Ni slänger Moraknivar bara efter någon månads användning???
Herrejösses Glenn - du får ursäkta - men använder ni Moraknivarna som bräckjärn?
Vare sig det gäller machetes eller Moraknivar eller yxor, så håller man bäst efter eggen med en våt slipsten, ett vått stenbryne eller kanske ett diamantbryne.
Många gånger har jag på verkstäder sett Moraknivar som "vässats" med hjälp av
både smärgelskivor och vinkelslipar, man brukar känna igen dom på bladets blåa
färg och det faktum att bladet reducerats till bara något mer än en tandpetare.
Om du använder en kniv eller machete till det den är avsedd för, mjuka material såsom trä, behöver du sällan göra mer än dra några drag på ett bryne för att få
upp skärpan igen. Om du misshandlar eggen, kan du behöva rätta till eggvinklarna på nytt, med en stor våt slipsten, eller med mycket slit medelst ett grövre bryne.
Anledningen till att använda våta (kylda) slipmetoder är att alla eggverktyg har
någon form av härdning.
Härdning som går ut på att rödglödga stålet och sedan kyla det snabbt, i vatten eller olja, beroende på resultatet man eftersträvar.
Om man sätter ett härdat blad till en smärgelskiva så blir det så hett att det kan tappa härdningen, helt eller delvis, och bli förstört.
För mera info om vassa grejer så skulle jag rekommendera att du söker på Youtube efter "Ray Mears", och kollar lite på de avsnitt av hans tv-serier som behandlar just de vassa grejerna.
Sedan finns det också oräkneliga rader skrivna på Internet om knivar och yxor och stålsorter och kolhalter och japanska brynen och Tamahagane och Damascus och Gud vet allt.
Jo, jag borde kanske infoga lite länkar också:
http://www.youtube.com/watch?v=EVaW9glEOhQ
Den här är nästan lite löjlig, men han gör inga halvmesyrer den här killen. : )
http://www.youtube.com/watch?v=We1-CDNaSFs
/Joel.