kolmonoxid
För att minimera kolmonoxiden från en flänsad kastrull ska man strypa gasen så att lågan inte når flänsarna.
Gällande för alla kastruller, så ska dom vara så rena som möjligt (på utsidan) för att avge minsta mängd kolmonoxid. En polerad kastrull är idealet.
/John
Intressant!
Hade nog väntat mig att det skulle ta längre tid tid "break even" men du kokar ganska mycket vatten om dagen.
Vad är det för diameter på respektive kokkärl? Det har normalt ganska stor betydelse för effektiviteten.
Impulsköpte två primus ETA-kök med värmeväxlare för några år sen när priset var felmärkt på XXL, men har sedan dess blivit ganska skeptisk.
http://www.primus.se/express-stove-set
http://www.primus.se/power-stove-set
(De har bytt namn sen jag köpte dem)
Värmeväxlarkärl blir ganska tunga och hur smart verkar det egentligen att ha värmeväxlare av titan - som har otroligt dålig värmeledningsförmåga? När man har det som kärl hjälper det att metallen är tunn, men som värmeväxlare är det en nackdel.
Dessutom skulle jag personligen inte ta in ett kök med värmeväxlare i tältet inklusive ventilerad absider om jag inte sett testresultat som visade att kombinationen brännare + kärl var OK avseende kolmonoxid. Det finns inget bra sätt att veta det förutom mätningar. Fanns en bra tråd om detta här för inte så länge sedan.
Det första av mina två kök ger extremt mycket kolmonoxid (Det var ett sådant som höll på att ta livet av Vegar Ullvang), det andra är helt OK. Och det är två liknande kök ur samma serie, svårt att inse genom att titta på dem att det ena ger ifrån sig 100ggr mer kolmonoxid.
För att minimera kolmonoxiden från en flänsad kastrull ska man strypa gasen så att lågan inte når flänsarna.
Gällande för alla kastruller, så ska dom vara så rena som möjligt (på utsidan) för att avge minsta mängd kolmonoxid. En polerad kastrull är idealet.
/John