Test av mattorkar

Fyra olika mattorkar/torkugnar har testats - vi går igenom testresultaten.

Av: ulindh

Har du inte testat att torka din egen mat än är det hög tid att prova. Maten du torkar själv blir både billigare och godare, dessutom är det roligt!

Här förklarar vi skillnaderna mellan olika torkugnar och sammanställer testresultaten från olika tester på fyra ugnar som finns på marknaden idag.

Varför använda torkugn? 

I en torkugn torkar maten snabbare och kvalitén blir oftast bättre jämfört med om du använder en varmluftsugn. Det beror på att torkugnar har ett bättre luftflöde och transporterar bort fukten mer effektivt och maten torkar snabbare. Därför passar blöta livsmedel bra att torka i vissa av dem. De torkugnar som har termostat håller oftast en mer exakt temperatur än vanliga ugnar och du kan då anpassa temperaturen för olika livsmedel vilket också sparar energi.

Längst ner på den här sidan finns en tabell med ungefärliga torktider för olika livsmedel vid användning av torkugn.

Så fungerar en torkugn

Torkugnarna som finns på marknaden idag blåser varmluft genom eller över det livsmedel som ska torkas. Maten värms upp och vattnet dunstar och förs bort av varmluften.

(Bygger du din egen tork kan det vara svårt att få relationen mellan värme och luftflöde bra. Det ställer stora krav på att kunna kontrollera temperaturen ordentligt på den hemgjorda torkugnen. Blir det för varmt bildas ett skal på produkten som gör det svårt för fukten att komma ut, det tar då lång tid att torka och risken finns att fukt blir kvar och kvaliteten försämras.)

Olika typer av torkugnar

Man kan säga att det finns två typer av torkugnar på marknaden idag. Runda torkugnar där luften går nerifrån och upp eller uppifrån och ner, fyrkantiga torkugnar där luften passerar genom alla ramarna horisontellt. I den runda torken där ramen närmast fläkten torkar snabbast kan man få flytta om torkramarna för att få en jämnare torkning, i de fyrkantiga behöver man istället rotera ramarna någon gång då luften kommer från sidan.

Tester av torkugnar

Vi har sammanställt några olika tester av fyra torkar och går igenom resultaten nedan. Det är två runda torkugnar i prisklassen 500 - 1900 kr och två fyrkantiga i prisklass 2600 - 5000 kr. De fyrkantiga torkugnarna har en mer kvalificerad konstruktion och är därför dyrare.

Stöckli Dörrex

  • Rund torkugn, vertikal fläkt där fläkten sitter i botten
  • Pris: ca 1900- 2100 kr, valmöjligheter finns, du kan välja om du vill ha timer och plast- eller metallollor.
  • Mått: 32 cm i diameter, höjd 27 cm
  • Har termostat
  • Timer som tillval
  • Effekt 600 watt
  • Utbyggnadsbar till 10 torkollor

Användarvänlighet: Mycket lättanvänd.

Fördelar: En torkugn till ett vettigt pris. Finns möjlighet att bygga ut torken med fler ramar till max tio torkollor vilket ökar mängden livsmedel som går att torka samtidigt. Det går att blanda plast och metallollor. Silikonmattor finns att köpa till, de läggs i ramarna vid torkning av fuktigare råvaror. Ollornas höga kanter gör den utmärkt att torka svamp med. Torkollorna kan maskindiskas på låg temperatur. Låg ljudnivå.

Nackdelar: Inte lämplig till torkning av såser och grytor med mera.


Sedona Classic

  • Fyrkantig torkugn med horisontellt luftflöde
  • Pris: ca 4500 kr
  • Mått: B 43 cm / D 50 cm / H 38 cm
  • Har termostat 
  • Har timer
  • Effekt: 600 watt

Användarvänlighet: Trots att den är utrustad med många funktioner är den lätt att använda.

Fördelar: Det här är en torkugn med stor kapacitet. Den har dubbla fläktar, men fyller du inte upp hela ugnen kan du välja att bara köra på en fläkt för att spara energi. Den klarar lätt av såser, grytor och andra blöta livsmedel. Ljudnivån är tyst och bra.

Nackdelar: Den tar rätt mycket plats. 


Excalibur

  • Fyrkantig torkugn med horisontellt luftflöde
  • Pris ca: 2500-5000, priset varierar beroende på antal torkramar och om ugnen har timer eller ej
  • Mått: B 42 cm / D 49 cm / H 22 cm (som på bilden ovan med fem plåtar)
  • Har termostat justerbar från 40 - 75 grader
  • Timer finns på alla modeller utom 4-brickors
  • Effekt: 300-600 watt

Användarvänlighet: Väldigt enkel att använda med endast två reglage.

Fördelar: Lätthanterlig. Går tyst och fint. Både kött och fisk kan torkas. Utmärkt för att göra sin egen beef jerky. Även denna klarar bra att torka blöta livsmedel. Jämn och fin torkning. Lätt att förvara tack vare sin kompakta form.


OBH Nordica - Tasty Dehydrator

  • Rund torkugn: vertikal fläkt där fläkten sitter i locket
  • Pris: ca 700 kr
  • Mått: B 33,8 / D 21,9 / H 33.8 cm
  • 5 torkningsgaller med stor torkningsyta Ø 33 cm
  • Har två effektlägen men saknar termostat
  • Timer saknas
  • Effekt: 250 watt konstant 

Användarvänlighet: Enkel att använda med få funktioner.

Fördelar: Billig och bra. Torkugnen tar liten plats. Fungerar utmärkt för frukt, grönsaker och svamp. Ingen risk att fukt rinner ner och skadar motorn som sitter i locket.

Nackdelar: Har hög ljudnivå. Torkramarna är väldigt grovmaskiga vilket gör det svårt att torka mindre bitar. Då ingen termostat finns är det risk för att livsmedlen torkas antingen för kallt eller för varmt. Det går inte att torka såser eller puréer i denna och kött eller fisk bör undvikas enligt tillverkaren.


Tips inför köp av torkugn

Tänk på vad det är du ska och vill kunna torka. Vill du bara komma igång och torka grönsaker och frukt fungerar en OBH Nordica bra, men tillverkaren rekommenderar inte att torka vare sig kött eller fisk i den. I Stöcklin kan du torka det mesta förutom riktigt blöta saker som grytor, såser och puréer. Svamp är också väldigt bra att torka i den då ramarna har höga kanter. 

Vill du torka riktigt stora mängder mat, grytor och såser är det nog någon av de dyrare ugnarna du ska satsa på. De som har stor kapacitet och bra torkegenskaper och klarar av riktigt blöta livsmedel som grytor såser med mera.

Tidtabell

Här är en tidtabell med rekommenderad tid och temperatur för att torka olika livsmedel i torkugn. Tiden beror på storleken på bitarna och hur fuktigt det är. Det finns alltså ingen exakt tid utan du får känna på det torkade och göra en egen bedömning om det är färdigt eller ej. Temperaturen är rekommendation för de torkugnar som har termostat.

Frukt

Äpplen 15 mm skivor el klyftor 6 - 10 timmar 70°
Päron 10 mm skivor el klyftor 6 - 10 timmar 70°
Bananer 10 mm skivor  8 - 12 timmar 70°
Jordgubbar halva eller hela 9 - 15 timmar 70°
Aprikoser halvor med skärsidan upp 10 - 18 timmar 70°
Körsbär urkärnade eller hela 10 - 18 timmar 70°
Vindruvor halva med skärsidan upp 12 - 15 timmar 70°
Ananas 8 - 10 mm skivor 10 - 12 timmar 70°
Plommon halverade med skärsidan upp 10 - 18 timmar 70°

Grönsaker och rotfrukter

Förväll grönsaker och rotfrukter snabbt ca 1 - 2 minuter, spola av i kallt vatten och låt rinna av ordentligt innan de läggs ut på ollorna.

Morötter skalade, 8 - 10 mm skivor  6 - 8 timmar 70°
Rotselleri skalad, 8 - 10 mm skivor  6 - 10 timmar 70°
Zucchini oskalad, 8 - 10 mm skivor 7 - 8 timmar 70°
Gurka oskalad ca 10 mm skivor 6 - 8 timmar 70°
Bönor hela hela bönor 6 - 10 timmar 60°
Purjolök halverad skuren i ca 8 cm bitar 6 - 10 timmar 70°
Ärtor spritade  8 - 10 timmar 70°
Chilipeppar delade 8 - 10 timmar 70°
Tomater

skalade, halverade
Skivade ca 5 mm tjocka

10 - 14 timmar
7 - 10 timmar
70°
Soppgrönsaker 
(blanda selleri, purjolök, morötter, potatis, palsternacka mm)
Grovriv allt och blanda. 6 - 8 timmar 70°

Torka svamp

Svamp torkas bäst på 50°, borsta och dela större svampar i bitar. Torkas 2 - 7 timmar i 50°.

Torka örter

Kryddor ska torkas skonsamt, 40° är lämplig temperatur och det tar då ca 3 - 7 timmar. 

Torka kött

Kött blir gott om det marineras innan torkning. Låt det färska köttet marineras 1 - 2 dygn. För att kunna skära det i tunna skivor lägg det i frysen några timmar. Ta ut och skär i tunna skivor, tillred dem på bakplåtspapper i ugnen på 150 - 175°, lägg ut på ollorna och torka i 70° till dess de är läderartade. Kan också torkas i vanliga ugnen.

Köttfärs - välj gärna mager nötfärs. Stek den på medelvärme utan fett, den ska inte brynas, rör flitigt hela tiden så den blir grynig. Lägg den på ren kökshandduk eller hushållspapper och låt rinna av. Torka på 50° tills den är torr. Förvara i väl försluten plastpåse. Kan med fördel förvaras i frys.

Kyckling- och annan fågelfärs hanteras likadant och ger bra och lång hållbarhet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2018-11-08 12:00   Seglaren
Att torka mat är kul och jag vill också gärna slå ett slag för den kanske mest kända torkugnen / svamptorken av dem alla. Nämligen svensktillverkade Evermat som är effektiv och lättanvänd!
 
2018-11-08 13:34   monica.svensson.5602
När det gäller Stöcklis Dörrex har jag en rättelse:
Sedan ca 2 år tillbaka är energiförbrukningen 540 W när värmeelementet är aktiverat. I driftläge med fläkten igång använder den 13 W. Torkar effektivt, behöver inte mer.

Att plasten deklareras utifrån livsmedelsanvändning och är fri från bisfenol A kan vara viktigt att påpeka.

Svamp bör inte torkas med högre temperatur är 40 grader för bästa smakupplevelsen.
 

Läs mer

Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och ...

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg