Erfarenheter från vintertältning

Spännande! Framförallt imponerad av att du tänkte på att väga sovsäckarna. Ska du hålla igång flera dagar så gäller det att vädra dem både på kvällen och morgonen om vädret tillåter.

Hur mycket snö skottade du bort? Ner till marken? Jag skulle valt att trampa till snön istället. Snö är mjukare och varmare än den frusna marken.

Det var ca 40 cm lös snö. Du har rätt i att det kanske skulle ha varit bättre att trampa till och fått snön under sig men då hade jag fått vänta en bra stund innan den frös ihop och blev tillräkligt hård att arbeta på.
 
mao. om man inte fixa 50 - 100 liter luftutbyte per sekund och person i tältet vid - 20 grader och hög luftfuktighet så handlar det inte om det blir fuktigt/is eller inte - utan var någonstans det blir is/fukt - och det är klart fördelaktigt om det är på något annat ställe än just i sovsäcken...

Med ovanstående i baktankarna så är situationen besvärlig i tält och sovsäck vid riktig stark kyla - för att det inte skall kaka på is så måste man ha stor luftomväxling - även i själva sovsäckens isolering så att fukttransporten mellan hudytan till utsidan av säcken aldrig når över 100 % Rh i luften medans det svalnar av i temperatur allt närmare ytterskalet av sovsäcken.

Man tackar för uppgifterna. Tål att tänkas på. Nästa gång tror jag att jag försöker utan innertältet och med lite mindre kläder på från början. Det är bara det att man är gruvar sig för att börja frysa. Det brukar vara så svårt att få det att vända. Det är lättare att svalka av sig om man blivit för varm.
 
Tidigare tråd

Här finns en tidigare tråd i ämnet. Själv har jag för vana att trycka ut luften ur sovsäcken (snabbt som attan och utanför tältet) när jag krupit ur den på morgonen. Lite beroende på hur man räknar så bör man kunna bli av med ett antal gram fukt på det sättet.

Det är också värt att notera att man med xxargs siffror (jag räknar på 6 andetag om en liter per minut) förlorar ca 3 dl vätska per timme via utandningsluften i kallt torrt väder, förutsatt att luften i lungorna värms till 37 grader och mättas med fukt. Det verkar inte helt orimligt.
 
Jag brukar lägga in sulor och strumpor i sovsäcken.

Om man har lika svettiga fötter som jag vill jag tipsa att inte ha strumpor i en dunsovsäck. Fukten från strumporna hamnar i dunet...

Om en dunsäck blir fuktig kan man lägga in en flaska fyllt med het vatten. Det tar ett tag men man kan driva bort en del fukt med denna metod.
 
Jo, att ligga och frysa är fasen inge kul, men man svettas inte så mycket i det läget vilket är fördelaktigt om man vill hålla sovsäckens isolering isfri invändigt.

En viktig faktor är också var man gör av sin andningsluft när man sover - snusar man in utandningsluften in i sovsäcken så är det mycket större bekymmer än om man svettas eller inte ur fuktighetssynpunkt. Det kanske blir att skaffa sig en tjock rånarluva om man inte gillar kalluften i ansiktet när man sover och därför burrar in sig i säcken mer eller mindre omedvetet när man sover.


Om sovsäcken blir tyngre varje natt (även om man vädrar dess utomhus när det går) så kommer det inte att hålla i längden då man kommer att få köldbryggor förr eller senare av is och frost i isoleringen/stoppningen och då skulle jag prova med just sopsäck med kanske pås/innerlakan inuti och se hur det fungerar en eller ett par nätter - innan man köper sig en 900:- variant av samma sak som tidigare nämnt. Fuktig tunn innelakan och sina sovkläder är något som kan torkas ganska snabbt med värsta fallet sin kroppsvärme (om man också rör på sig och producerar värme) till skillnad från en blöt/isig sovsäcksisolering.

---

Du gör helt rätt att testa sådana här saker hemmavid där man kan krypa till värmen om det blir för jäkligt och den vägen prova ut lösningar som fungerar i längden och i praktiken och inte upptäcka sådant när man är ute på den riktiga vinterturen och det är långt till civilisationen och varmt hotellrum...
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg