Re: Re: Lite skit rensar magen
Håller med, det blev ju en riktigt intressant diskussion detta! Vad gäller resonemanget om resistens ovan finns det ju bakteriearter som favoriserar olika miljöer som gemene man ser som "ogästvänliga". Tex acidofila arter såsom Laktobaciller, eller psykrofila arter (tål kyla) såsom Listeria spp. Det kan väl kanske ses som en form av "resistens" som skapats under evolutionens lopp. Detta kan utgöra ett problem om den "härdiga" bakterien är en livsmedelsförstörande eller livsmedelshygienisk risk, nämligen den att man genom den "ogästvänliga" miljön slår ut andra bakterier som konkurrerar med den "tåliga" och därmed ger den senare fritt fält att tillväxa.
Bara lite funderingar, det är ett omfattande och intressant fält detta med livsmedelsbakteriologi
Ha´de / Matti
sladden; sa:Såvitt jag förstår finns inte den risken med bakteriedödning i form av högt (tvål) eller lågt (ättiksyra) pH, bindning/borttagande av tillgängligt vatten för basiluskerna (saltning/torkning vid livsmedelsberedning mm)
Hm, bilden börjar nog klarna i det här resonemanget tror jag./sladden
Håller med, det blev ju en riktigt intressant diskussion detta! Vad gäller resonemanget om resistens ovan finns det ju bakteriearter som favoriserar olika miljöer som gemene man ser som "ogästvänliga". Tex acidofila arter såsom Laktobaciller, eller psykrofila arter (tål kyla) såsom Listeria spp. Det kan väl kanske ses som en form av "resistens" som skapats under evolutionens lopp. Detta kan utgöra ett problem om den "härdiga" bakterien är en livsmedelsförstörande eller livsmedelshygienisk risk, nämligen den att man genom den "ogästvänliga" miljön slår ut andra bakterier som konkurrerar med den "tåliga" och därmed ger den senare fritt fält att tillväxa.
Bara lite funderingar, det är ett omfattande och intressant fält detta med livsmedelsbakteriologi
Ha´de / Matti