Det finns inga absoluta sanningar
Att lägga ett lager sten att elda på skyddar från markfukten och gör det lättare för syret att hitta in i elden. (Kan använda större vedträn som plattform istället.) Dessutom kan det hindra elden från att sprida sig och skydda undervegetationen. Som sagt välj metod efter förutsättningar. Efter att du städat undan eldstaden finns det färre spår än om du inte bygger eldstad.
QUOTE]Lissas (Ola Wärbo) skrev:
Att knäcka det torra, granna grantändriset är ineffektivt; bättre då att böja det på mitten och säkra värme och god effekt genom att vrida ihop bunten så att den blir rejält kompakt. Är riset dygnsurt så är det enda sättet att få fjutt ordentligt. Varje uns av värme måste nyttjas till yttorkning av materialet.
[/QUOTE]
Torrt granris brukar knäckas när jag böjer det. De knäckta ändarna i det kompakta vecket är lätta att antända...
QUOTE]Lissas (Ola Wärbo) skrev:
Matningsveden från gran tas helst inte från stammens sprättiga fingrenar utan från (om möjligt) rotvältans spretiga tentakler: granroten är helt sprättfri och ljudlös när den brinner till skillnad från granen i övrigt. [/QUOTE]
Torr och kluven björkved är oxå bra. Tyvärr är sån ved lika sällsynt i mina hemtrakter lämpliga rotvältor. Som sagt välj metod efter förutsättningar... Har man såg & yxa kan man med fördel ge sig på lite grövre dimensioner om såna finns att tillgå.
Jag säger inte att du har fel, utan vill bara peka på att det finns mer än en aspekt på rätt och fel.
Lissas; sa:Tja, att stensätta en eldstad är värdelöst. Försämrat drag i brasan och definitivt exempel på indiskret närvaro i naturen....få river ju sin snygga eldstad. Aldrig du ser en same bygga eldstad (arran) annat inne i kåtan.
Att lägga ett lager sten att elda på skyddar från markfukten och gör det lättare för syret att hitta in i elden. (Kan använda större vedträn som plattform istället.) Dessutom kan det hindra elden från att sprida sig och skydda undervegetationen. Som sagt välj metod efter förutsättningar. Efter att du städat undan eldstaden finns det färre spår än om du inte bygger eldstad.
QUOTE]Lissas (Ola Wärbo) skrev:
Att knäcka det torra, granna grantändriset är ineffektivt; bättre då att böja det på mitten och säkra värme och god effekt genom att vrida ihop bunten så att den blir rejält kompakt. Är riset dygnsurt så är det enda sättet att få fjutt ordentligt. Varje uns av värme måste nyttjas till yttorkning av materialet.
[/QUOTE]
Torrt granris brukar knäckas när jag böjer det. De knäckta ändarna i det kompakta vecket är lätta att antända...
QUOTE]Lissas (Ola Wärbo) skrev:
Matningsveden från gran tas helst inte från stammens sprättiga fingrenar utan från (om möjligt) rotvältans spretiga tentakler: granroten är helt sprättfri och ljudlös när den brinner till skillnad från granen i övrigt. [/QUOTE]
Torr och kluven björkved är oxå bra. Tyvärr är sån ved lika sällsynt i mina hemtrakter lämpliga rotvältor. Som sagt välj metod efter förutsättningar... Har man såg & yxa kan man med fördel ge sig på lite grövre dimensioner om såna finns att tillgå.
Jag säger inte att du har fel, utan vill bara peka på att det finns mer än en aspekt på rätt och fel.