Re: Re: Fråga på knivdesign
2. Påängen är att man i samband med intrigata snitt eller för att få mer kraft flyttar greppet ett fingergrepp längre upp mot bladtippen.
3. Tyvärr är Sverige inget stort "knivland". De du nämner är i stort sett de enda seriösa sådana. Om du däremot förstår engelska så finns det ett antal om du googlar runt lite.
~Paul~
PS Varför inte fråga på Svenska Knivföreningens sajt?
http://www.svenskkniv.se/sv.knivmakare.htm
[/QUOTE]
OK, tack Paul. Det var ungefär som jag trodde alltså. Fördjupningen på knivryggen verkar också vara med tanke på finlir.
Jag har hittat en del knivtillverkaramatörhemsidor som visserligen är intressanta, men oftast inriktade filning och slipning. Inte så mycket designdiskussion hittills.
Skulle vilja förstå hur de olika knivutformningarna optimerar olika användningsområden, brett/smalt, tjockt/tunt blad, lång, flack sekundärfas vs kortare, brantare, o s v.
Du nämnde tidigare att tyngdpunkten på kniven ligger strax bakom guarden. Vilka fördelar har man då? Mer lätthanterlig kniv?
1. Vad som är normalt för en kniv är onormalt för en annan, beroende på det planerade anv. området. Dessa två knivar är som bekant helt olika i sina arbetsuppgifter.dePaul; sa:1. Normalt sett vill man ju ha eggen att börja så nära parerskyddet som möjligt (Mora).
2. Är syftet att kunna finlira med att hålla pekfingret framför skyddet eller har uttaget någon helt annan praktisk funktion?
3. Förutom Nordell och Knivkompaniet har du, Paul, några tips om någon bra hemsida för knivdesign?
2. Påängen är att man i samband med intrigata snitt eller för att få mer kraft flyttar greppet ett fingergrepp längre upp mot bladtippen.
3. Tyvärr är Sverige inget stort "knivland". De du nämner är i stort sett de enda seriösa sådana. Om du däremot förstår engelska så finns det ett antal om du googlar runt lite.
~Paul~
PS Varför inte fråga på Svenska Knivföreningens sajt?
http://www.svenskkniv.se/sv.knivmakare.htm
[/QUOTE]
OK, tack Paul. Det var ungefär som jag trodde alltså. Fördjupningen på knivryggen verkar också vara med tanke på finlir.
Jag har hittat en del knivtillverkaramatörhemsidor som visserligen är intressanta, men oftast inriktade filning och slipning. Inte så mycket designdiskussion hittills.
Skulle vilja förstå hur de olika knivutformningarna optimerar olika användningsområden, brett/smalt, tjockt/tunt blad, lång, flack sekundärfas vs kortare, brantare, o s v.
Du nämnde tidigare att tyngdpunkten på kniven ligger strax bakom guarden. Vilka fördelar har man då? Mer lätthanterlig kniv?