Forum kniv

Bladlägnd

  • 150 mm

    Röster: 31 28.2%
  • 100 mm

    Röster: 44 40.0%
  • 80 mm

    Röster: 35 31.8%

  • Totala väljare
    110
:) ja jag tror det va. Va kul. Jo jag funderade bara på blästrad finish. Vad tycks om det.

Seved
Blästrad finish är bra ur repsynpunkten. Dvs, mindre repor syns inte lika väl som på ett spegelglanspolerat blad. Men...

Ett blästrat blad förlorar en hel del av sin rosttröghet tack vare blästringen. Det skall man ha klart för sig ;).

~Paul~
 
Uhhh... Det är alltid jobbigt att behöva välja. Jag har för avsikt att faktiskt använda forumkniven som just fritids/frilufts-ECD. Som jag skrev tidigare är jag förtjust i läderslidor. Men, en bra kydexslida är väldigt funkis.

Lite skisser och ideer kring det här med slidans design hade varit spännande.
 
Blästrad finish är bra ur repsynpunkten. Dvs, mindre repor syns inte lika väl som på ett spegelglanspolerat blad. Men...

Ett blästrat blad förlorar en hel del av sin rosttröghet tack vare blästringen. Det skall man ha klart för sig ;).

~Paul~

Ja så är det. Det är därför som jag bara blästrar rostfritt. Men jag upplever det som ganska liten risk att det rostar mer med än utan. Det är ganska fin kornigt det jag använder. Så oljar jag alltid in bladen innan jag skickar dom. Det är nog när det är mer grovt som det rostar lätt. Jag har haft ett AEB-L blad legat så det blev blött och det var bara slipat med 60 korn. Det är bara en tanke inte alla gillar blästrat.:)

Seved
 
Uhhh... Det är alltid jobbigt att behöva välja. Jag har för avsikt att faktiskt använda forumkniven som just fritids/frilufts-ECD. Som jag skrev tidigare är jag förtjust i läderslidor. Men, en bra kydexslida är väldigt funkis.

Lite skisser och ideer kring det här med slidans design hade varit spännande.

He he ja välja är inte lätt, det vet jag av egen erfarenhet :)
läderslidan till den lilla kniven måste nog bli som F1 slidan med lock. Beroende på knivens utseende.
Kydex slidan till bägge knivarna kommer nog att likna denna.
Survival-i-slida.jpg


Läderslidan till den långa kniven, kanske skulle bli nåt liknande denna.

Echos1.jpg


Seved
 
Ja så är det. Det är därför som jag bara blästrar rostfritt. Men jag upplever det som ganska liten risk att det rostar mer med än utan. Det är ganska fin kornigt det jag använder. Så oljar jag alltid in bladen innan jag skickar dom. Det är nog när det är mer grovt som det rostar lätt. Jag har haft ett AEB-L blad legat så det blev blött och det var bara slipat med 60 korn. Det är bara en tanke inte alla gillar blästrat.:)

Seved
Jag kommer ihåg att ha läst på något forum att man har gjort Q-fog tester på de större rostfria stålsorterna och alla uppvisade en försvagad rosttröghet i samband med blästrade blad. Vissa upp till 60%. Ganska förvånande. Självklart blir effekten ännu större på kolstål.

Denna minskning av rosttrögheten är inget som "går över" utan fortlöper under bladets hela "livstid".

~Paul~
 
Jag kommer ihåg att ha läst på något forum att man har gjort Q-fog tester på de större rostfria stålsorterna och alla uppvisade en försvagad rosttröghet i samband med blästrade blad. Vissa upp till 60%. Ganska förvånande. Självklart blir effekten ännu större på kolstål.

Denna minskning av rosttrögheten är inget som "går över" utan fortlöper under bladets hela "livstid".

~Paul~

Jasså dom testerna har jag alldrig hört talas om. Men hur kan blästringen påverka samansättningen av legeringsämnena.

Seved
 
Det gör den inte men det bildas mikroskopiska gropar som tyvärr hyser vattenmolekyler som i sin tur befrämjar uppkomsten av rost.

~Paul~

Ja det ja :). Men så hemskt påverkar det inte vad jag vet och oljar man in bladet ibland så är det ingen fara. Det är rätt många som blästrar blad. Men vi kan hoppa över det på dom här knivarna. Det är väl mest på taktiska knivar man gör det.

Seved
 
Ja det ja :). Men så hemskt påverkar det inte vad jag vet och oljar man in bladet ibland så är det ingen fara. Det är rätt många som blästrar blad. Men vi kan hoppa över det på dom här knivarna. Det är väl mest på taktiska knivar man gör det.

Seved
Jag ser ingen anledning att blästra. Som du säger så gör man det oftast på större huggare/militärknivar.

~Paul~
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg