Ulvåtjärns hittegodsavdelning.
Om vandring med kängor som inte riktigt håller måttet
Av: Tomas Odhult
Ulvåtjärns hittegodsavdelning.
Jag rullar in på Storulvåns parkering en mulen torsdagsmorgon i september, lättad över att min gamla bil överlevt den skakiga grusvägen som avlöste asfalten någon mil bort. Det är en skön dag, de regntunga molnen och grusvägen till trots, luften är sval och en lätt vind blåser in över parkeringen.
Jag ska vara ute på egen hand i fyra dagar och klarar mig undan med en 60-literssäck som väger in på 15 kilo vid vågen utanför fjällstationen. Det är inte alltför betungande och vandringen är lätt när jag går uppför genom björkskogen. Planen är någorlunda utstakad men eftersom det är min första vandring har jag inte riktigt koll på vad som är en rimlig dagsetapp, första dagen får utvisa hur långt det blir. Första målet är att slå läger strax söder om Sylarnas fjällstation för att dag två antingen ta mig upp på någon topp i området eller fortsätta en bit söderut.
Det känns lite märkligt att vandra själv, jag märker att jag mest går på utan att ta raster. Äter gifflar medan jag går och dricker lite från bäckarna som korsar stigen med jämna mellanrum. Till slut inser jag att det är någon slags rastlöshet, jag vill komma framåt och upp i bergen, få lite avskildhet. Regnet gör sig påmint lite då och då men det är blygsamma mängder.
Något annat som gör sig påmint är att den ena av mina nyinköpta, ytterst billiga, innersulor verkar ha veckat sig. Eller om det en strumpa som korvat till sig lite under foten. Jag funderar på det i någon timme eftersom jag inte vill stanna men när gifflarna jag har i fickorna tar slut kan jag ju passa på att kolla till strumporna, och fylla på med mer lunch.
Mot Sylarn
Tyvärr är det varken strumpor eller innersulor som ställer till med problem. Häldelen på yttersulan på min vänstra känga har lossnat. Den hänger löst och det ser ut som om den räcker ut tungan åt mig och jag känner mig helt plötsligt väldigt irriterad då jag ser hur mina planer raseras. Att ge sig upp i bergen med en trasig känga är inte det listigaste man kan företa sig och jag inser att om jag inte kan fixa till den så är det bara att återvända till bilen, grusvägen och ett svidande nederlag. Efter en dag. Det går bara inte.
Men samtidigt, det går ju att fixa lite så med en packrem fixerar jag hälen på sulan så att skadan inte förvärras. Jag vandrar vidare och stannar lite då och då för att sätta packremmen på plats men jag är ändå försiktigt optimistisk om att det kan bli lite vandring i alla fall. Det är vid ett av dessa tillfällen som jag ser en glipa mellan högersulan och innerskon. Det är ett hål och när jag lite försiktigt drar i sulan förstår jag att inte heller den kommer att hålla särskilt länge. Men nu är jag på gång, omprioriterar ytterligare en packrem och fixerar högersulan.
Nu är det närmare till Sylarnas fjällstation än att vända
tillbaka så jag går på. Det blir lite fler pauser nu eftersom remmarna måste
dras åt var tionde minut men jag har börjat inbilla mig att Lundhags har en
monter på fjällstationen, och att jag med kombinationen övertalning och
ekonomisk ersättning ska kunna kapa åt mig ett par nya kängor därifrån.
Vänsterkängan känns som en blöt toffel när jag kommer fram till fjällstationen. Där finns förstås ingen monter men jag får låna silvertejp av personalen och med hjälp av den, några plastpåsar och ett par remmar från shopen trixar jag ihop kängorna någorlunda. Men det ser inte klokt ut, kängorna är numera helt i silver och jag känner mig uttittad när jag går därifrån för att hitta en bra tältplats. Vinden har tilltagit och regnet likaså men jag får snabbt upp tältet och kryper in i värmen.
Ren som frukostsällskap
Efter en bra natt vaknar jag av att en ren står och grymtar utanför tältet och jag funderar en kort stund på hur man gör kängor av renskinn. Jag kommer fram till att det förmodligen är besvärligt och drar på mig mina kängor i silver i stället. Det är dags för ett beslut, närmaste vägen tillbaka eller en mindre omväg över Enkälen och Ulvåtjärn? Jag väljer omvägen, jag vill inte gå samma väg tillbaka och kanske möter jag färre människor som kan stirra på mina kängor.
Högerkängan ger upp bara en liten bit uppför backen efter att jag svängt vänster mot Blåhammaren, jag känner att något saknas och mycket riktigt, någon meter tillbaka på stigen ligger högersulan. Det är bra timing eftersom silvertejpen på vänsterkängan börjat släppa. Lika bra det, tänker jag, eftersom den ändå var lite hal när jag gick över stenar. Jag lägger en rulle Leukoplast på att lappa ihop kängorna, det lär ju ändå inte bli något skoskav när jag knappt har några skor kvar. Regnet tilltar och jag sätter i lurarna till min mp3-spelare och lyssnar på Bob Marley för att skingra tankarna.
En rulle Leukoplast, för utvärtes bruk
Jag möter ett par killar som dessvärre inte har någon silvertejp men däremot en del medlidande, vi pratar en stund i regnet och de varnar för att det kommer att bli ordentligt blött längre fram, efter Enkälen. Det har de helt rätt i.
Framåt eller lång väg tillbaka
Jag försöker hoppa från tuva till tuva men nyttan är marginell, som bäst. Jag låter fötterna förvandlas till blöta russin och sparar lite energi. Vid Enkälen träffar jag på en grupp vandrare som faktiskt har en hel rulle silvertejp. Den skimrar magiskt i regnet och jag får ta lite grand men tejpen fäster dåligt, det behövs mer. En i gruppen menar att jag borde få hela rullen men övriga håller inte med, man vet ju aldrig när man kan behöva den. Det är förstås rätt tänkt, men jag undrar vad jag hade gjort om situationen varit den motsatta.
Dags att göra ett par sandaler
Halvvägs mellan Enkälen och Ulvåtjärn är kängorna officiellt slut, eller, det är inte värt besväret att fixa ihop dem och nubben som tidigare hållit fast sulorna sticker i fötterna. På sant MacGyvermanér gör jag ett par sandaler av skosnören och yttersulan och det fungerar över förväntan även om jag måste knyta om dem varannan kilometer
Sedan ser jag stugan vid Ulvåtjärn och går barfota resten. Molnen har skingrats och Sylarna som tidigare gömde sig bakom molnen syns nu tydligt. Humöret är på topp, jag sätter upp tältet på en vacker plats med utsikt mot Sylarna och tänker att jag kan stanna i två nätter bara för att vara ute.
Det är ett bra beslut. Vid vindskyddet, på en ledmarkör, ser jag något som ser lovande ut i kvällssolen. Om läget hade varit lite mer desperat, till exempel minusgrader och flera dagar från civilisationen, så hade jag förväntat mig en änglakör och en strimma ljus över markören men nu är det bara tyst. På markören hänger faktiskt en sko, ett styck Nike i storlek 42,5. Det är helt perfekt!
Ett bekymmer mindre
Och turen håller i sig, jag tar en annan väg tillbaka till tältet och ser att det ligger något med en bekant form lite längre fram på stigen... kan det verkligen vara så bra? Fylld av förväntan konstaterar jag med viss lycka att jag funnit en Tevasandal, höger, i storlek 40. Det är helt fantastiskt roligt och jag funderar en stund på att börja gå mot Sylarna igen men förnuftet hinner ikapp lyckoruset.
Det blir en vacker och sval kväll, knotten vågar sig fram när jag lagar mat. När solen gått ner tar mörkret och stjärnorna vid och natten blir sval och tyst. Inte helt oväntat står det en grupp renar en bit från tältet på morgonen. Jag tillbringar sedan en skön dag på en kulle vid Ulvåtjärn, tittar på renar, läser och njuter av naturen. Det kunde varit sämre men även om jag är någorlunda tillfreds med läget kan jag inte låta bli att vara avundsjuk på de vandrare som jag ser passera på stigen.
Udda, men torrt och
bekvämt
Morgonen därpå surrar jag det som är kvar av kängorna på ryggsäcken och tar på mig mina nya skor. Det ser lite udda ut men det spelar ingen roll, det är skönt att slippa gå barfota även om det inte är mer än fem kilometer.
När jag kommer fram till Storulvåns fjällstation tar jag en titt på kängorna innan jag kastar in dem i bagageutrymmet på bilen, ironiskt nog är vänster häl det enda som fortfarande sitter fast. Jag lämnar Nike och Teva på parkeringen och tackar för hjälpen. Förhoppningsvis kommer de till användning fler gånger.
Resterna av ett par M90-kängor som inte tar ett steg till
Läs mer
Forumdiskussioner
- Fjällvandring Nödsändare, bra eller dåligt?
- Fjällvandring Gissa position
- Vandringsleder Bilder från din senaste tur (ej i fjällen)
- Fjällvandring Nammásj norrifrån?
- Vandringsleder Gruvbergsleden, Bollnäs kommun
- Fjällvandring Att fjällvandra själv - risker eller inte?
- Fjällvandring Oledat från Kutjaurestugan mot norska gränsen
- Fjällvandring Ritsem - Álitoajvve - Márggo vägval
En riktigt bra och rolig berättelse! Ska ha den i åtanke nästa gång jag fundrar på att lämna jympadojjorna hemma på en längre tur.
(Torkar skrattårarna ur ögonvrån. Vilket underbart sätt att börja 1:a advent.)
Och jag som alltid blir ilsken när jag ser "kvarglömda" attiraljer i naturen...
Hade du inte haft bildbevis så vete tusan om jag hade trott dig.
Tack för en trevlig stund.
Somliga går med trasiga skor, säg vad beror det på. ....
Jag ger mig sjutton på att du fick en bättre upplevelse med dina trasiga skor än om du hade haft ett par nya gore tex kängor!!
Hahaha, ojojoj...stackars dej... Din historia bekräftar min uppfattning att militärgrejor är skräp!
Bra och annorlunda vandringsberättelse!
Jösses! Har provet att vandra i m90-kängor (och kommer inte att göra om det heller), men de höll iaf i tio dagar + att de var brukbara efetråt. Du måste ha fått tag i ett par riktiga måndagsexemplar. Men vilket minne det gav! Kanske inte så kul när man är mitt uppe i det, men så här i efterhand så är det väl lite kul ändå?
Kul at läsa. Ett lite annan vinkling på de vedermödor man kan råka ut för. Allra roligast att du inte gav dig!!
Det låter ju ut som att du hållit hummöret uppe trots motgångarna. Men då man ser tillbaka på händelser efter ett tag verkar det trista blekna.
Har du önskat dig nya kängor av tomten?
Tack för en underbar läsning........
Vad ska man tillägga, mer än att understryka vad övriga redan sagt!
Mycket underhållande. Förstod du varför skorna föll sönder som de gjorde?
i Frankrike/Italien, så jag känner igen mig lite. När jag såg halva sulan hänga trodde jag först det var en koskit.
Det gick åt avsevärda kvantiteter väv- och sporttejp. Men jag passerade en stad nästa dag.
Men det blev en kul upplevelse och så här i efterhand så blev det rätt ok ändå. Kul att fler uppskattar den!
Å herregud. Bland det roligaste jag läst på utsidan. Given 5:a. Bra att du höll humöret uppe trots allt. Du lär knappast glömma denna strapats. Ett minne för livet helt enkelt.
Wow, jag torkar skrattårarna ur ögonen! Fantastisk historia, bra berättat. Otroligt att du behöll humöret. Bättre lycka nästa gång!
Tack för en kul berättelse!
Ja jäklar i mina galoscher! Tårarna rinner och prillan har hamnat på sned efter allt skrattande åt denna redogörelse ur verkliga livet!
Det är lite som när man gjorde lumpen. Visserligen var det för min del så länge sedan (60-talet) att man fortfarande hade kängor med randsydda läderbindsulor som inte upplöstes i sina beståndsdelar vid träget trampande i tassemarkerna, men väl fenomenet att saker som man med lätthet kunde hålla sig för skratt åt vid tillfället, i efterhand är så oerhört komiska.
En speciell modell av marschkängor som kallades "FN-kängor" och som var något smidigare samt hade lite högre skaft användes för länge sedan. Gummisulorna var inget vidare och nöttes relativt fort. Jag tog efter hemkosten mina kängor till skomakaren som med starka occh flinka händer avlägsnade de nötta gummisulorna från bindsulan och bytte till "state of the art"-varianter.
Dessa "custom"-kängor har jag gjort flera fjällvandringar med och jag har inte vare sig behövt silvertape eller spana efter borttappade skor.
"Allting var bättre för"...Tja, vet inte det...brukar liksom jämna ut sig i längden på något vis. Dvs skorna håller nog fortfarande för en krävande vandring, värre är det med ägaren förmodar jag.
Jag skrattar så att tårarna rinner, förlåt, men det var en helt underbart härlig berättelse. Bra kämpat!
/Fredrik
Kanonberättelse, att man går och är orolig för skavsår förstår jag, men att man även måste vara orolig för att kängorna håller har jag aldrig haft en tanke på. Du borde uppgett fabrikatet på kängorna så att inte fler råkar ut för samma sak. God Jul och Gott Nytt vandringsår på Er alla som läser detta.
Jag vet ng var du avnjöt dina sista dagar men snälla... ajajaj vad du ska ha skrattat åt denna händelse efteråt. Tack för att du vågar dela med dig.
Detta var en helt underbart härlig berättelse. Ring mig innan du skall ut nästa gång så skall jag sponsra dig med ett par Tretorn stövlar. Dom håller.//Jürgen norrlandssäljare på Tretorn.
Jag skrattade så jag tjöt! Vilken tur att man härdar igenom saker ibland så man har något att berätta när man kommer hem igen. :)
Vilken rolig berättelse! Jag vet av egen erfarenhet att en sån här grej är roligare när man i efterhand ser att allting ordnade sig. Själv fick jag propsa på att få gå före min sambo under sommarens vandring kring Helags eftersom det stressade mig så mycket att hans kängor började falla sönder hela dagen. Här är en bild på dem: http://humraliv.blogg.se/2008/august/tisdagstema-metall.html
Men du måste ju ha varit alldeles överlycklig när du hittade skon som hängde och väntade på dig!
Bra skrivet, tack för underhållningen!
Den här tragikomiska berättelsen får vål ses som ett bevis på hur man provar och utvärderar kronans prylar. Tacka vet jag min gamla randsydda väl infettade marschkängor som många och långa spaningsuppdrag har genomförts i. Då kunde man koncentrera sig på uppgiften. Tack för en målande berättelse.
/Christer Grunder, O-typisk 08 !
Sjukt kul story!!
Jag garvade så kollegan kom över och vi fick oss ett gott skratt båda två så tårarna rann... =)
Ps. Börjar bli osäker på om jag verkligen ska ta på mina M59:or på vandringen i sommar... *osäker*
Jag kan också ställa mig till skaran som nu har skrattat så tårarna rinner! Helt underbart med denna tragig och komik på samma gång. Fantastisk Tisdagsläsning! Hoppas att Du hittat ett par nya kängor som funktionstestats innan tur... Oj vilken underhållande läsning!
kul att du gillade artikeln! Jag var tillbaka med en kompis för någon månad sedan och gjorde i stort sett samma vandring, fast nu i ett par höga Haglöfs Grym. Ganska stor skillnad.
Men, när vi kom till Sylarnas fjällstation blev jag lite fundersam. På skohyllan stod nämligen ett par M90, och båda kängorna var i ett sönderfallande skede. Sulorna hade släppt. Det kändes väldigt bekant.