Lite att läsa inför helgens grillning.
http://www.google.com/search?source...t+tränger+marinad+in+i+kött&meta=lr=&aq=f&oq=
Intressant länk hur vi i Sverige ser på köttets förädling...
Det finns tuisenåriga experter på smaksättning, färgning, behandling av kött, de är : hör o häpna :
Asiaterna bla, de kan förvandla vilket skitkött som helst till en välsmakande gourmebiff.
Jag vet eftersom jag har en vän som är son till en person som äger en kinarestaurang som funnits i många år, där har denna son fått lära sig det mesta om hur man hanterar både dyra råvaror som såväl billiga så att ingen restaurangbesökare kan ana att köttet de låter sig väl smaka och som smälter i munnen mört o fint med lagom tuggmotstånd är från grunden är en styckbit de aldrig skulle köpa på Ica.
Att färga fläskkött så att det liknar nötkött är en annan konst...
Kan skvallra om en åsikt som den här ägaren inte gillar, att många kinarestauranger ångar upp ris som varit på bordet som kunden inte ätit upp, tills det tar slut...man kastar alltså inte riset som blivit över,det värsta som kunde hända var att kunden fimpade i risskålen eller hällde soya över den, då gick inte återanvändingen av riset att genomföra
Sedan kan väl var o en spekulera i hur man bygger upp goda grytor som är en salig röra av det mesta...
Nu måste jag nämna att visst köps det "äkta" styckvaraor, annars så reagerar grossisterna,mfl.,.. man är rädd om sitt rykte..,men portionernas benämningar skvallrar om att det inköpta skulle aldrig på långa vägar räcka till...
Det är en stor konst att laga mat, och att kunna förvandla rena skräpet från råvaror till en välsmakande måltid med tillhörande dricks och återkommande besök för att det är så god mat på kinarestaurangerna är en prestation som uppstått bland de kockarna då man tvingats till det i länder med stor fattigdom.
Det jag ville skriva var att vill man göra något med en köttbit så kan man
Ett bra exempel på andra aktörer som "fuskar" är pizzeriorna, finns det någon som är så naiv att de verkligen tror att det är oxfile eller fläskfile på pizzan ?, är det äkta vara så är det bara att gratulera, fortsätt handla där.
Jag har även vänner som jobbar/jobbat inom styckningsbranchen som blivit bjudna av chefen på restaurang där de fått burit ut maten för att köttbitarna inte var de som stod i menyn, de kunde ju inte veta att de hade mångåriga styckningserfarna som kunder vid det storafest bordet...
Men oj vilken kompensation de fick av restaurangägaren i form av efterrätter o dryck, som givetvis inte ville att de skulle berätta vidare om den här "lilla fadäsen"..."misstaget"
Vilket jag inte heller gör....
Nu är jag absolut ingen köttexpert, men vissa bita kan jag se skillnad på, nuförtiden är stora stekar sällsynta i diskarna, de håller på att försvinna då den stressade nutidsmänniskan inte har tid med matlagning som kräver kunskap o tid trots de skojoga matprogrammen i TV där den ena efter den andra försöker överträffa de andra med häftiga vansinnesutbrått blandat med sexig figur o bländande leenden o skratt, samt udda hantering av redskapen med tillhörande jongleringar av råvarorna....det är ju underhållning....
Hörde nyligen att en restaurang blev anmäld för att de kokat räksoppan på räkskal,va fan trodde han/hon ?, folk är dåligt insatta på råvarorna till rätterna, än mer på vad de olika styckbitarna kommer ifrån
Jag blir ofta besviken när jag äter ute, inte för att jag är kräsen, men för att det är så dyrt o därtill så snålt tilltagna portioner, smaklöst och man måste ofta köra 3 rättersracet för att bli mätt, och har man inte tid att sitta o äta i 2-3 timmar så är grillmojen enda alternativet.
Bästa tipsen brukar komma från studenter o ungdomar, de rekommenderar inte ett ställe med mat där man inte blir mätt o nöjd för en rimlig peng.
Senast ändrad: