Jag har varit i samma läge, då gäller det att trolla lite.
Jag kollar reklamen, även "finabutiken" kan ha lockpriser, annars är det typ Willys, CityGross, Lidl, Netto, etc som gäller.
Kolla efter Högrev med extrapris, ca 49 kr/kg kan man komma över.
Fråga i butiken efter kött som håller på att "gå ut", där datumet söger att det är gammalt.
Redan i butiken ser du om köttet är mört (välhängt), det är mörkt till färgen, brunfärgat, det illröda köttet är nyslaktat, och ska ligga i kylen några dagar så att det blir mört, dvs bakterier bryter ner köttet så att en mörk färg bildas.
Skär köttet i 3 cm tjocka skivot rakt over köttfibrerna, inte längsmed, då blir det segt.
Låt köttet ligga framme innan stekning så att det blir rumstemepererat, lås in alla hundar först.
Jag kryddar endast med vitpeppar och salt innan stekning så, fjompa inte med kryddburkar, utan köp påsar med vitpeppar malen o vräk på, vitpepparen gillar inte att bli överflytad hit o dit, vitpeppar är billigt så när det saknas drag i den så köp ny.
Helst en gjtjärnspanna, men en vanlig modern teflonhistoria går bra.
Dra på hög värme och när margarinet (billigare än det optmala smöret) "tystnat" i pannan, slänger du i en skiva i taget i pannan, lägg inte i flera på en gång, då kallnar stekpannan, då blir det kokning i pannan o äckliga vita blodklumpar träder fram...usch usch...
När du fått en fin stekyta på din "Biff" på ena sidan, vänd på den, håll inte på o vänd fram o tillbaka det gör bara okunniga, utan låt färgen på sidan på biffen tala om när det är vänddags utefter hur du vill ha biffen Rare, Medium,Well done eller va det heter.
Innan detta stekprojekt så har du köpt potatis, gärna större avlånga såna.
Tvätta dem, inte skala om du inte vill, skär klyftor av potatisen och skölj dem väl i spaghetti durkslaget, töm på ordentligt med Rapsolja den svenska, den ersätter de flesta svindyra skräpoiljor med fina flaskor med tjusiga etiketter från utlandet för övrigt,
Tvätta händerna och blanda med fingrarna potatisklyftorna o oljan så att de verkligen "badar" i oljan på en DJUP plåt som ska vara större hellre än mindre. klyftorna får inte trängas med varandra, sätt på ugnen på 220 grader, vanlig värme, rör om en gång efter ca 15 minuter så att de börjar få fin färg på alla sidor, känn med en sticka om du är osäker påden tjockaste potatisklyftan, fastnar inte klyftan på tändstickan så är det färdigt, nu kan du dra på grillen eller varmluften så att du fräser till klyftorna så ett det blir en knaprig yta, men håll uppsikt hela tiden i detta moment, viktigt, det går fort som fanken när man lämnar spiseln, men det visste du väl...
Vill du ha billigt grillsmör till biffen som smälter uppepå, kan jag rekommendera en liten snutt färsk pepparrot som du river,hackar o blandar med lite margarin och mycket salt, smaka av, det ska vara starkt utav helvete så ögona vänds ut o in, då är det rätt blandning, det blir inte så starkt ihop med köttet,gör en liten limpa av blandningen o lägg i frysen ett tag, sedan kapar du en rejäl skiva av pepparrotsmöret o lägger på den heta nystekta biffen,där du givetvis tar stekskyn o tömmer över biffen när den är klar mmm va gott de blir...
En eller två sockerfrästa lökar i ringar är inte helt fel att ha som tillbehör....
Blev det rörigt ?
Så ut o leta högrev nu.