Verkar stämma, att chiafrön innehåller alla essentiella aminosyror, utom tryptofan (som finns i t ex valnötter). Den sammanlagda viktandelen är ca 20% av det totala proteininnehållet, dvs ca 4% av frönas vikt. Jag har inte ens brytt mig om att räkna ut hur mycket chiafrön man skulle behöva sätta i sig för att få i sig tillräckligt av var och en av dessa aminosyror - det är ju lätt att inse, att det finns enklare och billigare sätt .Har för mig att chiafrön innehåller kompletta proteiner, men det kanske gäller nötter också...?
I vart fall, de är goda i bröd och müsli, gröt etc. Helt odramatiskt köper jag mina på närmsta Ica, samma avdelning som har cous cous o dyl.
//J
Såvida man inte snöat in på någon riktigt extrem modediet, så är ju detta ett klassiskt i-landsproblem. Flera billiga (och mer närodlade) baljväxter som sojabönor och linser ger en lika bra om inte bättre mix, nötter/frön likaså - med en del individuella variationer med avseende på en eller annan aminosyra, men komplett om man blandar olika sorter. En portion havregrynsgröt med mjölk på morgonen lär ge i stort sett hela dagsbehovet. Sen fyller vi ju på med en massa andra, sämre eller bättre, proteinkällor - så behovet att förbättra kvaliteten på sitt proteinintag - och "lösningen" att göra det med just chiafrön - verkar väldigt konstruerat på mig.
Det enklaste och säkraste är nog som alltid att äta hyfsat varierat och sluta leta undermedel .
PS hade TS - som du - skrivit, att han vill få tag på chiafrön för att det är GOTT, så hade jag också bara tipsat om ICA
PS PS Såg inte att Christoffer redan förmedlat ungefär samma budskap .
Senast ändrad: