16 kg personlig packning

Jag tycks vara den enda på forumet vars ben inte har fickor - inte är de fullt så släta som i yngre dar, men, fickor?

Nåja, det förvånar mig att ingen ifrågasätter idén med att ha två par skor. Den ideala vandirngsskon ska klara av att gå i terrängen med, ha på resan och lägret, och vada med. Nu är jag inte så mycket i fjällen längre (iår inte alls!) men de Salomon-skor (exit2aereo) som jag köpte förra året provades iaf 6 dagar i det sumpiga Trollheimen, och inget fick mig att ångra att jag slutat med kängor trots att dessa inte var så mycket tyngre (skorna väger c:a 900 gram, kängorna 1100). Det är tne farligt att bli lite blöt om fötterna - jag t o m tvättar dem!
 
Om du har en syftkompass behöver du ingen extra spegel... Då sparar du ytterligare en pryl.. ;-)
Så sant! Nu sitter lilla spegelskärvan fastklistrad på lilla tandtrådsasken ;).
Jag tycks vara den enda på forumet vars ben inte har fickor - inte är de fullt så släta som i yngre dar, men, fickor?
Har för mig att det funnits en rolig tråd om detta, och att det även i detta fall finns två klart utkristalliserade falanger ;).
Nåja, det förvånar mig att ingen ifrågasätter idén med att ha två par skor. Den ideala vandirngsskon ska klara av att gå i terrängen med, ha på resan och lägret, och vada med.
Jag har i praktiken slutat med extraskor - vadar i kängor och känner inget behov att byta när jag slår läger. Men det är lite väl mycket personliga faktorer som spelat in här (som att jag råkar trivas i mina uråldriga trotjänare till kängor, samt lita på att de inte havererar) för att detta skall kunna upphöjas till ett föredöme ;). Det är heller inte så lönt att jaga de extra 100 g som bättre minimalistskor väger, så jag kanske snart ändrar mig igen - inte helt fel med "reservdäck" om ett skohaveri ändå skulle inträffa.
Vet jag att jag kommer att övernatta i bergshyttor (på kontinenten), tar jag däremot med flipflops - överlevnadsfråga i sunkiga duschar.
Nu är jag inte så mycket i fjällen längre (iår inte alls!) men de Salomon-skor (exit2aereo) som jag köpte förra året provades iaf 6 dagar i det sumpiga Trollheimen, och inget fick mig att ångra att jag slutat med kängor trots att dessa inte var så mycket tyngre (skorna väger c:a 900 gram, kängorna 1100). Det är tne farligt att bli lite blöt om fötterna - jag t o m tvättar dem!
Även här har vi två klara falanger på Utsidan ;).
Även detta är alltför personligt för någon "rådgivning" - själv klarar jag t ex tyvärr inte kylan vid blöta fötter (har testat), behöver dessutom skor som håller för vasst stenskravel och någotsånär funkar ihop med stegjärn. Annars hade jag uteslutande gått i barfotaskor eller jesussandaler. Letar fortfarande efter en lösning på detta dilemma. Mina specialtillfixade polska Hanzelkängor utan foder och med "zero drop" ligger till dess acceptabelt nära idealet, med mina tre decennier gamla Jämtkängor på andra plats (500 resp 600 g per sko).
Svårt att veta TS behov och preferenser i detta fall.
 
Hej,
Eftersom jag själv ska iväg på måndagen och hållar på att sammanställa och packa så har jag läst din packningslista och inläggen. Du har angivit 15kg excl. de kläder du har på kroppen. Tar bort extrabyxor G1000, extra BH och liners (vad det nu menas med det) Jag har aldrig något ombytte med mig. Skulle jag bli blöt i mina vandrarbyxor, tar jag på mig underställsbyxorna och regnbyxor över.
Mit mål är för 11-12 dagars solosvandring att inte ha mer än 12kg + maten som jag tror kommer att landa rund 6kg. Jag vet inte om jag lyckas med det. Återkommer om resultatet.
Jag vet att det går ännu lättare men jag kan och vill inte byta ut allt.
Mvh. Veni
 
Hupp! Jag har utgått ifrån att du listat allt, inkl. det du har på kroppen?
Håller med veni annars, och då finns det många fler saker än de hon nämnt, som jag skulle lämnat hemma...
 
Jag har försökt separera vikterna i klädkapitlet. Den vikten som jag minst har på mig är inte inräknad i den totala vikten. Nej, jag har inte en extra BH eller byxor, det ska jag ha på mig :) För den som undrade är liners de tunna strumpor jag har innanför de tjocka, jag har skalkängor!

Packlistan blir brutalt reviderad utifrån Joannas UL-packning, så gott det går och utefter vad jag klarar av att tulla på. Sovsäckslakan kan jag tyvärr inte ta bort om det är risk att det blir neråt 5 minusgrader på natten, jag har en komforttemp i sovsäcken på +1. Var det någon annan som vandrade i Stockholmsområdet i påskas? Jag inbillar mig att den väderleken vi hade då kan motsvara fjällen just nu. Då sov jag med både underställ och sovsäckslakan.
 
Tältväggar brukar ha en tendens till att vara tunna... Å andra sidan inser jag nu att jag nästan alltid sover i vindskydd. Blir de svalare än tält? Brukar tältet generellt hålla sig på plussidan i svenska sommarfjäll? *Pinsamt*
 
De sa just på nyheterna att det inte varit riktig sommar i år på vissa ställen i Jämtland och Norrbottens fjälltrakter. Hörde inte riktigt men det lät som dygnsmedeltemp på >10 grader över fem dagar. När vi gick i Sarek 2008 höll vi på att flyta bort pga värmen och det var precis i månadsskiftet juli-augusti.
 
Ett tält med innertält och ett par ockupanter kan nog sägas vara varmare än vindskyddet. Du kommer undan vindens kylande effekt i stort sett helt och hållet. Enkelvävstälten är ofta aningen kallare.
 
Tältväggar bidrar visserligen inte med någon värmeisolering, men i detta fall spelar strålning och konvektion större roll än värmeledning.
Jag har sovit mycket "under stjärnorna" och det är stor skillnad mot att sova i ett tält - just p g a strålningsförluster mot himlen, samt (mest) p g a konvektionsförluster: i tältet blåser inte den luftkudde bort, som man värmer upp med sin kropp (en människa i vila alstrar värme med ca 100 W effekt, det mesta stannar förhoppningsvis så länge som möjligt i sovsäcken, men blir så småningom fullt märkbart i ett litet tält).

Ang. enkel- eller dubbelväggiga tält har jag samma upplevelse som Crimper, antagligen p g a att strålningsförlusten mot kall yta blir mindre. Teoretiskt skall ju hela temperatursprånget inträffa i innertältväggen, om utrymmet mellan skikten är perfekt ventilerat, så det borde inte vara någon skillnad. Men i praktiken ser nog teperaturgradienten snällare ut, dvs utetemperatur råder först vid ytterväven och temperaturen på innerväggens yta blir alltså högre än i enkelvävstält.
 
Senast ändrad:
För den som undrade är liners de tunna strumpor jag har innanför de tjocka, jag har skalkängor!

Då skulle jag absolut ta med ett extra par så att du kan sätta på dig torrt närmast huden emellanåt.

Sovsäckslakan kan jag tyvärr inte ta bort om det är risk att det blir neråt 5 minusgrader på natten, jag har en komforttemp i sovsäcken på +1.

Kan man verkligen räkna med att sovsäckslakan värmer något nämnvärt? Ett ullunderställ borde värma bättre.
 
Då skulle jag absolut ta med ett extra par så att du kan sätta på dig torrt närmast huden emellanåt.



Kan man verkligen räkna med att sovsäckslakan värmer något nämnvärt? Ett ullunderställ borde värma bättre.

På min packlista finns 1 par liners, 2 par tjockare ullstrumpor och ett par raggsockor. Till natten byter jag ut mina liners + ullstrumpor mot torra ullstrumpor + raggsockor :) Guld värt när jag gick vintertur senast och strumporna var konstant dyngsura..

Mitt sovsäckslakan i siden har visat sig vara otroligt värmande vid flera tillfällen, jag känner värmen så fort jag drar det över mig. Siden är ett kanonmaterial :) Fast om temperaturen i innertältet inte beräknas krypa under nollan kan jag välja bort det.. Tänkte inte så långt ju! Dessutom är min pojkvän ett levande kärnkraftverk när det gäller värme, aldrig mött på hans like.

Kommer det sannolikt bli minusgrader i tältet?
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg