Ny säsong av "Den stora älgvandringen"

I alla tider har älgar gett sig ut på säsongsvandringar mellan betesmarker. Ett säkert vårtecken. Förra året såg den svenska TV-publiken mer än tre miljoner timmar av de hundratals älgar som vandrar över ett vadställe i Ångermanälven vid Kullberg ovanför Junsele. 15 april startar en ny säsong.

Av: ulindh


I flera tusen år har älgarna vandrat samma leder för att komma till sommarens rika betesmarker. Följ årets vandring. Foto: Johan Erhag / SVT

Fjolårssuccén Den stora älgvandringen är tillbaka med fler kameror, fler djur och förhoppningsvis även norrsken i vår. – Vi har fått mängder av glada tillrop och engagemang kring älgvandringen med mail, kommentarer, förslag och idéer så nu känns det extra kul att få öppna upp den levande tavlan i folks vardagsrum igen, säger Johan Erhag, projektledare.

I alla tider har älgar gett sig ut på säsongsvandringar mellan betesmarker. Ett säkert vårtecken. Förra året såg den svenska TV-publiken mer än tre miljoner timmar av de hundratals älgar som vandrar över ett vadställe i Ångermanälven vid Kullberg ovanför Junsele. Ett TV-koncept som prisades som årets nyskapande program vid TV-priset Kristallen 2019.
– Att få chansen att sända älgvandringen en gång till känns fantastiskt roligt. Vi lärde oss otroligt mycket i produktionen och kan bara vässa säsong två till något ännu bättre men framförallt vill vi fortsätta ge publiken den fina upplevelsen, säger Johan Erhag.

I år blir det ännu fler kameror och förhoppningen är att även kunna fånga några ljusskygga rovdjur under dygnets mörka timmar med hjälp av nya mörkerkameror.
– Jag hoppas att vi kan ge tittarna mer av älgarnas vandring, vi har spritt våra kameror på ett betydligt större område nu till vårens sändning. Självklart vore det spännande om vi kunde bjuda på ett bonusdjur också som gemene man mest troligt aldrig fått uppleva i sitt rätta habitat, säger Johan Erhag.

Även norrsken kan uppstå under perioden. Och då ska kamerorna kunna riktas för att fånga detta. Forskare vid Institutet för rymdfysik, IRF i Kiruna, är här till stor hjälp, då de med sina instrument kan förutspå när norrsken sker.

Den nya säsongen startar 15 april.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2022-04-25 17:50   bjm.westman@gmail.com
Något av det bästa SVT har att bjuda på. Önskvärt vore dock en kartskiss som visar var kamerastationerna (entrén passagen, näset osv) är belägna och om möjligt riktningen på kamerans synfält.
 

Läs mer

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Har du sett järvungar leka vid sitt bo? Det har Göran. För mer än tjugofem år sen, men han minns dagen fortfarande. 5 kommentarer
Vårvintern är den bästa tiden om man vill ha chansen att höra ugglornas lockrop, det är på kvällen och natten de är aktiva. Här är de tre vanligaste ...
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg