Jag sticker ut hakan och påstår att de flesta (en majoritet) knappt tränar alls. Om vi definierar träning som en fysisk aktivitet som på ett strukturerat/metodiskt sätt syftar till att öka eller bibehålla en fysisk färdighet eller funktion. Det många ägnar sig åt är fysisk aktivitet, i en vidare bemärkelse. Promenader, kortare cykelpendling, en jogg lite då och då, gym någon gång i månaden, mm. Resultatet kan såklart resultera i en bättre hälsa/kondition, men det är avhängigt grundnivån.De
flesta tränar i ett pulsfönster som är "motion" och mer sliter på kroppen än förbättrar. Antingen har man högintensiv och ofta ganska kort, eller intervallmässig träning för att träna "kondition/styrka. Eller så tränar man lågintensivt och länge för att bygga hållfasthet i vävnader och kapillärer i perifera vävnader. 45 - 60 minuter medelintensiv träning är för den lite tränade personenen sällan effektivt för kondition, sliter lite väl mycket med risk för överbelastning om för ofta, samt är för kort för att ge stimulans till kroppens vävnader (senor, bindväv och skelett) att reagera med att skapa hållfasthet.
har jag hört
Detaljer för olika ambitioner och prestationskrav kräver mer detaljerad analys.
Ta marathonträning som ett exempel. Jag kan inte bli snabbare än vad jag är genom att springa långsammare och mer. Det räcker inte för mig att bara cykelpendla till jobbet eller ta trapporna. Lugn distansträning är absolut en nödvändighet vid marathonträning, för att få bättre löpekonomi, effektivare syreupptagningsförmåga, vänja ben, muskler, senor och ligament mm. Den fart och uthållighet som krävs för att träna och springa utifrån sin bästa potential bygger på en stabil aeorob bas, men, även på anaerob träning. Förslagsvis tröskel-, tempo- och VO2-Max-pass.
Jag tror att jag förstår vad du menar när du skriver om att många tränar enformigt. Det är lätt att få den bilden när man surfar runt på nätet, tittar på Youtube eller läser tidningen. Rubriker som "Allt du behöver är tre minuter HIIT-träning tre gånger i veckan", "Det är livsfarligt att träna i något annat än pulszon 2", "Så lite träning behöver du för att maximera din hälsa", "Ät fett, spring långsamt, men bli snabbare" osv. Det är klart lockande att köpa sådana budskap i en stressad tid. Men det mycket forskning om vad som funkar och det pekar på ett rätt traditionellt budskap.
Att träna för ett marathon ger ett rätt bra perspektiv på det här. Själva genomförandet är det lilla, i motsats till vad folk tror. Det är såklart träningen innan som är den stora grejen. Att hålla sig skadefri, träna mycket, men ändå lagom, hålla sig frisk, inte bli övertränad och så vidare. Med andra ord ett bra sätt att lära känna sin kropp och dess potential. Vad den klarar, men även vad den inte klarar. Det är en balansgång och då behöver ens träning också vara varierad/balanserad.
Senast ändrad: