Att vända sig om
Det finns många bildchanser som går förlorade vid den tidpunkten på dygnet, om man aldrig vänder sig om. En sol nära horisonten sprider nämligen ett mycket användbart ljus över hela landskapet.
Av: Serkan Günes Photography
Det är populärt att fotografera rakt in i solen. Ett exempel på detta är de sociala medierna som fullkomligt svämmar över av solnedgångsbilder, i synnerhet sommartid. Det är synd. Det finns många bildchanser som går förlorade vid den tidpunkten på dygnet, om man aldrig vänder sig om. En sol nära horisonten sprider nämligen ett mycket användbart ljus över hela landskapet. Om man kan slita sig och vända sig bort från solen bjuds man allt som oftast på en mycket vacker syn.
För landskapsbilder kan sägas att det enda tillfälle när direkt solljus fungerar på ett tillfredsställande sätt är när ljuset kommer ur en låg vinkel, det vill säga morgon och kväll. Detta är förstås som allt annat än regel med undantag, men som tumregel bra att arbeta efter. Solljus består nämligen av massor av färger. Det är färgernas våglängd som avgör hur de sprids ("Rayleigh-spridning"). Det är exempelvis därför himlen är blå. Av samma anledning är ljuset mjukt och i en varmare ton under soluppgång och solnedgång. Alltså är morgon- och kvällsfotografering något att lita på, frånsett vädrets makter. Om man ger sig ut enkom för att fotografera kan det med fördel göras morgon- eller kvällstid. När kameran är sekundär, det vill säga att den är med i packningen men huvudaktiviteten är en annan, passar det utmärkt att planera sitt fotograferande till dessa tidpunkter.
När solen nuddar horisonten bildas långa skuggor som kan användas för att skapa djup i bilden. I Serkans bild har han använt dem som ett grafiskt element. Ögat följer skuggorna och leder betraktaren in i bilden. Det är bara några exempel på hur man kan använda skugga i sin komposition. Det är den egna kreativiteten som kan sätta stopp för möjligheterna. I bilden kan vi också se sprakande färger i löven på marken. Färger som inte syns i direkt ljus mitt på dagen.
Många vackra bilder har uteblivit när alla i ett fotograferande sällskap varit vända åt samma håll. Att gå i motsatt riktning än det redan utstakade är ett utmärkt sätt att hitta nya bilder på. Ibland är det inte svårare än att bara vända sig om.
Moa Grankvist
Hemsida >Om Serkan Günes
Bild: Erik Thor
Den prisbelönte fotografen Serkan Günes (f. 1980, Istanbul), bosatt i Stockholm sedan år 2000, började fotografera vid 22 års ålder. Genom kameran upptäckte han den svenska naturen och det nordiska ljuset.
Serkan gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum.
Du kan följa Serkan på hans Facebook
och hemsida www.serkangunes.com.
I huvudet på fotografen Serkan Günes
Det är en fotobok, ett porträtt av en mästerfotograf och en djuplodande handbok i landskapsfotografi. Boken är Serkans fotografiska tänkande sammanfattat i bokform. Texten är skriven av Göran Segeholm, en av Sveriges mest uppskattade och publicerade fotoskribenter. Resultatet av deras samarbete är en bok som lyckas tränga in till de innersta hemligheterna bakom framgångsrikt naturfoto.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Fototeknik Framkallningstid?
- Fototeknik Vad har ni för utrustning för att ta bilder på fjällturer
- Fotomotiv Spännande tid! Dela med er av årets alla upplevelser!
- Fototeknik Fota natur, fina vyer och fjäll
- Fototeknik olympus tough tg 6
- Fotomotiv Var kan man fota älg i Stockholms län?
- Fototeknik Ang. självurladdning
- Fototeknik Jag är en idiot och använde sprit och handduk för att rengöra linsfiltret. Hjälp snälla