hållbar mat

Citat:
Skölj quinoa i hett vatten. Koka upp vatten, tillsätt quinoa och koka under lock på svag värme i 12 - 15 minuter.
Öööh, nej.

snabbquinoa kokas 5 min
 
jag tycker alltid att det är lika svårt att hitta på hållbar mat om man ska vara ute länge utan kylmöjligheter. hur länge håller sig egentligen maten och är det någon som har några bra tips på recept? det tenderar att alltid bli samma gamla mat och jag är alldeles för lat för att håla på och torka och greja.

Själv har jag köpt en food saver, vakumförpackare. Lagar den mat jag tycker om, vakumförpackar den. Blir ett tunt packet som inte tar plats. Första jag provade var att vakumförpacka ett vanligt smörgåspålägg (skinka) efter två månader i kylen smakade den som en nyöppnad förpackning. Vanlig hemlagad mat håller hur bra som helst i två veckor.
 
Torkade charkuterier

Torkade charkuterier funkar bra. Här några exempel:
  • Renkött
  • Oxfilé/fläskfilé
  • Salami
  • Diverse torrare korvar
  • Coppa
  • Parmaskinka

Sist hade jag med salami som jag blandade med nudlar och cous-cous. Det blev riktigt gott när salamin värmdes upp lite. Som smaksättning använde jag Varma koppen thai till couscousen och smakpaketet till nudlarna. Barilla Tortellini funkade också bra, men undvik sådana med alltör mycket ost i. Det blev ett helvete att diska.

En sak jag skulle vilja testa , men inte vågat ha med ännu är rökt kalkon som alternativ till kyckling. Är det någon som testat det? Det borde väl hålla i en vecka om det är vakuumförpackat?
 
Det stora problemet är att mycket av det som säljs som "torkat" idag inte är ordentligt torkat. Jag brukar akta mig för grejer som ligger i kyldisken eller är vakuumförpackade för de klarar sig antagligen inte särskilt bra utan kylan och den lufttäta förpackningen.
 
jag lagar vilken mat jag vill men med så lite grädde som möjligt, sen delar jag upp maten i portions storlek och vakuumpackar den, har det i kylen och under bilfärden så har jag maten i kylväska, maten håller jätte bra, under tiden på fjället så har jag maten i kallkälla eller i bäcken där det är lite svalare.
 
Själv har jag köpt en food saver, vakumförpackare. Lagar den mat jag tycker om, vakumförpackar den. Blir ett tunt packet som inte tar plats. Första jag provade var att vakumförpacka ett vanligt smörgåspålägg (skinka) efter två månader i kylen smakade den som en nyöppnad förpackning. Vanlig hemlagad mat håller hur bra som helst i två veckor.

Vilken vakuummaskin har du länsman?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg