Den perfekta frukosten

Ja, jag har alltid vetat att det varit olika tillverkningsprocesser, och på grund av det olika smaker på slutresultatet :) Men på grund av att alla recept jag läste rekommenderade ghee, eller kokosolja, så valde jag att testa ghee. Och då jag inte klarade av den härskna/sura smaken vågade jag inte testa skirat smör heller... Ovanligt fegt för att vara jag, men så blev det den här gången... Du har kanske lyckats övertala mig att testa nu i alla fall :)
 
Önskar jag kunde äta det, men tycker det smakar vedervärdigt. Surt. Köpte en burk ghee men den har blivit stående i kylskåpet. Ingen här hemma som klarar av smaken :(

Har aldrig köpt, så jag vet inte hur det smakar, men prova att göra det själv istället. Det är buslätt man tar några timmar, men den aktiva insatsen är liten. Det smakar smörigt med lite inslag av nötighet och ibland nästan kola.


RECEPT

Du kan hitta hur många beskrivningar som helst, men i princip lägger du några paket smör i en kastrull/gryta som är alldeles för stor. Det kommer att sprätta och spotta så man vill ha höga kanter och inte en en full kastrull. I början, medan smöret smälter, kan du ha lite högre värme, men sedan ska du ha typ på ettan, möjligtvis tvåan i början, på en gammal spis med plattor. Det kommer att börja bubbla (och skvätta) efter ett tag. Skum samlas på ytan och ett klägg bildar på botten. Bottenklägget får inte brännas! Därav den långsamma sjudningen.

Man låter det hela stå tills det slutat bubbla och man ser att smöroljan är alldeles klar. Detta inträffar senare än man tror. I början är oljan lite mjölkig, sen tycker man man ser klägget på botten skarpt, men det kommer till en punkt när det blir så klart så man inser att man inte alls såg skarpt innan. ;-)

Ta bort från värmen. Skumma bort orenheterna från ytan så gått det går med en hålslev. Mindre öar kan fångas med en vanlig matsked. Försök få bort så mycket som möjligt, helst allt. Låt det svalna en aning så bottenklägget stabilisar sig lite. Ös sedan försiktigt upp oljan och sila den genom en bit tunnt lakansväv eller liknande lagt i en stor sil eller över en sån där ställning man har när man silar saft. Häll inte förrän det bara är bottenskyla kvar.

Orenheterna sätter snabbt igen silduken, därför vill man undvika att få med dem så långt det är möjligt. Det är besvärligt att byta silduk som är fylld med het olja och man vill inte heller att det tar för lång tid så oljan svalnar för mycket, då rinner den sämre genom duken.

Det finns snabbare metoder, men då är det inte ghee med ghees extrema hållbarhet utan mer svenskt skirat smör där inte alla vätska är borta.

Det brukar stå att man ska ha osaltat smör, men det behövs inte. Saltet samlas i skummet på yta.

Första gången kanske man bara vill göra på ett paket smör för att lära sig och se om man gillar det. Men jag tycker det är svårare att göra både väldigt lite och väldigt mycket. 5-6 pkt känns mest hanterbart för mig. Halvkilos alltså. En sån laddning brukar ta kanske 3 timmar att klarna. Men man behöver inte stå och stirra på det, bara titta till det då och då och vakta så det inte blir för varmt. Man kan ju använda det hemma också, så det går ju åt. Ghee anses vara nyttigare än smör eftersom det inte finns några proteiner kvar som kan brännas. Tycker dock det är jobbigare att steka i eftersom det sprätter, som alla oljor.

Häll upp i burkar. Behöver inte förvaras kallt, men hållbarheten förlängs så klart om man gör det. Brukar ha burken jag använder på bänken och resten i kylen. Där blir det stenhårt och är svårt att ta av.

För att ta med i på tur brukar jag hälla upp i en rostfri flaska. Är det kyligt ute så smöroljan stelnar kan man ställa flaskan en bit från det tända köket/elden så mälter olja snabbt så man kan hälla ur flaskan.

Ghee är inte gott att kleta på mackan, tycker jag. Däremot är det väldigt gott att steka bröd i det.
 
Kul att du gillade det. Blev det nån smak av mangon då? Är man ute rätt årstid kan man ju mosa blåbär, hjortron eller lingon och ta till istället. Borde bli smaskigt. vill man ha den mer som dessert blandar man bara med grädde istället. Variationerna är oändliga.

Jag tyckte mangon var god, men man kan antagligen lika gärna ta torkade aprikoser istället, det smakade ungefär likadant. Är säkert billigare :) Testade jordgubbar päron och mango idag, det var gott men det smakar fortfarande lite sött av mjölken liksom. Det behövs något syrligt som tar över, tror jag.
Ska prova att torka hallon nästa gång.
Färska bär vore såklart godast. :)
 
Ghee och klarifierat smör

Har aldrig köpt, så jag vet inte hur det smakar, men prova att göra det själv istället. Det är buslätt man tar några timmar, men den aktiva insatsen är liten. Det smakar smörigt med lite inslag av nötighet och ibland nästan kola.

Jag har provat det som säljs på ICA Maxi och Konsum. Smakar paraffin och härsket. Det går säkert att äta i en överlevnadssituation, men gott är det inte.
Ghee och klarifierat smör skall vara färskt precis som du säger.
Kokosolja, får däremot godkänt i maträtter som har kokosmjölk i receptet.
Jag gillar inte heller Bregott eller margariner, det skall vara kallpressad olja eller färskt smör om det skall vara till matlagning om jag får välja..
Jag är såpass bortskämd att jag tycker att det man äter skall vara gott, och det är värt att anstränga sig för att maten skall vara god.
/John
 
Jag har provat det som säljs på ICA Maxi och Konsum. Smakar paraffin och härsket. Det går säkert att äta i en överlevnadssituation, men gott är det inte.
Ghee och klarifierat smör skall vara färskt precis som du säger.
Kokosolja, får däremot godkänt i maträtter som har kokosmjölk i receptet.
Jag gillar inte heller Bregott eller margariner, det skall vara kallpressad olja eller färskt smör om det skall vara till matlagning om jag får välja..
Jag är såpass bortskämd att jag tycker att det man äter skall vara gott, och det är värt att anstränga sig för att maten skall vara god.
/John


Nä, jag sa inte att det måste vara färskt. Inte färskt som i nygjort. Klart det inte ska vara härsket. Ghee är gott. Tycker du om att steka i smör tycker du om ghee - om det inte är nåt galet med den. Det törs jag faktiskt garantera. Gör en egen laddning får du se! Så sparar du lite pengar också. ;)

Själv tröttnar jag på kokosolja. Smaken alltså. Gott till bär och så, men i maten... Finns ju deodoriserad också, smakar ingenting. Den funkar ju.
 
Smör o fett

Nä, jag sa inte att det måste vara färskt. Inte färskt som i nygjort. Klart det inte ska vara härsket. Ghee är gott. Tycker du om att steka i smör tycker du om ghee - om det inte är nåt galet med den. Det törs jag faktiskt garantera. Gör en egen laddning får du se! Så sparar du lite pengar också. ;)

Själv tröttnar jag på kokosolja. Smaken alltså. Gott till bär och så, men i maten... Finns ju deodoriserad också, smakar ingenting. Den funkar ju.

Nej härsket var det nog inte, men ytan hade nog oxiderat och det uppfattade jag som härsken smak. Hade det varit härsket hade nog stanken gått genom förpackningen och förpackningen gått oöppnad i soporna.
Ghee och klarifierat smör / brynt smör har jag gjort flera gånger, till och med kärnat smör, gjort egen ost etc. Matlagningsintresserad.

/John
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
saclawes Den perfekta maten Friluftsmat 9

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg