John sprang Sörmlandsleden på rekordtid

60 mil på åtta dagar, sju timmar och 38 minuter. John Isaksson slog i somras rekord på Sörmlandsleden.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Jörgen Wendt

Den 26 juli startade John Isaksson, 35, den första etappen på Sörmlandsleden med målet att ta sig runt hela huvudleden, etapp 1-62, på "fastest known time".

– Jag har försökt klara det här två gånger innan. 2022 kom jag inte alls så långt, då avbröt jag efter cirka 40 mil. Förra året svimmade jag mitt i skogen. Jag irrade omkring i 12 timmar och försökte förstå vart jag var, det var jätteläskigt. Så nu var det tredje gången gillt.

Efter åtta dagar, sju timmar och 38 minuter sprang han i mål och innehar nu rekordet för leden. 

– Det var allt man kan tänka sig. Precis som under ett ultramaraton så är det den bästa stunden och den mest hemska. De tre första dagarna regnade det och allt var dyngsurt. Sedan blev det bra väder och det började rulla på. Ungefär vid etapp 40 var jag nära på att ge upp. Där är det tuff terräng, det är nästan mer bergsklättring än vandring där.

Foto: Privat

"Fastest known time" går att göra på tre olika sätt: unsupported, self-supported eller supported. John valde att köra supported och hade en vän som följde och mötte upp honom med torra kläder, skor och mat.

– Vi möttes upp efter 7-30 kilometer och då tog jag en ordentligt rast och fyllde på med energi, smorde allt som behövde smörjas och vilade. I bilen hade jag allt jag kunde tänka mig: kök, flera regnställ och extra skor.

John Isaksson började sin friluftskarriär 2013 med en första fjällvandring. Efter det har det blivit längre, tuffare och med lättare packning. År 2019 började han springa och har sedan dess tävlat i flera ultramaraton. När han hörde talas om Sörmlandsleden kände han direkt att det här var något han behövde prova. 

– Jag har alltid identifierat mig som en hård människa men nu har jag fått ett kvitto på det, säger John med ett skratt och fortsätter:

– Man kan mer än man tror, det kan alla. Det har jag själv känt, man har ingen aning om vad man har för potential och hur långt man kan ta sig. 

Foto: Privat

John Isaksson

Ålder: 35

Bor: Salem

Gör till vardags: Jobbar på byggföretag

Favoritplats längs Sörmlandsleden: "Etapp 39 nere vid Östra Kovik. Det är absolut den jobbigaste sträckan men absolut den vackraste och häftigaste också. Det är nästan som ett litet Höga kusten där nere. Alla de bitarna som går längst kusten är hemskt vackra men tuffa."

Johns 3 tips för långa utmaningar:

1. Förberedelser. Jag tror att vem som helst kan klara vad som helst om man själv tror att man kan det. Men ju mer man tränar ju härligare kommer det att vara. Man kan aldrig förbereda sig för mycket. 

2. Försök också att inte bära för mycket. Man ser och hör att folk bär med sig allt möjligt men behöver man verkligen den där stolen eller boken?

3. Jag tycker att man ska nyttja vindskydden, det är oftast bara på de populäraste sträckorna de är fulla. Jag tycker det är skönare att sova i vindskydd, det blir inte lika instängt som det kan bli i tält. 

John filmade hela äventyret och planerar att klippa ihop en minidokumentär. Foto: Jörgen Wendt


Fastest known time

Fastest known time registreras på hemsidan med samma namn och går att utföra på tre olika sätt: 

Unsupported som betyder att du inte har något externt stöd av något slag. Du måste bära med dig allt du behöver från början till slut. Vatten från naturliga källor är okej. 

Self-Supported som innebär att du kan använda dig av det stöd som du kan hitta längs vägen, men allt stöd du använder måste vara tillgängligt för allmänheten. 

Supported som innebär att andra kan ge dig stöd, till exempel med mat och utrustning, så länge du tar dig runt sträckan med egen kraft.

Foto: Privat

Foto: Privat

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-08-27 15:18   xoxoxo
Bra att han bifogade 13 bilder på sig själv i rekordet så vi vet hur han ser ut....
 

Läs mer

Vandringsleden passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap.
Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Törs man dricka det vatten man stöter på längs Bergslagsleden? Majjen har letat upp alla kallkällor, brunnar och kranar han hört talas om som finns ... 5 kommentarer
Nu har Majjen kommit till vägs ände - Stenkällegården - Bergslagsledens sydliga slut. I dessa trakter har ju Bergslagsleden stark konkurrens av ... 6 kommentarer
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer