrat lite i fjällen vet att man då och då inför olika val. Att vada eller inte vada, att välja en annan väg för att slippa ett stenigt och brant parti, går det eller går det inte att knalla över just den här glaciären. Etc. Att välja "rätt" i sådana situationer är synnerligen viktigt, jag lovar.

Om man inte enbart vandrar mellan Abisko Turist och Nikkaluokta förstås, där ligger det broar över alla bäckar och jokkar och spänger över stenarna.

...;)

//J
 
Jag har fjällvandrat en hel del och varit långa tider i fjällen, normalt mellan 4-6 månader, ibland längre.
De som säger att sommarfjällen inte kan vara farliga pratar efter sin fjällerfarenhet som i detta fall måste vara noll eller strax över noll. Om fjällerfarenheten är högre än så måste istället intelligensen vara noll, eller strax över noll.

Det farliga, och som jag beskrivit ovan, är att en del människor läser böcker och läser på internet för att lära sig om fjällen (vilket absolut är mycket bra att göra), men, eftersom de är nybörjare (och det har vi alla varit) så har de mycket svårt att skilja agnarna från vetet.
Det innebär att när de läser att sommarfjället inte är farligt och att fjällvana, det får man snabbt – ja, då kan den personen råka mycket illa ut på fjället, kanske till och med omkomma. Orsaken till att en person drabbas av lidande orsakas alltså då av den person som säger att fjällen är ofarliga – men han fälls inte juridiskt naturligtvis, eftersom dumhet inte har någon straffskala.

Hur många mil jag har fjällvandrat med packning vet jag inte men det borde vara drygt 3000 mil vilket innebär att jag sovit några tusen nätter i fjällen. Konsekvensen av detta är att jag sett, mött och tagit del i en hel del mycket otrevliga händelser i fjällen, allt från att bära omkomna till att lappa ihop skador, trösta förvirrade chockade människor som gått vilse, laga mat till nedkylda eller ge bort mat till dem som blivit utan mat. Jag har burit hem skadade människor, tagit hand om brutna ben armar, axlar ur led, plåstrat om skärsår, skavsår så djupa att benhinnan syntes i såret, samt mycket annat.
Jag har avbrutit slagsmål mellan fjällvandrare (1 gång) samt själv lappat till en man (1 gång) som börjat sparka på mina ben för att han tyckte att jag stod i vägen för honom, fjället räckte inte till för honom, han skulle gå just där jag satt.

Jag har varit med om att söka vandaler som skurit sönder tält och hotat andra fjällvandrare (inne i fjällen) och jag blev bestulen på ett tält en gång.

Jag har tagit hand om nedkylda människor när det var + 10 grader och de suttit helt apatiska och mer eller mindre medvetslösa lutade med ryggen mot en sten. De hade utfört en hård stigning, blivit rejält svettiga, satt sig lutade mot en sten för att vila, inte noterat kroppens varningssignaler – och snabbt blivit rejält nedkylda. Hade de inte fått hjälp hade de troligen omkommit.

Jag har tagit hand om en man som endast iklädd sovsäck kom gående mycket hungrig och med mycket trasiga fötter (barfota) efter att all hans utrustning helt enkelt blåst bort i en storm. Han hade tältat på fel plats vid fel tillfälle.

Hur många trasiga knän jag sett vet jag inte men det är många. Jag har burit folk till plaster där de kan få vidare hjälp och det är ett elände för varje sträcka måste man gå tre gånger för att få med packningen.

Det är som med bilkörning. Normalt fungerar allt bra och inga olyckor inträffar. Men, knappast någon vettig människa säger att bilkörning är ofarligt. Det är samma sak med sommarfjällen. Det kan, ibland plötsligt, bli mycket farligt.

Har man inte varit med om snabba väderväxlingar, från + 20 garder och solsken till minus 5, snö och en rejäl storm eller orkan på 3-4 minuter så har man naturligtvis ingen aning om att det kan inträffa. Har man varit med om det så vet man och lever därefter, utrustar sig därefter somt är mycket observant på väder och vind resten av sitt liv.
Bristen på erfarenhet – och oförmågan att inse att man faktiskt är i en helt annan klimatzon, till och med en arktisk sådan, ställer alltså till problem, ibland stora problem.

Det finns alltså en baksida av sommarfjällen som kanske inte så många ser eller förstår eftersom de flesta fjällvandrare vandrar en vecka om året under några år och de väljer oftast högsommaren när chansen till dåligt väder är som lägst och vaden brukar vara enkla – men även då kan snabba dramatiska väderomslag ske – men inte så ofta.

Skador är alltså inte på något sätt ovanliga i fjällen sommartid. Vad jag tror mig förstå är också att de som skadats genom sin egen okunskap eller rent ut sagt dumhet, sällan berättar om det. Det är liksom inte mycket att skryta om.

Summan av kardemumman är alltså, har du gått i fjällen och bara haft bra väder varje gång – inse att du har haft en väldig tur med vädret.

Vill du framföra en åsikt om fjällsäkerhet – så redovisa din erfarenhet först, då ger du en varningssignal som andra förstår att notera och då tror de inte på vad du säger.

Typ:
”Jag har fjällvandrat hela mitt liv och det har alltid varit solsken på fjället, min erfarenhet är att det är totalt ofarligt att fjällvandra, glöm inte att ta med en bra solskyddskräm”!

En normalt tänkande människa som läser detta förstår att någonting är galet, de förstår att personen ifråga har skydd av alla gudar, både kristna som hedna, när det gäller vädret – och eftersom han inte förstår detta själv är antingen hans fysiska ålder 2 år eller också är hans psykiska ålder 2 år.

Jag betraktar mig nog som ganska erfaren och luttrad – men jag blir fortfarande överraskad av saker och ting som händer.

Thomas
 
Ja du, förstår nog inte riktigt vad du menar.
Alla som vandrat lite i fjällen vet att man då och då inför olika val. Att vada eller inte vada, att välja en annan väg för att slippa ett stenigt och brant parti, går det eller går det inte att knalla över just den här glaciären. Etc. Att välja "rätt" i sådana situationer är synnerligen viktigt, jag lovar.

Naturligtvis!
Men jag menar att det inte behövs "fjällvana" för att inse att man inte ska vada, klättra eller ge sig ut på okända glaciärer om man aldrig har gjort det förr. Det kallas sunt förnuft och bör användas oavsett om man är på fjället eller på Konsum.

Om man inte enbart vandrar mellan Abisko Turist och Nikkaluokta förstås, där ligger det broar över alla bäckar och jokkar och spänger över stenarna.

Exakt! Då är väl inte det där "fjällvana" så jäkla viktigt? Eller är lederna inte fjällen?

Jag tror att vi egentligen är överrens (men använder extremer för att få in vår poäng :) ). Jag anser att man inte behöver vara expert på allt som fjällen har att erbjuda för att få knata på det.

Min poäng är alltså att vi ska låta bli att bunta ihop färdigheterna i begreppet "fjällvana" och skrämma bort folk som vill knata på spänger och bajsa på utedass i fjällmiljö. Låt varje "vana" vara sin egen "vana" så kan den som aldrig ens har funderat över att vada få gå i fjällen ändå, utan att känna sig som Bambi på hal is.

Så jäkla farligt är fjället ju inte, så länge man låter bli att göra uppenbart farliga saker.

Fast jag kanske å andra sidan ställer lite väl höga krav på "sunt förnuft när man är i fjällen". Det kanske är samma sak som fjällvana... ;)
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Elinpotatis Klövjeväskor till hund - får man vad man betalar för? Fjällvandring 10
desireman Får man göra upp eld i ex. kebnekaise området eller sarek? Fjällvandring 44
kikkit Var får man tälta?... + andra nybörjarfrågor! Fjällvandring 21
Nils Petter Jotunheimen, vad får man absolut inte missa? Fjällvandring 0
Jockemeister Sarek, vad får man inte missa? Fjällvandring 42
Frederique Hur får man bort Compeedkladd från strumporna? Fjällvandring 2
Cuba Cola Hur får ni telefonbatteriet att räcka? Fjällvandring 20
Hemiume Vad får vi inte missa? Sarek, Padjelanta, stora sjöfallet, abisko? Fjällvandring 6
carl-fredrik Hur får ni ut fukten ur er Platypus? Fjällvandring 12
luffsarbjörn Får Fiskflyg flyga i Pastavagge? Fjällvandring 9
Ljung_dalen Nu får vi veta hur långt vi gått. Fjällvandring 16
Vonsan Vad är det som får Dig att fortsätta? Fjällvandring 54
anders jensen Var får bilen stå nära Storulvån / Sylarna? Fjällvandring 10
Mopsy Wått & Torrt får konkurrens Fjällvandring 0
bennyborgh Turist- & friluftsminister - när får vi det, Göran? Fjällvandring 16
fonkymon Hur når man högfjäll i Sverige? Fjällvandring 13
Tobbe C Försvunnen man Kebnekaise / Nikkaluokta Fjällvandring 16
Consultra Fjällstationsvandring (Helags-Sylarna) i september - vill man ha med tarp? Fjällvandring 16
Christoffer S Regnkläder - Vattenpelare och vad man kan behöva tänka på Fjällvandring 13
Lappkattfot Ställen där man kan hitta någon att vandra med? Fjällvandring 4
packåsna Kan man förlita sig på STFs platsgaranti Fjällvandring 10
H.P Ska man köpa vandringsbyxor? Fjällvandring 17
veni Hjälp, vilka berg ser man? Fjällvandring 3
stormfrog Tandövala, Hur kommer man dit?! Fjällvandring 4
stenblock Kan man lära sig uppskatta vandra ensam? Fjällvandring 46
KulvertTur Teusajaure - Vakkotavare, hinner man till bussen? Fjällvandring 2
veni Hur kommer man från Kiruna till Kvikkjokk på en söndag? Fjällvandring 6
ulfbn Låptåvagge - kan man gå på södra sidan? Fjällvandring 6
shiloh Man drunknade i Sarek Fjällvandring 11
Copperhill Vart hittar man dom finaste utsiktspunkterna i Åre? Fjällvandring 5
stenblock Hur ofta är man med om att folk blir sura när de måste dela fjällstuga? Fjällvandring 32
Bikehikehanna Samåkning eller hur man tar sig mellan Duved och Storulvån? Fjällvandring 6
helenab1 Vilken led ska man välja? Fjällvandring 2
mariaa Ett eller två objektiv - vilket ska man välja? Fjällvandring 28
lokatten Padjelanta kan man köpa mat längs vägen? Fjällvandring 3
Sverker G Överraskad av regn, hur gör man/ni/jag då? Fjällvandring 32
uldall Sulitjelma - hur tar man sig dit? Fjällvandring 1
monterey Man fast på glaciär i Abisko Fjällvandring 2
patrikiden Hur mycket T-röd skall man ta med sig för en vecka? Fjällvandring 24
Giant Hur skickar man ryggsäck och annat till vandringsmålet? Fjällvandring 8
Akleja Efterlyser man från Padjelanta/Stalo 1/8 Fjällvandring 0
avslutad150115 Hardangervidda, dagsturer. Vart ska man bo? Fjällvandring 2
adamoscarson Hur långt kan man komma från Luleå på en helg? Fjällvandring 3
Stinats Vart vandrar man 3 dagar i början av maj? Fjällvandring 5
niklaz Man med benbrott fast i fjällen (Vålådalen 23 nov) Fjällvandring 2
Ad.Finem Platser man bör besöka i Sverige Fjällvandring 10
jotho Hur tar man sig lämpligast från Kattuvuoma till Kiruna eller Abisko? Fjällvandring 3
knolpak Butiken i Kebnekaise fjällstation - Kan man lita på att det inte är slut på hyllorna? Fjällvandring 4
markusbacka Smidig lösning för dagsutflykt när man ska spara på vikt Fjällvandring 14
Asessorsson Saker man kan tillverka själv. Fjällvandring 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg