För mycket smörkniv/brödkniv över det. Gillade 100 mm bladet mer som du visade några sidor tillbaka.
Vilket då menar du.
Seved
För mycket smörkniv/brödkniv över det. Gillade 100 mm bladet mer som du visade några sidor tillbaka.
Tackar för det .Japp är det nåt av det man speciellt vill ha så är det lika bra att säga till.
Okey då sätter jag upp det. på dej.
Seved
Gustav, jag anser tvärtom att den långa kniven är så nära idealet för en allroundkniv som man någonsin kan komma.Hmm, den långa ser visserligen fin ut, men det är inte riktigt en allroundkniv för mig.
Gustav, jag anser tvärtom att den långa kniven är så nära idealet för en allroundkniv som man någonsin kan komma.
(snip)
Avslutningsvis. Man kan inte tillfredsställa allas önskemål, det gäller som sagt att kompromissa. Därför ber jag dig att komma med ett eget förslag och gärna motivera det samma.
~Paul~
Gustav, jag anser tvärtom att den långa kniven är så nära idealet för en allroundkniv som man någonsin kan komma.
Peltonenkniven är tillverkad enligt samma filosofi, dvs liknande bladlängd och slipfas och liknande handtagsutformning. Många anser att det är den mest allrounda kniven som man kan använda på våra breddgrader. Bland andra den finska armén.
Denna design har enligt mig ett antal utmärkande drag som gör den till den allrounda kniven som jag tycker att den är, bland annat:
Avslutningsvis. Man kan inte tillfredsställa allas önskemål, det gäller som sagt att kompromissa. Därför ber jag dig att komma med ett eget förslag och gärna motivera det samma.
- Ett smalare blad som passar väl till fiske (filéande, grovrensning) med en bladprofil som påminner något om Fällknivens fiskeknivar
- Camping/matlagning. Tack vare den flata slipfasen är denna kniv säkerligen utmärkt till lättare matlagning och allmäna campinggöromål. Den har tillräcklig längd för att på ett effektivt sätt kunna preppa maten utan att för den delen vara klumpig. Självklart kan man inte köra med push-cut metoden eftersom det inte finns tillräckligt med plats för fingrarna. Men allt annat klarar den av.
- Täljning. Återigen - det är inte den bästa kniven till detta men tillräckligt bra för att vara en utmärkt kompromiss. Det är ju kompromisser som utmärker en allroundkniv.
- Jakt. Än en gång - inte den allra bästa bladprofilen ur denna synpunkt men säkerligen helt adekvat framför allt i samband med större vilt. Dess något smäckrare bladprofil kommer att göra den till en perfekt carver. Pga jakt och fiskeaspekten är det därför på sin plats med ett rostfritt blad. RWL-34 är bland det bästa man kan få för en någorlunda låg summa pengar.
~Paul~
Haha, förstår. Det här är inte helt enkelt. Hade det varit det så hade de flesta tillverkare designat ungefär samma typ av kniv med liknande bladgeometri, handtag och stål .Paul, jag ber om ursäkt om jag uttryckte mig oklart. Betoningen skulle ligga på "för mig".
Av de två utmärkta förslagen så misstänker jag att det är den mindre som jag, personligen, skulle använda oftast. (Fast din utläggning fick mig att tveka, damn!)
På tal om stål. Skulle man själv fått välja stål till den långa kniven så hade jag antagligen valt ett laminatstål, t ex 2140 eller ett belagt HS-stål, t ex det här: http://www.crucibleservice.com/esel...com/eselector/prodbyapp/highspeed/rexm42.html
HRC 68 med bibehållen slagseghet skulle vara något . Jag har en kniv tillverkad i M2 (Gerber A-400) och det är ett mycket potent stål. Det krävs dock någon typ av coating. Dessa stålsorter rostar ganska lätt.
~Paul~
420J2-2140-420J2 .Vad är det för ett laminat med 2140.
Paul, jag ber om ursäkt om jag uttryckte mig oklart. Betoningen skulle ligga på "för mig".
Av de två utmärkta förslagen så misstänker jag att det är den mindre som jag, personligen, skulle använda oftast. (Fast din utläggning fick mig att tveka, damn!)
420J2-2140-420J2 .
~Paul~