hund med klövjeväska

Ruff Wear

Vi kör med Ruff Wear Approach Pack på våra Siberian huskies och jag är helt klart nöjd med dem.

9e6fb5ced71451dab4e26827169c83a7.jpg


Fördelen tycker jag att de går över till att arbeta, precis som att sätta på en sele så börjar de fokusera på att gå framåt, inte stanna och lukta så mycket utan mera rakt fram istället för fara fram och tillbaka över stigen.

Har Snowdogs halsband och selar och de är även de mycket fina så Anne-Lie gör mycket bra prylar.
 
Om hundarna är vana så borde det inte vara några problem. Ca 1/3 av sin egen kroppsvikt kan hunden bära. Vad man väljer att ha i klövjeväskorna är en smaksak. Men som tidigare nämnts, så bör det vara jämnvikt. Man ser ganska tydligt bakifrån om den ena sidan hänger ner mer.
Blir nog några turer med min strävhår under sommaren. Finns inget bättre sällskap.
Om Ni planerar att sova i tält kan det va bra attt ha provat det också under mer ordnade förhållanden. Pointern och även Vorsteh´n om den är korthårig, kan behöva något värmande över och under sig på nätterna. Min strävhår klarar sig bra så länge hon har skydd från markkylan.
 

Bilagor

  • 2012-04-08_13-46-15_952.jpg
    2012-04-08_13-46-15_952.jpg
    68.4 KB · Visningar: 2,533
Tack för alla tips!

Går nu med 3,5 kg på pointern och han verkar då inte det minsta brydd. Väskan verkar sitta bra, gungar inte utan sitter stilla på ryggen. Har inte varit i så mycket terräng än, mest väg, är lite besvärligt underlag just nu...

Sätter in en bild på hund med väska, den är köpt på getout och det går att koppla lös väskorna så har han en värmeväst.

En annan sak vi funderar på är just nätterna. Vi kommer att ha två eller kanske tre hundar med och vi är två vuxna och ett barn så hundarna ryms inte i tältet. Så då är frågan hur de ska sova. Har funderat på något enkelt tält till de, problemet är då vikten... Har också funderat på nån sorts "påse" provade det lite i vintras, då har de lite isolering underifrån mot väta och vindskydd runt hela sig. Någon som provat? Kanske kan sy om en människoponcho? Vore ju också bra att veta att de inte far iväg på egna äventyr under natten, så jag vill antingen ha de instängda eller fastknutna...

Anders_sthlm, jag tror du har helt rätt, det bästa är att prova och läsa av hunden, men skönt att få lite tips och kanske genvägar av er som har erfarenhet! Även nattningen ska vi prova en hel del innan, men kom gärna med tips!
 

Bilagor

  • PICT0003.jpg
    PICT0003.jpg
    38.9 KB · Visningar: 1,912
Jag tycker din hund ser ut att bära sin väska fint. Grejen med att ha en klövjeväska är ju att först och främst hunden bär sin egen mat. Är man ute på långvandring, går det åt mycket mat till en hund. Jag brukar nästan räkna med dubbelt så mycket som hemmavid.
Svårigheten idag är att kunna hitta platser som säljer vettig hundmat, typ uppe på Kungsleden eller längs andra leder eller i dessa STF-stugor.. Det blir ofta till att släpa. Har man sedan småbarn, blir det ännu mer släpande, om dom är väldigt små. Det är oftast mycket ätande för alla och skötsel med hund och småbarn. Men kul!
När jag hade småbarn på åttiotalet släpade jag och min fru oss igenom miltals i oländig terräng, med skrikande ungar, skällande hund och illasittande ryggsäckar. Det var mycket pina, men kul på sitt sätt.

Det finns nog olika idéer om hur en hund ska sova ute i fält.
Jag har Norsk Buhund, och den har väldigt tät päls, som isolerar mot allt. Kyla på vintern och knott på sommaren. Den sover ute året om. I alla fall i absiden i tältet, sommar som vinter.
Det finns dom som tar med snuttefiltar, liggunderlag och leksaker till sina hundar. Då blir det ännu mer att släpa på.
Men jag tycker folk ska kunna få välja själv hur dom vill nu ha det.
Dock, Om du tar in en ovan hund i ditt tält kan du räkna med slitskador efter ett tag. En hund ligger sällan still heller.
Det är inte bra om hundarna sliter sig om ni ligger och sover, springer och jagar renar eller andra kräk. En hund ska vara lydig om det ska funka. Sova, när ni sover, och vandra, när ni vandrar. Det ska inte vara besvär att vandra med hund, utan det ska inte märkas. Då är det idealt.
Är det väldigt kallt på vintern, kan du ta med dig ett folieunderlag och låta hunden slagga på.

Anders.
 
Anders, vad bra att du tycker den sitter fint.

Låter härligt med barn å hundar i saligt kaos =)

Precis som du säger, så vill jag inte att det ska måsta vara massa bråk och tjafs med hundarna, de ska bara finnas där... Vi är på god väg iaf, kom just in från en och en halvtimmes "träning" med full packning på oss och hundarna. De är hyfsat duktiga =) Där vi ska vandra så får de inte gå lösa så de måste vara mästare på att gå i koppel...

Jag pendlar mellan att tänka att de klarar sig utan något nattetid och ha med typ tält, sovsäck och snuttefilt =) Vi får prova ut under våren, en av vovvarna är tyvärr extremt frusen av sig.

Du säger att det går dubbelt så mycket hundmat som hemmavid, hur långt går du per dag då och vad gör hunden hemma? Frågar för vi har funderat mycket på hur mycket det kommer att gå, alla våra hundar är vältränade draghundar, så de går ju hårt hemma också. Blir något helt annat dock att bara gå, fast hela dagen. De är van vid högintensivt arbete under en timme. Skulle gärna haft med färskfoder åt de, men känns inte helt rätt att släpa med flera kilo sånt som är mest vatten. Tror egentligen inte de kommer att behöva det heller, det är ju dessutom sommar. Vintern är ju annorlunda med kylan, men då har man pulkan =)
 
Jag tror inte det är så svårt när ni väl kommit i gång med det hela och är uppe på fjället och ser att det fungerar. Är ni vana känner sig hundarna trygga. Det är ömsesidigt.
Svårigheten är ofta transporten upp till Lappland om man åker tåg eller kör bil. Det blir trångt. Bil är svårt eftersom om man själv kör så måste man ju återvända till parkeringen. Ens vandring begränsas av det. Åker du tåg måste du själv sitta hela tiden i djurkupé, vilket är påfrestande.
Bäst är om man själv bor nära eller har någon kompis i trakterna som man kan bo hos. Jag använder mig oftast av sådant på mina fjällvandringar.
Jag var nu i påskas uppe i Kiruna och fiskade och åkte skoter med hunden. Man får då möjlighet för samtal med bofasta, roliga idéer och sällskap, tips och sådant som man tycker är vettigt. Jag skulle ha svårt att sitta här vid datorn och lösa problem eller diskutera sådant via internet. Jag är inte för sådant.

Gällande foder:
Det finns ju en gräns för vad du själv & hund kan bära. Det är den viktgränsen som bestämmer tiden, dvs. åtgången och hur lång vandringen blir, utan onödig‘nyproviantering‘. Äter hunden mycket, tarvar det på det beräknade mängden. Alltså: dela upp hundfodret i dagsetapper och lär hunden äta detta. En tio dagars vandring, exempelvis Abisko Vakkotavare (Kungsleden) klarar du galant med klövjeväska och egen proviant. Du behöver heller då inte gå längs leden utan kan hitta ditt eget alternativ.

Vad dina hundar äter är ju individuellt. Många hundar vill ju ha samma foder som dom alltid äter. Men som sagt i dag säljs ju inte torrfoder längre på STF platserna, vilket kan komplicera saken en del.
Hur långt man vill gå är en smakfråga. Själv går jag sällan mer än som mest två mil på en dag. En hund går ju troligtvis tills den stupar. Jag går alltid ett par dagar i sträck. Två, tre... sedan ligger jag still. Gör en topptur, badar eller sover. Vill jag göra något själv så lämnar jag hunden, vid tältet. Här kommer ju lydnad in. en klok hund vaktar och vet vad som väntar. En hund blir otroligt självständig, vaktig och annorlunda av en vandring.
Bor du i stuga är det anvisat hundrum som gäller. Under säsong träffar du då på andra hundar och får umgås, tips och fina pratstunder. Det är lite det som är vitsen. En fjällvandring är något väldigt socialt, både nyttigt för dig och hunden. Även hunden upplever detta som positivt. Den träffar hundar att leka med och utvecklas och trivs.
En hunds upplevelse av fjällvandring är precis som för oss människor något outsägligt skönt, avslappande och spännande. Det finns dessutom dimensioner i hunden som du aldrig kanske sett och som gör vandringen mycket, mycket mer innehållsrik än att gå med en människa.
Jag är inne på min tredje hund nu och jag anser att vandra utan hund är ungefär som att titta på svartvit teve. Men med hund är det full kulör och HD kvalitet.
Eftersom jag tidigare skrev lite om vandra runt Öland, till några andra här, så är här, bild ifrån detta i början av nittiotalet.



Idén med hund och din vandring är att det ska bli bra. Jag tror nog det kommer bli så. Tänk positivt och njut av det oerhörda privilegiet att ha hund med på din vandring.

mvh. Anders
 

Bilagor

  • Roj vid mitt tält.jpg
    Roj vid mitt tält.jpg
    62.1 KB · Visningar: 1,721
Fångar upp den här tråden då jag själv letar efter klövjeväska till min tik. Men ack vad svårt det är. Provade idag en sierra dog extreme men blir inte klok på om jag ska ha small eller medium till hunden. Small sitter bra, men rädd att den ändå är för liten så att hon får skav när den är fullpackad, medium känns klumpigare än small men sitter också bra, men rädd att den ska vara för stor i nedförsbackar så att hon får väskan mot halsen, eller att den blir för bred och tar i mot benen.
Var inne på två butiker och naturligtvis rekomenderade den ena S och den andra M ....så beslutet blev ju inte lättare...
Värt att nämna är att på M- modellen var jag även tvungen att dra remmarna så långt det gick för att den skulle sitta bra runt mage och bröstkorg. Nu är under sommaren är hon som smalast.
S- hade jag marginal åt båda hållen. Men är osäker på om bredden på ryggen då är mindre...
Hm, svårt det här- vill ju att väskan ska vara behaglig för hunden.
Hon väger inte mer än 18 kilo och rekomendationen ang denna väska är S- 7- 18 kilo M- 14-35 kilo.
Tog lite bilder i affären, inte superbra kvalite men vad tror ni...
 

Bilagor

  • DSC01044.jpg
    DSC01044.jpg
    83.7 KB · Visningar: 2,179
  • DSC01046.jpg
    DSC01046.jpg
    76.5 KB · Visningar: 1,756
Fångar upp den här tråden då jag själv letar efter klövjeväska till min tik. Men ack vad svårt det är. Provade idag en sierra dog extreme men blir inte klok på om jag ska ha small eller medium till hunden. Small sitter bra, men rädd att den ändå är för liten så att hon får skav när den är fullpackad, medium känns klumpigare än small men sitter också bra, men rädd att den ska vara för stor i nedförsbackar så att hon får väskan mot halsen, eller att den blir för bred och tar i mot benen.
Var inne på två butiker och naturligtvis rekomenderade den ena S och den andra M ....så beslutet blev ju inte lättare...
Värt att nämna är att på M- modellen var jag även tvungen att dra remmarna så långt det gick för att den skulle sitta bra runt mage och bröstkorg. Nu är under sommaren är hon som smalast.
S- hade jag marginal åt båda hållen. Men är osäker på om bredden på ryggen då är mindre...
Hm, svårt det här- vill ju att väskan ska vara behaglig för hunden.
Hon väger inte mer än 18 kilo och rekomendationen ang denna väska är S- 7- 18 kilo M- 14-35 kilo.
Tog lite bilder i affären, inte superbra kvalite men vad tror ni...
Lite lustigt med ditt användarnamn. Det finns nämligen en tjej i Sundom strax norr om Luleå som syr upp klövjeväskor och hennes firma heter Snowdogs http://www.snowdogs.se/index.html. Har själv en väska från henne. Eftersom jag bor i trakterna åkte jag dit och fick den skräddarsydd. Tror säkert att det går att fixa detta över telefon med ett måttband. Hade tidigare lånat hem en billigare klövja liknande den på din bild och den satt betydligt sämre. Framför allt när hunden går brant uppför då det är viktigt med stöd framtill. Jag har hunden mycket lös och hon springer till synes obehindrat med klövjan.
 

Bilagor

  • _MG_2652-as-Smart-Object-2.jpg
    _MG_2652-as-Smart-Object-2.jpg
    88.9 KB · Visningar: 1,792
Jag har samma väska från Snowdogs som ovanstående och är mycket nöjd. Väldigt lätt att beställa lite special om man så önskar.
 
Jag har samma väska från Snowdogs som ovanstående och är mycket nöjd. Väldigt lätt att beställa lite special om man så önskar.

Snygg väska och ser skön ut också. Har ni någon erfarenhet av Sierra dogs extreme som jag varit och kikat på? Hittade den på djuraffärena här i trakterna och den ligger strax under 1000 kronor.
Finns ju 100- kronors varianter också, men dem är jag inte ute efter. Utan letar efter en bekväm väska som hon ska ha dels på vandringar/ utflykter men också någon gång i veckan för bara träna att "bära"
Vad ska jag tänka på när jag provar väskan?
Funderar även på att kika in på naturkompaniet och se om dom har någon väska...
 
Ingen erfarenhet av just sierraväskan, men på bilderna tycker jag att väskan på den nedre bilden (den större väskan?) ser ut att ha bröstremmen alldeles för långt ner så att du riskerar att störa hennes steg.

Sedan, hur är det med bukrem egentligen? Vad händer med väskan om du drar den framåt på hunden? Ser ut att sitta en rem under hundens bröstkorg, ganska nära frambenen, men det kan ju leda till att hunden får en rem i armhålan då hon går i nedförsbackar.

Några av klövjeväskespecialisterna påstår också att det är viktigt att ha skinn på de delar av klövjeväskan som ligger direkt mot hunden. Jag har en sån väska, och det funkar bra, vet inte vad följden blir av att man inte har det dock.
 
Min klövje har skinn på hudnära delar och det har fungerat bra. Har dock inga erfarenheter av något annat material. Sierraväskan har vi inte provat eller klämt på. Tycker också att bröstremmen ser väldigt låg ut, både på S och M. Det var också väldigt stora variationer i viktrekommendationerna på de två modellerna. Bredd över ryggen och rygglängd kan skilja ganska ordentligt mellan så pass olika stora hundar.

SnowDogs väskor ligger lite högre i pris men mitt omdöme efter ett antal års användande är att de är väldigt gedigna i detaljerna samt att väskan från första stund suttit bekymmersfritt på hunden. Har inte packat jättetungt vid någon tur utan brukar ligga runt 12-15 % av kroppsvikten.

Kika lite här:

http://www.snowdogs.se/klovjevaska.htm

Fantastiskt fina hundar på bilderna ovan måste jag säga:).
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Klövjeväska till Hund Fjällvandring 2
kurax Tips på tält för turer med hund och barn Fjällvandring 1
Materialaren Sareksimulering med hund - sträckningsförslag efterlyses! Fjällvandring 16
Pohman Jotunheimen med hund Fjällvandring 0
SofiaPS 5-7 dagar ensligt eller oledat med hund Fjällvandring 9
Norrdjup Låktatjåkka Stn. - Trollsjön med hund Fjällvandring 3
Grissly Grövelsjön med hund Fjällvandring 4
Henning K Hund i Sarek (föreskrifter genom tiden) Fjällvandring 1
Mattipii Vandring med hund Fjällvandring 0
Sickansmatte Gröna bandet med hund men undvika Kungsleden Fjällvandring 15
stormfrog Tips på kortare vandring i Lappland med hund? Fjällvandring 5
Majsan76 Helags och hund Fjällvandring 1
stormfrog Har någon blivit stämd för att ha medfört _kopplad_ hund i fjällnaturreservat? Fjällvandring 102
Katla Nybörjarvandrare med hund-tips på tält och turer Fjällvandring 12
Mimt Fjällvandring med barn och hund Fjällvandring 1
Ealof Vandra Kungsleden med hund Fjällvandring 3
MarkusPetersson Jämtlandsfjället som nybörjare+hund, frågor. Fjällvandring 12
DanielDanielsson Är hund I Sarek Nationalpark förbjudet? Fjällvandring 34
Sezziyanen Hund/unghund/valp - tälta och temperaturer? Fjällvandring 12
leaska Hela Kungsleden med hund Fjällvandring 8
sanoj89 Nikkaluokta - Vakkotavare som nybörjare med hund? Fjällvandring 16
annaiva Romsdal med hund Fjällvandring 0
Dennisvildmark Vandra i Jotuheim med hund? Fjällvandring 4
Majsan76 Hund i midjebälte och så ryggsäcken 😭 Fjällvandring 9
sanoj89 Fjällvandring med hund i augusti, vart? Fjällvandring 3
Pelle0210 Hund på fjällvandring Fjällvandring 17
maa8f Hund Kebnekaise? Fjällvandring 15
leaska Turförslag! Med hund. Fjällvandring 8
xstaystrayx Hund i fjällen Fjällvandring 8
Elinpotatis Klövjeväskor till hund - får man vad man betalar för? Fjällvandring 10
iscl Nikkaluokta-Abisko med hund (fjällräven classic) Fjällvandring 6
ollebus Durlings led med hund? Fjällvandring 12
VandrandeKänga 100 mil med hund. Vad behövs? Fjällvandring 26
CarinaR Hund - hur gör ni, tält eller stuga...? Fjällvandring 9
Tilert Vandra med hund över gränserna Fjällvandring 9
Sickansmatte Vakkotavare- Nikkaluokta med hund Fjällvandring 10
anders998 Tips på vandring med hund och tält ...? Fjällvandring 7
Noahspappa GPS Tracker till Hund Fjällvandring 6
Fantomax Ta med hund upp på Storsnasen? Fjällvandring 0
johnfloren Första vandringen med hund Fjällvandring 8
Jackiie Vandra med hund i fjällen, fasta vindskydd? Fjällvandring 2
haiwa Akka med hund Fjällvandring 10
geotollare Hund i djupsnö Fjällvandring 10
Fantomax Nybörjartur inkl hund med två dagars övernattning Fjällvandring 22
markusbacka Ställen att vandra med hund Fjällvandring 10
Filip.K Vandra med hund, hundens baspaketet? Fjällvandring 16
MaddeM Något enskilt ställe man kan vandra dagsturer med hund? Fjällvandring 4
markusbacka Kungsleden abiskor-nikkaloukta med hund. Erfarenheter och mat? Fjällvandring 14
jennyspenny Hela kungsleden med hund Fjällvandring 10
anjoua Vandra med liten hund Fjällvandring 7

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg