Kajakpaddling på norra Gotland och Fårö 15-30 juli 2011

Två 50-plussare, Anita och Olle, som inte extrempaddlar, provar nya vatten. De har erfarenhet av Stockholms skärgård men eftersom Anita bor i Visby och ser havet varje dag fanns en längan att paddla från Gotland.

Av: Aniara58

Dag 0 15 juli
Förberedelser. Olle har tandvärk. Han har varit hos tandläkaren för två veckor sedan och nu har besvären tagit fart igen. Vi sticker in till stan (Visby) och fixar tanden på mitt jobb, tur i oturen att det hände en dag innan vi ska iväg.

Planeringen inför paddlingen på Gotland har vi hållit på med sedan februari i år. Gått kustvandringar och kollat vindriktningar och vågor, planerat sträckan. Vi hoppas kunna paddla Slite – Fårösund – runt Fårö. Men väder och vind får helt bestämma. 

Har handlat proviant för 7 dagar då det inte finns några affärer förrän i Fårösund. Vädret verkar bli ostadigt och vindarnas riktning ändras för varje daq.


Jag kollar om allt mat är med.

Dag 1 16 juli
Vaknar och stiger upp kl 8. Frukost på  min balkong på Snäck. Sedan fortsätta med packningen som bara växer. Olle fyller upp bilen snabbt. Sen upp med kajaken, en K2 Albatross, på biltaket och iväg.

Vi fixar en busstidtabell för landsbygden, man vet ju aldrig ifall turen skulle behöva avbrytas.

I Slite äter vi en ordentlig lunch på Hotell Slitebaden. Det blåser 5 m/s västlig vind. Lägger i kajaken i hamnen och all packning får plats, t.o.m. lite plats kvar. Det blir en fin paddling med Cementfabriken som vy bakom oss.


All packning fick plats. Albatrossen sväljer mer än vi tror.


Cementfabriken i Slite. Ingen vacker syn eller...??

Det är ovant att paddla här, grunt och en hel del stenar under ytan som man får speja efter.hela tiden.

Innan vi kommer fram till Asunden går vi på grund och får kliva ur kajaken och dra den efter oss i det knappt decimeterdjupa vattnet över grundet fram till en ränna som är ½ m djup och som går under vägbron som går över till Asunden.


Jag drar kajaken i det grunda vattnet på väg mot Asunden.

Asunden har ett fint raukområde. Vi går iland och ”geocachar”. Paddlar sen över till Hide där vi slår läger inför natten. Dagen ger oss erfarenhet att gå långt ut för att förhindra att gå på grund eller stenar.

Dag 2 17 juli
Tar det lugnt på morgonen. Frukost, yoga och meditation. Sol och vind ca 2-3 m/s. Packar och är färdig för avfärd ca kl 10. Vinden har ökat och vi får inte ut kajaken. Vi vadar och drar den i vattnet efter stranden för att hitta en plats i lä. Får ge upp efter 200 m. Hamnar på en stening plats – betydligt sämre än nattens tältplats vid raukområdet i Hide. Vi kommer varken framåt eller bakåt. Med facit nu i hand skulle vi ha stannat kvar. Vågorna är 1 ½ m höga och jag sitter i vindskyddet och skriver, solen värmer skönt. Kajaken ligger högt uppdragen på en liten stenstrand. Vi får vänta.


Hillebergstältet, kajaken och vindskyddet på den lilla stenstranden.


Vi fick gräva en del för att få tältet någorlunda plant. Olle kollar sina matbestick.

Dag 3 18 juli
Har tillbringat natten på den lilla stranden. Tälten slogs upp under en utskjutande klintkant. Vinden har ökat till ca 10 m/s men vi ligger skyddade. Det gäller att ha underhållning med sig. Böcker, korsord etc. Olle kollar vädersajten yr.no och får en vindprognos. Den ska vända till SV och avta till 5 m/s under eftermiddagen. Solen lyser, det är varmt och vi väntar in vändingen vid 15-tiden. Allt ska vara packat och klart då.

Kl 15 vänder och avtar vinden men dyningarna är 1 ½  m höga och vill inte ge med sig. Bestämmer oss för att avvakta och sätter oss ner att vänta till kl 19.

Kommer över viken, ca 2 km paddling, sen tar det stopp med en alltför krabb sjö, stenigt och gloppigt. Ny tältplats hittas vi pilgrimsleden till S:t Olofsholm. Vi får göra ett nytt försök imorgon bitti och ställer klockan på 06.00.

 Dag 4 19 juli
06.00. Vinden har lugnat ner sig till 2 m/s. Sol och viken ligger stilla och flaggan på andra sidan hänger och dinglar neråt. Packar på 1 tim och sedan iväg. Går ganska långt ut för att undvika stenbumlingar och tar oss runt udden. Vi glider in i S:t Olofsholm och dukar upp för frukost på stranden. Fyller på vatten och gör en promenad till kapellet.

 
Olle har hämtat vatten. I bakgrunden syns kajaken samt utrustning på tork.

Det mulnar på, vinden ökar igen, det går ”vita gäss” in mot viken där vi sitter. Vi bestämmer oss för att stanna i S:t Olofsholm och satsa på en morgonpaddling igen.

Gör en vandring längs kusten över till Smörjeudd för att kolla kustremsan. Vågorna bryter ca 50 m ut i vattnet så det blir till att paddla långt ut imorgon bitti.

Vi får en fantastisk fin dag. När vi äter hemgjord pizza-middag i vindskyddet på kvällen ser vi två andra kajaker som ligger uppdragna på Ytterholmen. Ställer klockan på 05.00, det ska blåsa 2-3 m/s då.

Dag 5 20 juli
Snabb ihoppackning, kommer iväg 05.45. Nästan vindstilla och sol. Får uppleva en skön paddling efter att ha rundat Smörjeudd. Det går ganska stora dyningar och vi går långt ut för att undvika stenar som knappt syns i vågorna.

Framme i Kyllaj äter vi frukost ensamma i solen. Några tidiga morgonbadare kommer ner till stranden. Vacker plats med en fin liten hamn. Bestämmer oss för att inte paddla in i Valleviken utan siktar in oss på Huskeudd och vidare mot Lergrav.

Mellan ön Furillen och Gotland är det riktigt lågt vatten så vi kör fast. Jag provar att gå ur kajaken för att dra den vidare in under bron till Furillen, men jag sjunker ner i dyn till vaderna. Det är bara att backa ut och gå iland för att återigen reka. Vi paddlar in på en liten ”strand” där vass och brännässlor gjort den nästan ogenomtränglig. Vi täcker hela kroppen men känner ändå brännässlorna mot benen. Tar oss igenom och upp på vägen. Vi kommer fram till bron över till Furillen konstaterar att det är omöjligt att ta sig vidare den här vägen. Viken är igenvuxen med vass. Ska vi vidare får vi gå runt Furillen på utsidan – därifrån vinden kommer och ska komma närmaste veckan framåt. Vågorna som kommer in från Östersjön tycker vi inte är så små även när det endast blåser 3-4 m/s.

 
Jag kollar hur botten ser ut, bara dy. I bakgrunden syns vassväggen vi tror vi ska paddla igenom.


Vi paddlar in till Furillen och hittar en fin tältplats i raukområdet söder om Designhotellet. Vindskydd och tält på plats.

Dag 6 21 juli
Regn, åska och det blåser 8-10 m/s från NO.Vågorna slår och går höga på utsidan av Furillen. Vi ligger still eftersom insidan av Furillen var igenvuxen.

På em blir det soligt och varmt men vinden ligger fortfarande på. Vi gör en långpromenad till östra sidan och provar lite geocaching utan att få något bra resultat. På ”hemvägen” stannar vi till på Designhotellet och jag blir sugen på en kall öl. Men blir nekad! Är det på grund av min outfit? Servitrisen som sitter och viker servietter säger att de har stängt. Vi sätter oss i alla fall nere vid borden vid stranden och strax efter kommer en familj som ser svala och sköna ut med vin och öl. Jag blir upprörd och och går in och påpekar att jag nyss blivit nekad. Personalen ser lite oroligt på varandra och låter mig sedan få min öl som jag avnjuter med segerns sötma.

 
Jag njuter av min öl.

Det ska tyvärr fortsätta att blåsa från öst imorgon  och det lutar åt att vi får ta till plan B för att komma framåt mot Fårösund. Lite surt.

Dag 7 22 juli
Plan B verkställs och vi lämnar vår fina tältplats på Furillens raukområde och paddlar till Valleviken. Det blir en lugn paddling. Vi kommer fram lätt med vinden i ryggen. Solen steker och det är kvalmigt. Jag lämnar kvar Olle vid kajaken och tar bussen till Slite och hämtar bilen. Tillbaka till Valleviken, packar allt bilen och åker till Fårösund. Bestämmer oss för att övernatta där och hittar en fin tältplats vid båtklubben. Vi blir mycket väl mottagna och erbjuds både dusch och toalett.

 
Att ha tältet uppsatt 2 m från bilen i Fårösund var inte något som vi hade planerat. Men det var en bra lösning för att komma vidare.

Kvällen bjuder på ett ljusspel utöver det vanliga – ett åskväder som heter duga. Tältet utsätts för en prövning  när åska och blixtar, blåst och kraftigt regn drar in. Det håller (Hillebergs Staika) och vi ligger torra i tältet och löser korsord. Ett par från båtarna kommer förbi och erbjuder oss sovplats i deras båt ifall vi är blöta. Tänk att det finns sån vänlighet.

Dag 8 23 juli
Lämnar Fårösund i kajak. Det blåser 5 m/s SO vind som vi har i ryggen hela sundet mot Fårös västra sida. Det blir en fin paddling trots ganska höga vågor som vi surfar på.

På Fårösidan vid Lansa finns fina möjligheter för fågelskådning på strandängarna. Vadare, pipare, måsfåglar, gäss och änder i mängder.

Vi paddlar upp till Gamle Hamn och tältar på stenstranden. När vi bär upp ”hemmet” till tältplatsen ser vi en konstinstallation som är gjord av strandfynd, mest skor. Utställningen har funnits sedan 1980-talet med uppehåll några år. Olle hade sett den tidigare. Roligt och vi fick även ett snack med en av konstnärerna.

 
Entren till en av de roligaste utställningar vi sett. Ett besök rekommenderas.

Dag 9 24 juli
Vinden ligger på rakt sydlig 10 m/s. Vi ligger stilla igen. Soligt och fint, vi ägnar oss åt att utforska en del av Fårö som vi inte besökt tidigare. Fågelskådar.

När man paddlar runt Gotlands kust får man lägga förväntningarna att komma framåt åt sidan. För vinden är som den är – och det kan bli oerhört frustrerande fall man skulle ha en plan på en speciell sträcka som man skulle behöva paddla eller en tid att passa.

 
Vi passar på att tvätta kläder. Perfekt torkväder.

Dag 10 25 juli
Det har mojnat och det duggregnar på förmiddagen. Vinden är bättre än väntat och vi överväger åt vilket håll vi ska paddla. Med risk för att bli inbåsta på Hallshuk-Kappelshamn på Gotland så väljer vi att fortsätta att gå efter Fårö-kusten.

 

Vi får en fantastisk paddling längs med raukområdena Gamle Hamn – Digerhuvud – Langhammars. Det kryllar av besökare på stränderna längs med raukarna.

 
Här paddlar vi förbi en av Gotlands mest fotograferade motiv: Helgumannens fiskeläge.

Vi paddlar en bit ut från land då det är en klintkant under vattnet där vågorna bryter. Området öster om Langhammars är ödsligt och kargt med bara enbuskar. Vi hittar en fin tältplats och havet ligger stilla.

Dag 11 26 juli
Ingen vind. Lite duggregn i luften.Vi får en härlig paddling från Langhammars tilll Ava. Passerar många fina stränder med långgrunt vatten och fina fågelskådningsmöjligheter.


Vi gör ett  kort stopp på Gotlands längsta sandstrand: Norsta Auren. Inte mycket folk där.


Passerar Fårö Fyr i vindstilla väder.

Solen kommer fram på eftermiddagen men när den gått ned på kvällen blir det hög luftfuktighet och vi kan inte torka något. Kryper in i tältet ganska tidigt.Saknar paddelhandskar då händerna blir kalla av fukt. Det är bra att ha tillgång till en bra vädersajt t.ex. yr.no så man kan ha koll på vindarna. Vi träffar inte på så många andra kajakpaddlare.

Dag 12 27 juli
Sticker iväg ganska tidigt eftersom vi igår träffade på en markägare som inte var så välvillig till tältare. Men morgonen är fin, fukten ger med sig och vi får våra kläder torra. Sol och varmt. Paddlar in till Sudersand och fyller upp med vatten, slänger sopor och tar varsin glass. Stranden fylls snabbt på med badande men oss märker de knappt. Alla har fullt upp med sitt.


Jag (med ryggen mot kameran i solhatt) kollar hur stranden fylls på.

Vi paddlar vidare mot Friggars och gör ett besök på Kutens. Mycket att titta på för den som gillar nostalgi. Eftersom det är glest med affärer på Fårö får vi börja ransonera en del: tändstickor, bröd, mjölkpulver.


Här står jag och Olle framför några av de bilvrak som finns på Kutens.

Vi bestämmer oss att paddla vidare lite längre ner på sydostkusten av Fårö och hittar till slut en tältplats på stenstranden nedanför Dämba. Vinden tar lite fart i ryggen under paddlingen och vågorna blir lite tuffa ett tag, men det lugnar ner sig i vikarna.

Dag 13 28 juli
Det blåser in från öst 5 m/s och vågorna bryter mot pallkanten under vattenytan 15 m ut. Bestämmer oss att stanna en dag efter att ha kollat med yr.no. Imorgon ska det lugna ner sig med vindarna ordentligt.

Det är varmt, kvalmigt och fuktigt men när solen tittar fram torkar kläderna. Vi tar en promenad bort till Dämba. Har lite på känn att Bergmancentret ska finnas där. Men vi hittar inget, frågar i en gård där man inte är så intresserad av att avslöja något annat än att centret finns i Fårö skola 5 km bort.

Vi går tillbaka för att äta lunch och upptäcker att vattnet som vi hämtade på Sudersand smakar surströmmingsspad. Vi hade inte smakat på det när vi fyllde upp dunkarna och nu blir det problem. Vi måste tillbaka till Dämba för att tigga vatten. Tömmer ut allt och ger oss iväg.

I Dämba möter vi några fast boende som är ute och promenerar med sina hundar och vi frågar om vatten. Det är inga problem, en dotter är kvar hemma och klipper gräset så det är bara att gå dit. Dunkarna blir fyllda och vi får en trevlig beskrivning om att Ingemar Bergmans bio och väderkvarn ligger bredvid vägen som vi passerat. Där ser man!


Jag smakar på det nya vattnet. Inga problem. Gott!

Det är mycket trafik på vägen genom Dämba, många tittar efter Bergmangårdarna, och en liten hund som man tydligen glömt när man stack iväg kommer springande efter sin ägares bil.

Tillbaka vid ”basecamp” kollar vi yr.no, det är förändring i vindarna på gång och i stället för svaga nordliga blir det vindar upp mot 7 m/s rakt östliga imorgon. Snabbt packar vi ihop, äter och kommer iväg på 1 timme för att passera Ryssudden under kvällen. Klockan är 19.30.

Paddlingen är lätt och vi får en fin vy mot solnedgången över Fårösund. Tältet har vi slagit upp kl 22  ca 2 km från färjan på Fårö-sidan.


Vi har rundat Fårös sydspets och ser Fårösund vid horisonten i solnedgången.

Dag 14 29 juli
Det åskar och blixtrar hela natten och tältet står på ett mycket utsatt ställe på en udde utan skyddande natur. Regnet fortsätter hela förmiddagen och vi bestämmer oss att stanna på udden över lunchen för att sedan paddla vidare upp till Lansa-udden på Fårö. När vi tillreder maten upptäcker vi att gasolbrännaren inte fungerar som den ska. Vi får ingen fart på kokeriet. Har lyckligtvis med oss en extra enklare brännare så matlagningen går bra.

Vi kommer iväg på eftermiddagen i hällregn som fortsätter någon timme och vi kommer fram till Lansaudden blöta och frusna. Sätter snabbt upp tältet och tar sedan ett bad för att få upp värmen. Har sedan en mysig kväll med läsning, musik och spel. Tältlyktorna sprider mys.

 
Här försöker jag lösa DN:s fredagskorsord som handlar om Roxette.

Dag 15 30 juli
När vi vaknar och tittar ut ur tältet är det nästan vindstilla och lätta moln. Kollar yr.no och det ser ut att bli en lugn dag. Vi bestämmer oss för att paddla över till Gotlands-sidan och ta samma kuststräcka tillbaka till Fårösund som vi paddlade åt motsatt håll för en vecka sedan. Vi tar en lång härlig frukost och packar sakta ihop baslägret. Det känns lite vemodigt att äventyret är på väg att ta slut.

Vi får en fin paddling och landar på Fårusunds badstrand bredvid båtklubben där bilen är parkerad.

Vi gör lunch på stranden och kollar in familjelivet hos de badande. Sedan gör vi Fårösund – går på marknad och handlar lite. Resan är slut.


Äventyret avslutas på Fårösunds badplats.

 Så här paddlade vi (klicka på kartorna så blir de större):

      
Del 1                 Del 2

Bra i utrusningen
Självstagande tält så det går att bo på stenstränder och hällmarker.
Vindskydd som går snabbt att sätta upp.
Internet via mobiltelefon för att kolla vädersajter
Solcellsladdare till telefonen
Stövlar. Tar plats men det är skönt att vara varm om fötterna.
Bra skor för att göra vandringar och utflykter.
Liten ryggsäck för kortare turer.

Mat-tips
Tyvärr glest mellan affärerna. Vi handlade för 7 dagar framåt.
Det gick åt ca 3 L vatten per person och dag. Vi hade 18 L med oss som vi fyllde på så fort det gick.
Rökt saltad mat håller bra 2-3 dagar utan kyl. Korv, bacon, fisk.
Äpplen och morötter är gott och håller bra.
Lök, vitlök förstärker maten.
Pulvermjölk  är praktiskt.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-08-24 11:01   1vis
Kul och inspirerande läsning (och lärorik, geocachar var ett okänt begrepp för mig), gav turen mersmak? Har ni planer för någon framtida paddeltur?
/Roger
 
Svar 2011-08-24 17:18   Aniara58
Vi har sedan 2009 gjort paddelturer varje sommar. Första sommaren var det ca 1 vecka, förra året var det 2 veckor i skärgården med utgång ifrån Dalarö. Skärgården är ju lite lättare att paddla i eftersom man hittar lä runt öarna. Men planer finns hela tiden för nya turer, och det blir nog en längre paddling även nästa sommar. Under övriga tider på året brukar vi göra 2-3 dagars turer. Lycka till med dina äventyr. / Anita
 
2011-08-24 11:50   Kal-P-Dal
Väldigt trevlig färdbeskrivning och tack för kartorna. Jag var redan innan jag läste om er tur, sugen på Gotland och Fårö. Nu vet jag att jag nog måste dit. Fast jag förstår nu att man måste låta det ta den tid det tar. Det verkar inte helt lätt med grunda steniga vatten i kombination med brytande vågor. Tack, mycket inspirerande läsning!
Thomas
 
2011-08-24 14:15   sten-o
Hej Anita
Kul att få läsa om er paddeltur och tack för tippset "reservbrännare". Den ska med på min "bra i utrustningen-lista". Hälsa Olle
/Sten
 
2011-08-25 11:57   Hadoque
Kul med en kajakfärdsbeskrivning från Gotland, inte så vanligt! Paddlade själv från Lickershamn och norrut längs kusten i somras och kan rekommendera det varmt, mycket fin paddlingssträcka!
 
2011-08-25 20:55   DustRat
Tack för kul läsning Anita. Min familj och jag var själv på Gotland ungefär samtidigt då ni var där och jag måste hålla med om att vädret var ett slags varannandagsväder. Regn, sol och vind om vart annat. Oavsett väderomslagen är verkligen Gotland vackert. Vi körde motorcykel runt ön, men vet med oss att vi fortfarande har många saker kvar att uppleva där.
Mvh /Ali
 
2011-08-26 16:59   Haiko
Wow, härligt äventyr.

Läste att ni varit på Furillen, har lite inside info ang stället. Dom har haft problem med folk som bara klampar in i folks hotellrum samt restaurangen för att dom bara vill "titta" därför kanske du blev nekad (hur kul är det att någon klampar in på ditt hotelrum som du betalat för och har dina ägodelar i) tror inte det var pga din klädsel =). Ibland har någon abbonerat stället och då är det stört omöjligt att få mat och öl. Det har varit lite stormigt just i år ang servicen vet jag =). Normalt så brukar det vara toppen!

Härligt att du fick din öl till slut!
 

Läs mer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Från Kalmar, Rafshagens Camping till Stockholm, Vaxholm. Ett alternativ till långtur med kajak. Men man slipper paddla! De touringkittar en gammal ... 11 kommentarer
Bengt Larsson har precis kommit ut med 4:e upplagan av sin bok Kusten är klar ! Om en kajakfärd runt hela Sveriges kust. Utsidan har fått ett utdrag ...

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg