Orust
Hej.
Läste igenom denna tråd och vill bara göra en del förtydliganden.
Mannen som nu börjat bygga en damm i Strane å har gjort det utan tillstånd. Oavsett om den dom han åberopar gäller som grund eller inte, måste han söka tillstånd innan han börjar sin vattenverksamhet. Om detta finns inga tvivel, det är vad som stipuleras i Miljöbalken.
Hade han gjort det, hade han också varit tvungen att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och innan dess haft samråd med olika berörda parter, t ex Älvräddarna skulle kunna vara en sådan part. Kammarkollegiet, Fiskeriverket och givetvis länsstyrelsen är andra.
Utan samråd och MKB (som alltså är lagstadgade) finns överhuvudtaget inte processförutsättning (enligt prejudikat från MÖD, Miljööverdomstolen). Ärendet skulle alltså ha avvisats utan MKB och ett samråd i vederbörlig ordning.
Sedan, i bedömningen, ska hänsyn bland annat tas till samhällsekonomisk nytta. I det här fallet, med väldigt liten vattenföring vissa delar av året, har jag svårt att tro att han skulle få ett tillstånd eftersom bland annat inkomsterna ska vägas mot skador, t ex på biologisk mångfald, friluftsliv etc.
Men det viktiga är att en överträdelse har begåtts och den är av en sådan art att länsstyrelsen aldrig varit med om något så flagrant.
Självklart är han ännu inte dömd. Men att länsstyrelsen överhuvudtaget gör på detta sätt pekar på att de har så vattentätt de kan ha på fötterna...
Det ger i sig inte rätt att piska upp lynchstämningar. Förklaringen (inte ursäkten) till detta är att de som är engagerade vet att det förekommer många liknande fall, där det inte händer någonting. Denna man får helt enkelt ta en massa uppdämd ilska...
Givetvis blir många extra arga och förvånade när mannen ifråga driver en rörelse som baseras på naturupplevelser.
Nu är han förelagd att åtgärda detta senast 1 december till samma skick som det var innan han började sitt olovliga arbete. Länsstyrelsen har bedömt det fullt möjligt att hinna med detta på den tiden och gör han inte det riskerar han alltså vite på 200.000:-.
Hur han tänker agera i detta är höljt i dunkel. Men om han går till miljödomstolen och ber om inhibition av länsstyrelsens beslut rullar ärendet vidare inom juridiken. Eventuellt kanske han då begär en prövning, dvs att få ett tillstånd. Då kan och kommer Älvräddarna att träda in som part och begära avvisning av ärendet, eftersom vare sig samråd eller MKB har hållits eller upprättats.
Det bästa som kan hända är att han åtlyder länsstyrelsen föreläggande, eventuellt med en begäran om förlängning av tidsfrist om han anser att det behövs och en motivering av den begäran i så fall.
Det som intresserar mig är vilka han fått information av att detta skulle kunna vara rätt väg att gå. Att han hävdar sin gamla dom från början av 1900-talet pekar på vissa kontakter med vissa på den småskaliga vattenkraftssidan. Mannen kan aldrig säga att det är någon annans fel, men det vore bra om dessa som i så fall "lurat" ut mannen på hal is kan visas upp. Allt för att det inte ska hända igen.
Ingen från vår organisation har någonsin saboterat kraftverk i drift. Självklart, eftersom vi anser att lagen ska följas. Därför agerar vi genom att kräva en tuff tillsyn när andra bryter mot de lagar och förordningar som vi har för att skydda miljön.
Med vänlig hälsning,
Christer Borg
Ordförande Älvräddarnas Samorganisation