Kom igång och torka mat!

Det är hög tid att ta tillvara säsongens svamp och grönsaker. Torkning är en bra konserveringsmetod som ger lång hållbarhet och tar lite plats.

Av: ulindh

Att torka sin egen friluftsmat är kul. Passa på nu när mycket av säsongens grönsaker finns till bra pris i affärerna. Det är utmärkt att ha ett lager till turerna framöver så du kan laga dina favoriträtter när du ska ut.

Här finns några inspirerande artiklar i arkivet som ger bra introduktion för att komma igång.

Introduktion till att torka morötter.

Torka ett lager av grönsaker redan nu

Grundrecept - torka köttfärs

Gör dina egna "frystorkade" rätter - del 1

Gör dina egna "frystorkade" rätter - del 2

Torkad vitkål och morot blir god sallad

Svamp finns det gott om i skogen, de passar utmärkt att torka och ha i grytor, såser och soppor med mera. Svamp går bra att lufttorka men det tar ganska lång tid, i ugnen eller med en mattork går det snabbare och kvaliteten blir bättre.

Test av mattorkar

Har du frågor och funderingar kring torkning av mat så finns en utmärkt forumtråd för detta "Torka mat".

Läs mer

Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och ...

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg