När isarna lägger sig - ha sällskap på isen!

I takt med att isen lägger sig över landet rapporteras också om årets första skridskoolyckor. Sjöräddningssällskapet är Sveriges största svävarresurs i räddningssammanhang och nu står hela flottan redo. Så här minskar du riskerna när du är ute på isen.

Av: ulindh

Med 15 svävare och några goda råd vill Sjöräddningssällskapet göra allt för att olyckstalen inte ska bli lika mörka som förra vinterns 17 drunknade personer.

Sjöräddningssällskapet är Sveriges största svävarresurs i räddningssammanhang och nu står hela flottan redo. När isarna väl lagt sig patrullerar de frivilliga sjöräddarna på stationerna med svävare för att snabbt kunna vara på plats vid ett larm. Än så länge är dock isen förrädisk och svag. För att undvika att knäcka den is som ligger står svävarna därför i land tills larmet går.

Att fiska, åka skridskor eller bara promenera på en frusen sjö eller i kustbandet kan vara en fin upplevelse, men det finns många fällor som lurar i form av försvagade isar, bristfällig utrustning och felaktigt beteende. På räddningsstationen i Uppsala finns den frivillige sjöräddaren Jonas Ettemo, som också är en erfaren skridskoåkare. Han främsta tips är att aldrig ge sig ut ensam, ha korrekt utrustning och att kontrollera isen ofta med hjälp av en ispik.

– Kolla om isen är bärig genom att känna efter med en ispik. En bra ispik är till och med att prioritera framför ett par jättedyra skridskor, säger Jonas Ettemo.

En vattentätt packad mobil ska också alltid vara med, så att du kan larma om du själv eller någon annan gått igenom isen. En annan nödvändighet är en bra ryggsäck, packad med torrt klädombyte i vattentäta påsar. Den bör förutom midjebälte också ha en grenrem.

– Då fungerar den som flythjälp. En väl packad ryggsäck är skrinnarens räddningsväst, kan man säga, säger Jonas Ettemo. Majoriteten av de som omkom förra året hade bristfällig utrustning. Vanligast är att man slarvar med ryggsäcken och dess innehåll. Om man ramlat i och lyckats ta sig upp men inte har tillgång till torra kläder kan situationen bli väldigt allvarlig.

Frivillige sjöräddaren Jonas Ettemos säkerhetstips i vinter

  • Sällskap! Ge dig aldrig ut ensam.
  • Ryggsäck. Packad med ombyte i vattentäta påsar och försedd med grenband.
  • Isdubbar. Sätt dem högt och lättåtkomligt.
  • Ispik. Använd den ofta.
  • Vattentätt mobilfodral. För att kunna larma för sig själv och andra.
  • Räddningslina. För att hjälpa andra eller låta andra hjälpa dig.
  • Vindtäta kläder och hjälm. Hockey- eller cykelhjälm går bra.
  • Kunskap. Gå en kurs genom din närmaste långfärdsskridskoklubb.

Hitta svenska långfärdsskridskoklubbar.

Läs mer om Sjöräddningssällskapet.

Mer information om issäkerhet hittar du här.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Nu när vinterkylan sprider sig i landet och ger frostiga fina dagar finns det några saker att tänka lite extra på för att hålla värmen. Turen blir så ... 1 kommentar
Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
Friluftsfrämjandet genomförde realistiska plurrövningar i Arbrå. En lärorik träningsdag när man går igenom isen under en skridskotur. Känslan av att ...
Här är ett utdrag ur boken Skrinnarens guide till Mälaren skriven av Mårten Ajne. Nu går det också att köpa boken och skridskokartan till Mälaren för ...
Sjunde deltagaren till Äventyrliga dagen blev Nathalie, 18 år från Timrå som kämpat mot utbrändhet och depression. 1 kommentar

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg