Ny säsong av "Den stora älgvandringen"
I alla tider har älgar gett sig ut på säsongsvandringar mellan betesmarker. Ett säkert vårtecken. Förra året såg den svenska TV-publiken mer än tre miljoner timmar av de hundratals älgar som vandrar över ett vadställe i Ångermanälven vid Kullberg ovanför Junsele. 15 april startar en ny säsong.
Av: ulindh
I flera tusen år har älgarna vandrat samma leder för att komma till sommarens rika betesmarker. Följ årets vandring. Foto: Johan Erhag / SVT
Fjolårssuccén Den stora älgvandringen är tillbaka med fler kameror, fler djur och förhoppningsvis även norrsken i vår. – Vi har fått mängder av glada tillrop och engagemang kring älgvandringen med mail, kommentarer, förslag och idéer så nu känns det extra kul att få öppna upp den levande tavlan i folks vardagsrum igen, säger Johan Erhag, projektledare.
I alla tider har älgar gett sig ut på säsongsvandringar mellan betesmarker. Ett säkert vårtecken. Förra året såg den svenska TV-publiken mer än tre miljoner timmar av de hundratals älgar som vandrar över ett vadställe i Ångermanälven vid Kullberg ovanför Junsele. Ett TV-koncept som prisades som årets nyskapande program vid TV-priset Kristallen 2019.
– Att få chansen att sända älgvandringen en gång till känns fantastiskt roligt. Vi lärde oss otroligt mycket i produktionen och kan bara vässa säsong två till något ännu bättre men framförallt vill vi fortsätta ge publiken den fina upplevelsen, säger Johan Erhag.
I år blir det ännu fler kameror och förhoppningen är att även kunna fånga några ljusskygga rovdjur under dygnets mörka timmar med hjälp av nya mörkerkameror.
– Jag hoppas att vi kan ge tittarna mer av älgarnas vandring, vi har spritt våra kameror på ett betydligt större område nu till vårens sändning. Självklart vore det spännande om vi kunde bjuda på ett bonusdjur också som gemene man mest troligt aldrig fått uppleva i sitt rätta habitat, säger Johan Erhag.
Även norrsken kan uppstå under perioden. Och då ska kamerorna kunna riktas för att fånga detta. Forskare vid Institutet för rymdfysik, IRF i Kiruna, är här till stor hjälp, då de med sina instrument kan förutspå när norrsken sker.
Den nya säsongen startar 15 april.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Allmänt om friluftsliv Knop
- Naturområden Tälta på Vens "inland"?
- Allmänt om friluftsliv Olav Thon har gått bort 101 år gammal
- Miljöpåverkan Tillförlitliga naturskyddsföreningar att donera till?
- Vilda djur Vilket djur?
- Allmänt om friluftsliv UPPHITTAT! GPS-KLOCKA
- Allmänt om friluftsliv Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter
- Allmänt om friluftsliv Har nån annan den här känslan?