Torrdräkt för paddling
Karin Mentzings tankar och erfarenheter kring torrdräkter för kajakpaddling.
Av: Karin Mentzing
Torrdräkt för kajakpaddling
Lite tankar kring material, utformning o.s.v. av Karin Mentzing
Jag såg att det diskuterades kring torrdräkter för kajakpaddling i Forum och jag ska nu här leverera en del av mina tankar och erfarenheter kring detta.
Ska du ha en torrdräkt bara för vattenlekar och träning, och du säkert vet att du inte kommer att paddla i den, så välj bara billigast enklast tänkbara, vilket brukar vara heltät -icke andande- och enkelt utförande utan några finesser som huva och fötter.
Ska du paddla i torrdräkten, så välj definitivt en i Gore-Tex eller liknande material som "andas". Jag har i flera år nu haft en tät torrdräkt och jag är även efter en kortare paddeltur så genomdränkt av svett att jag lika gärna hade kunnat bada utan dräkten. Jag använder underställ i ullfrotté under dräkten och det går att vrida vatten ur den efter paddling. Det är kort sagt mycket obehagligt att paddla i en tät dräkt!
Från toppen
Om jag då börjar högst upp, så är det vanligaste att det sitter en
latexkrage runt halsen. Fördelen med detta är att det blir absolut tätt och
att man kan välja om man vill ha huvudbonad eller ej, men man är ändå alltid
"redo för bad". Nackdelen är att man kan känna sig lite strypt,
åtminstone första halvtimman, sedan vänjer man sig, tycker jag. En annan
nackdel är att man inte har någon chans att släppa in luft via halsen.
En annan variant är att det sitter en kapuschong av stretch-Gore-Tex högst upp. När den är nedfälld kommer det in ganska mycket vatten vid badning, när den sitter på huvudet kommer det in lite grann - en eskimåsväng släpper inte in många droppar. Sätter man en neoprenhuva utanpå så håller det tätt. Fördelen med denna huva är att det blir luftigare runt halsen när huvan är nedfälld och man slipper strypkänslan. Nackdelen är att man inte är "redo för bad" när huvan är nedfälld och vill man alltid vara redo, så blir man definitivt överhettad om man ska paddla med huvan uppfälld hela tiden, särskilt om man också har neoprenhuva utanpå.
Nackdrag
Många torrdräkter har inget annat än bara latexkragen runt halsen, en del har
dessutom en låg utanpåkrage, vanligtvis av neopren med en
kardborreförslutning. Några få dräkter har en mer seriös krage som även
skyddar nacken mot drag, andra i sin tur har en kapuschong av vanlig
jack-modell.
Min dräkt har bara den låga skyddskragen av neopren och jag tycker att det drar betänkligt om nacken emellanåt. Jag skulle definitivt vilja ha en kapuschong som är utformad så att den också skyddar halsen/nacken i nedfällt skick. Jag håller just nu på att sy en huva av modell bluffpolo, alltså bara huvan, halsen och lite drapering över axlarna. Jag räknar med att stoppa in draperingen under skyddskragen och på så vis erhålla min krage och huva.
Huvan kunde gärna ha ett band av latex som löper runt ansiktet på insidan så att man kan dra åt på inuit-vis och få ganska vattentätt runt ansiktet. Ett sådant arrangemang kräver att huvan inte är för rymlig, så att den täcker ögonen när man snörper åt.
Längre ned
Vidare nedåt, så sitter det naturligtvis alltid muddar av latex runt
handlederna. Jag tycker definitivt att det känns tryggare om dessa muddar
också skyddas av en neoprenmudd utanpå. Det är mindre risk att riva sönder
latexmudden då.
Längst ned kan det sitta allt ifrån bara en latexmudd runt vristen, till hela fötter av latex eller av samma material som dräkten i övrigt är gjord av. Min dräkt har det som jag tycker är sämsta tänkbara lösning; latexmudd runt vristen och en skyddsmudd av neopren utanpå. Skyddsmudden är knölig och trycker ofta så det gör rentutsagt ont.
Runt vristen tycker jag inte alls att det behövs något skydd, eftersom man definitivt använder neoprensockar om man förväntar sig att bada och det är så kallt att man använder torrdräkt. Dessa neoprensockar bör vara så pass höga i skaften att de skyddar latexmudden. Dock har jag måååånga gånger suttit kallfotad och drömt om en torrdräkt med fötter! Fötter sydda i samma material som övriga dräkten - troligen Gore-Tex då eftersom jag rekommenderade det !- är kanske skönast om man stoppar bara fötter i dräkten. Stoppar du bara fötter i latexfötterna, så behöver du troligen åtminstone talka fötterna först. Personligen tycker jag att latexfötterna är smidigare och sitter bättre om foten utan att vecka sig. Jag har dock helst ett par tunna ullstrumpor inne i dräkten. Utanpå dräktens fötter måste man också ha någon skyddande fotbeklädnad, det kan t.ex. vara tunna neoprensockar och sandaler, eller neoprensockar med lite gummisula på.
Vattentäta blixtlås
Den vanligaste förslutningen, förutom alla latexmuddar, är ett vattentätt
blixtlås som i allmänhet sitter antingen över axlarna/nacken, eller framme
över bröstkorgen, ibland tvärs över, ibland på diagonalen, eller på något
annat sätt. Det finns många olika placeringar och det som kanske är viktigast
att tänka på när det gäller blixtlås och kajaking, är att blixtlåset
sitter så att det på minsta möjliga vis hamnar i kläm mellan kroppen och
flytvästen. Det är ganska klumpiga anordningar, dedär blixtlåsen. Dessutom
är de såvitt jag förstått svindyra att få bytta om de går sönder.
En sak att överväga, när jag nu pratar om blixtlås, är om du ska ha ett blixtlås för dendär oundvikliga stunden då blåsan bara måste tömmas. Paddlar du en heldag så kommer du rimligtvis att behöva kissa några gånger och det blir ganska omständigt att ta av kapell, flytväst och sedan torrdräkten varje gång.
Tvådelat
En annan variant av förslutning är att dräkten består av byxa och jacka
separat, byxan har en latexmudd upptill som inte smiter tätt om kroppen och
jackan har en dito nedtill. Dessa två latexmuddar rullas sedan ihop och ett
extra nedhäng på jackan dras över hela rullen och knyts runt midjan.
Nackdelen med detta arrangemang, är att det kan bli ganska bylsigt och knöligt
runt midjan med både rulle och kapell, men det går i ganska stor utsträckning
att flytta rullen upp eller ned till ett läge där det känns någorlunda
bekvämt. Man behöver också vara noggrann när man rullar ihop muddarna, ty
blir det för löst och en massa veck, så kommer det in vatten vid en
badsituation, inte mycket, men tillräckligt för att det ska bli obekvämt. Man
lär sig dock efter några gånger, hur man ska rulla.
Det finns en del väldigt fina fördelar med denna sorts förslutning. Man slipper det stela otympliga blixtlåset, som ofta trycker och skaver mellan kropp och flytväst. Det är lättare att uträtta naturbehov. Jackan kan användas separat. Latexmudden nedtill håller visserligen inte vattnet ute vid en badsituation, men har man latexen närmast skinnet och utanpå det trär ett tajt neoprenkapell eller neoprenshorts/byxor och sedan snörper åt med jackans överhäng, så håller det nog hyfsat tätt en stund.
Den optimala torrdräkten för kajakpaddling? Notera särskilt den nedre av de tre glasrundlarna, som tillåter ovarsamma mtorbåtskaptener att tydligt se när du räcker ut tungan åt dem. |
Färre sömmar = mindre läckage Min personliga drömtorrdräkt ser ut så här:
|
Jag har ännu inte funnit min drömdräkt, så om du ser en någonstans, vore jag mycket tacksam för information om inköpsställe!
/Karin
Bilderna har vi lånat av Orust Kajak och Karin Mentzing. Tack!
Läs mer
Forumdiskussioner
- Paddling allmänt Vita fingrar efter paddling...
- Paddling allmänt Nödig i kajaken??
- Paddling allmänt Hjälp mig att sköta min torrdräkt effektivare
- Paddling allmänt Fransig kant på neoprenhalsmuff
- Paddling allmänt Öland runt
- Paddling allmänt Extra paddel, hur viktigt?
- Paddling allmänt Canadensare i aluminium från Jofa?
- Paddling allmänt Paddla luleälv med packraft
Ta en titt på Stohlquist´s torrdräkter för paddling. De har allt som din drömtorrdräkt har. Lucka beställs vid önskemål. (www.stohlquist.com)
Finns även för multisport.
www.jollespecialisten.com prata med Ulrik!
Lycka är att paddla torr o varm! ((Malin
När jag för ett tiotal år sedan började paddla var det för mej givet att ha våtdräkten på under den kalla delen av året. Och den fyllde sin funktion till fullo (4 mm neopren, mudd i kragen och kardborre att dra åt runt hand- och fotleder). En modern vindsurfar-våtdräkt i kombination med en tunn neoprenhuva och våtsockor är funktionellt att föredra: smidig att komma i och ur, slitstark, färgglad, tyst, smidig, lagom varm att paddla i och tillräckligt bra på att hålla värmen i vattnet även vid nollgradigt. Du behöver inte oroa dej för läckage. Jag kan faktiskt inte komma på en enda anledning till att har torrdräkt enligt ovan.
Titta på suntos dräkter, dom har allt det du vill ha, dock med tvådelningen med dragkedja. men det funkar väldigt bra
/M
https://kajaktiv.se/klader-och-utrustning/torrdrakt-kajak