Går inte ner i vikt :(

Träning ger ju bara nån effekt om man håller på länge, men börjar man titta på hur mycket extra träning som behövs för att bränna en chipspåse inser man rätt snabbt att det är mycket enklare att skippa den där chipspåsen.
 
Med träning brukar aptiten stiga rejält. Dvs ju mer man tränar, ju mer tror man att man kan äta. Tränar man istället före normala måltider, oftast morgonmat och kvällsmat, blir det enklare att hålla igen på tallriken, speciellt om man väger och volymbestämmer sina portioner för att komma upp i sina 1200-1800, om man vill gå ner, i rimligt tempo. Det blir lite mat tills det magen har krympt och vänjt sig, vilket tar någon månad. Sen känns det helt normalt och varje vecka pekar vågen neråt. Det inspirerar.
go tur
 
Dra ner på kolhydraterna och öka mängden fett och protein. I början 3-4 dagar så kan du känna dig seg och få ont i huvudet innan kroppen kommer igång att förbränna fett. Sen mår di som en kung, slipper tillfälliga blodsockerdippar och går stadigt ner i vikt. Men ät inte för lite fett, då bränner du muskler istället.

Skickat från mobilen
 
Ojdå ingen som tipsat om det absolut enklaste.
Gå med i viktväktarna online. Då får du tillgång till en databas med mat och du skriver in allt du stoppar i dig.
Finns t o m en app så du kan hålla koll på intaget var du än är.
:)
 
För viktnedgång krävs energiunderskott. Detta oavsett vilken energikälla det handlar om. Det är inget magiskt med att dra ned på kolhydrater och om det stämmer med elva timmars träningsvecka (rejäl träning) så skulle jag verkligen inte skära så mycket i kolhydraterna. LCHF har nämnts och det är bara ytterligare ett sätt att få ned energiintaget, dock passar det inget vidare om du satsar hårt på uthållighetsträning. Ingen metabol fördel finns med ett att plocka bort kolhydrater och öka fettintaget.

Öka styrkedosen, öka proteinintaget och justera det sista genom att spela lite på kolhydraterna. Håll fettet runt ett gram per kg kroppsvikt. Jag kan inte riktigt släppa att elva timmar i veckan låter väldigt mycket. Räknar man på MET runt 8-12 på den träningen så skulle det krävas avsevärt mycket mer energi än 2000 kcal för att hålla vikten, gissningsvis runt 3500-4500 kcal dagligen.

Går inte in på djupet i detta då det sällan behövs. Regelbundna måltider, varierad tallrik med mycket grönsaker och aningen mer protein, mer ska inte behövas. Och stirra dig inte blind på kcal, håll ett öga på vad vågen säger över längre tid istället.
 
Träna efter målsättning..

Hej.. Bestämd dig vad din träning ska leda till.. Du vill tappa 15 kg,mest bilringar?? Regel nummer ett: Det går inte på två veckor. Jag brukar säga att det tar normalt lång tid att lägga på sig,tyvärr tar det också tid att tappa. Om du äter normalt,dvs. Då tränar du fööör intensivt idag,tyvärr.
Så här gjorde min kompis för två år sen. Han vägde 112 kg,å gillade öl lite för mycket. Gick upp 2-3 kilo varje år. Han ville alltså tappa vikt. Att du sen blir effektivare (samma muskelmassa,och mindre vikt..) får du på köpet. Varje dag,alltså VARJE,VARJE dag,gick han 9km. Samma runda,i högervarv,eller vänstervarv. Efter jobbet. Ställa bilen,in å byta om,å knalla. Efter 5 månader hade han tappat 20 kilo. Han mål var 90 kilo,och han nådde det tack vare en fjällresa,senare på sommaren. Som några andra skrivit här,så drog han ner på skitmaten. Alla kan väl inse att stoppa i sig en massa skit,bara är kontraproduktivt.
Lågintensiva,låånga pass,gärna på morgonen,utan frukost,skulle tro att det funkar. Eller som polarn,efter jobbet.
Inget hokuspokus,inga dieter,ingen specialkost,inga vågar...
Sen kan du ju lägga in några andra pass,med annan målsättning. Gå-gå-styrka-gå-gå-styrka-vila?? Då får du en fin återhämtning mellan styrkepassen.. Att senare,när vikten börjar bli där du vill ha den,kan du lägga in några löppass. Höjer konditionen,lagom intervaller är super..
Kom ihåg regel nummer ett: Det går inte på två veckor. Det gör det bara i vecko/kvällstidningar. Tyvärr.
Är du motiverad nog?? mvh borano20
 
Ojdå ingen som tipsat om det absolut enklaste.
Gå med i viktväktarna online. Då får du tillgång till en databas med mat och du skriver in allt du stoppar i dig.
Finns t o m en app så du kan hålla koll på intaget var du än är.
:)

Finns en ännu enklare lösning: Kaloriräknaren av Fatsecret. Den är helt gratis, har en enorm mängd livsmedel, stöd för att läsa streckkoder på förpackningen etc. Och den räknar kalorier, inte points:)
 
Det där med energi in och energi ut är trots allt en sanning med viss modifikation. Det är klart att på det stora hela så gäller det men kroppen är mer avancerad än så.

Det finns en mängd studier som visar att man slutar gå ner i vikt på 800 kalorier per dag speciellt om du äter mycket kolhydrater. Viktnedgången är större och mer beständig om du äter mer protein och fett, men mindre kolhydrater. Detta om man håller på för länge, i början funkar allt. På något sätt ställer kroppen in på sparlåga och klarar sig på den mängden ändå.

Kolhydrater tillsammans med fett är ett effektivt sätt att lagra undan fett. Kolhydraterna höjer insulinhalten i blodet och insulin är kroppens katalysator för att effektivt lagra undan fett. Kolhydrater utan fett innebär sparlåga och ingen viktnedgång.

Genom att hålla en någorlunda konstant, ganska låg insulinhalt (dvs dra ner på kolhydraterna, eller äta kolhydrater med lågt GI) så kommer du inte att lagra undan fett. Om du då har ett underskott av energi (kalorier) så börjar kroppen förbränna fett istället för i exemplet ovan, lagra undan för säkerhetsskull eftersom jag just nu svälter.

För lågintensiva uthållighetssporter tror jag nog att du kan klara dig ganska bra på en LCHF-kost men för mer högintensiva sportera så är väl ett intag av kolhydrater med lågt GI att föredra. Både Björn Ferry och Jonas Colting (triatlet) äter en logkolhydratskost. Och att man blir dum i huvudet av att inte äta kolhydrater kan Björn Ribbing (svensk minnesmästare) gå i god för då han inför tävlingar äter sådan kost för att få ett jämnare blodsocker och därmed bättre koncentration.
 
Det där med energi in och energi ut är trots allt en sanning med viss modifikation. Det är klart att på det stora hela så gäller det men kroppen är mer avancerad än så.

Det finns en mängd studier som visar att man slutar gå ner i vikt på 800 kalorier per dag speciellt om du äter mycket kolhydrater. Viktnedgången är större och mer beständig om du äter mer protein och fett, men mindre kolhydrater. Detta om man håller på för länge, i början funkar allt. På något sätt ställer kroppen in på sparlåga och klarar sig på den mängden ändå.

Kolhydrater tillsammans med fett är ett effektivt sätt att lagra undan fett. Kolhydraterna höjer insulinhalten i blodet och insulin är kroppens katalysator för att effektivt lagra undan fett. Kolhydrater utan fett innebär sparlåga och ingen viktnedgång.

Genom att hålla en någorlunda konstant, ganska låg insulinhalt (dvs dra ner på kolhydraterna, eller äta kolhydrater med lågt GI) så kommer du inte att lagra undan fett. Om du då har ett underskott av energi (kalorier) så börjar kroppen förbränna fett istället för i exemplet ovan, lagra undan för säkerhetsskull eftersom jag just nu svälter.

För lågintensiva uthållighetssporter tror jag nog att du kan klara dig ganska bra på en LCHF-kost men för mer högintensiva sportera så är väl ett intag av kolhydrater med lågt GI att föredra. Både Björn Ferry och Jonas Colting (triatlet) äter en logkolhydratskost. Och att man blir dum i huvudet av att inte äta kolhydrater kan Björn Ribbing (svensk minnesmästare) gå i god för då han inför tävlingar äter sådan kost för att få ett jämnare blodsocker och därmed bättre koncentration.

Inga mängder med studier visar på det du hävdar så länge energiintaget faktiskt är övervakat noga. Energibalansen kommer alltid att avgöra. Det egentliga enda "undantaget" är vid en kost som är väldigt proteinrik, där den termogena effekten också blir större. Det handlar dock inte om några mängder, runt 100 kcal/dygn vid en kost på 20-30 E% protein.

Sparlåga är lite av en myt men visst kan energiomsättningen sjunka lite vid konstant kraftigt underskott men inte mer än 10-15%. Det kan översättas till 150-200 kcal per dag, inte något underskott som får vikten att rasa. Det kräver också ett rejält underskott och främst kan man se detta hos långvariga ätstörningar.

Visst är insulin ett anabolt hormon men det sker i stort sett ingen inlagring av fett från kolhydrat. Det kan ske vid ett väldigt stort kolhydratintag (>80E%) under längre tid i och med de novo lipogenes men återigen - energibalansen avgör i slutändan. När vi ändå är inne på insulinpåslag så bör det nämnas att protein leder till en större insulinfrisättning per gram substrat än vad kolhydraterna gör. Det skulle alltså innebära att även proteinet leder till ökad fettinlagring, något som inte stämmer.

Colting och Ferry äter relativt sett lite kolhydrater. Räknat på energibehov så handlar det ändå om ett par hundra gram om dagen, inte direkt någon LCHF där inte.
 
Metabol fördel är en brännbar fråga. Här är en av de mer seriösa genomgångarna:

http://traningslara.se/finns-det-en-metabol-fordel-del-i/

Den samlade slutsatsen är att "en kalori är en kalori är en kalori", typ. Det finns säkert många som inte håller med. På senare tid har det pratas mycket om att känslighet för olika dieter är en ganska individuell fråga, vilket kanske innebär att det finns mer än en sanning! Värt att tänka på.
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg