Gjorde min första längre fjällvandring i september 1979. Det var en ensamvandring i Sarek. De följande 18 åren (ofta ensam - ibland med vänner) var det Sarek och Kebnekajsefjällen som lockade. Förmodligen för att det var där dom högsta topparna fanns. Först 1998 fick jag upp ögonen för västra Padjelanta och Rago och gjorde en vandring söder, väster och norr om Virihaure och Vastenjaure. Den vidsträckta utsikten, avsaknaden av leder och glaciärlandskapet fick mig att återkomma år efter år. Jag var ute i 17 dagar under en vandring utan att se en människa annat än första och sista dagen. Man kunde gå i sina "penséer" dag ut och dag in och bara "vara sig själv" - ja, till och med förlora sig själv i nuet, då det öppna landskapet ger en känsla av frihet, upprymdhet och samhörighet med naturen. Från topp 1663 på norska gränsen kan man se Lofoten 170 km bort. Det är längre än om man kunde se Gävle från Kaknästornet i Stockholm...

Användarnamn: hansnydahl

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Foto, Svenska urskogar, istidsformationer.

Mer på profilsidan


Höstvandring runt Boarddemassivet (1)

Av olika anledningar hade det inte blivit någon höstvandring på 4 år, men nu var det äntligen dags. Ett av delmålen var att försöka hitta Axel Hambergs nederbördsmätare 1050 som ska ha varit placerad en bit öster om Bårddejiegŋa, men det var oklart exakt var den platsen låg.

31:a augusti

Jag anlände till Kvikkjokk tidig eftermiddag och tittade in i Fjällhotellet, men när jag såg hur knökfullt det var kom jag på andra tankar. Sorlet från alla människor var påträngande högt - som om alla hade ensamvandrat och nu för första gången på två veckor fick öva sin verbala förmåga igen.

Gjorde mig i ordning och gav mig iväg norrut längs Kungsleden. Planen var att gå runt Boarddemassivet motsols och den första etappen denna eftermiddag var att ta mig knappt 10 km till Stuor Dáhtá.

Kartorna visas i separata fönster på Google Photo. Klicka på kartan så visas den i större storlek. Om det går att zooma in i kartan visas ett förstoringsglas uppe till höger.

Karta dag 1 - 31:a augusti

Vädret var fint om än varmare än normalt för att vara månadsskiftet augusti/september. Vandringen var planerad till 12 dagar med mat för ytterligare en dag. Packningen var, som vanligt, tyngre än önskvärt främst beroende på närmare 4 kg fotoutrustning. InReach Mini 2 och mobilen ökar vikten med ytterligare 300 gram. Det gick trots allt rätt lätt att vandra och efter 7 km - en kort bit efter bron över Njágákjåhkå - var det dags att lämna Kungsleden och fortsätta på stigen mot Pårek.

Njágákjåhkå är ett biflöde till Gamájåhkå.

Större bild på Google Photo

På Google Photo visas bilderna i högsta jpg kvalité och i större storlek, cirka 5000 pixlar i bredd. De kan ta några sekunder att ladda ned. Det går att zooma in via ett förstoringsglas uppe till höger, men även genom att rotera mushjulet.

Stigen mot Pårek går över myren Dáhtájiegge (jiegge = myr), där den är spångad, och slingrar sig sedan fram längs Unna Dáhtás västra sida. Vid sjöns norra sida finns en etablerad tältplats som var dagens etappmål. Platsen var lite för blöt för min smak på grund av högt vattenstånd i sjön, men då det började bli sent fick jag hålla tillgodo. Någon hade samlat ihop en hög med död ved för den som tänkt sig göra upp eld. Jag använde några av dessa grenar som golv i absiden för att ryggsäcken inte skulle bli blöt.

Efter ett tag kom två tjejer och slog upp sitt tält 100 meter från mitt - tillräckligt långt bort för att de obesvärade kunde ta sig ett dopp i sjön.

En djup bäck slingrar sig fram genom Dáhtájiegge ner mot sjön Unna Dáhtá som kan anas till vänster.

Större bild

Skymning vid lägerplatsen vid Stuor Dáhtá.

Större bild

Första natten vid Stuor Dáhtá blev klar med ett norrsken som varierade i färg och styrka. Naturligtvis lämnade jag den varma sovsäcken för att försöka fånga det hela på bild. Det blev lite bökigare att hantera kameran då jag den här gången nöjt mig med ett bordsstativ på 260 gram i stället för mitt betydligt längre lättviktsstativ på 800 gram.

1:a september

Det blev en fin morgon och tältet hann torka innan jag vid 8-tiden gav mig iväg på dagens rätt långa etapp där målet låg mindre än 1 km från Gådokjåhkå.

Morgonljus över Stuor Dáhtá.

Större bild

Stigen på kartan norr om Stuor Dáhtá stämmer dåligt med verkligheten (GPS spåret). Över Pårekslätten stämmer kartstigen bra.

Karta dag 2 - 1:a september

Efter Stuor Dáhtá går stigen uppåt genom övervägande gammal granskog. Därefter tar fjällbjörkskogen över. Lite högre upp hade löven blåst bort under ovädret några dagar tidigare, vilket dämpade höstfärgerna märkbart.

När granskogen ger upp tar fjällbjörkskogen över.

Större bild

Jag passerar Pårekslätten, där jag möter flera vandrare på väg mot Kvikkjokk, vadar Boarekjåhkå och fortsätter förbi Pårek sommarviste. Vid skogsgränsen svänger stigen västerut mot Sähkok. Där lämnar jag stigen och riktar in mig på passet mellan Boarektjåhkkå och Stuor Jierttá och försökte undvika områdena med ris. 

Det skulle dröja 7 dagar innan jag åter såg en artfrände. Framme vid Gasskagårsåjågåsj hittade jag efter en stunds letande ett ställe där man kunde ta sig över utan att behöva vada, och fortsatte sedan i samma riktning. Riset var inte så högt och kunde forseras relativt problemfritt.

Det var dekorativa moln på himlen när jag skulle ta mig över Gasskagårsåjågåsj.

Större bild

Tillbakablick mot Pårekslätten.

Större bild

Vid foten av passet skulle jag ha valt att ta mig över jokken från Boarektjåhkkå innan uppstigningen. Då hade jag sluppit en brant ned- och uppgång i ravinen som jokken skapat. 

Mellan Boarektjåhkkå och Stuor Jierttá ligger en mindre högslätt, cirka 1200 m ö.h. Stenarna är här mindre, jämfört med Luohttoláhko, och i regel nedtryckta i marken. Jag kom att tänka på den karga Tibetanska högplatån.

Högplatån mellan Boarektjåhkkå och Stuor Jierttá. Det är Stuor Jierttá som syns i bilden.

Större bild

När det var dags att ta sig ner från passet blev jag tvungen att orientera mig bland alla toppar i Bielloriehppe för att se vilken väg som var lämpligast inför morgondagens vandring. Det fina vädret gjorde det lätt att få överblick över lämpliga tältplatser. Solen dalade i väster och det gällde nu att rätt snabbt ta sig ner, få upp tältet och laga en sen middag innan mörkret gjorde sig gällande.

De tre högsta topperna man ser är från vänster: Skájdetjåhkkå, Gådokgaskatjåhkkå och Gådoktjåhkkå.

Större bild

Nedgången från passet var bitvis lite brant, men ändå oproblematisk då det mestadels var fjällhed man gick på. Först vid 19-tiden kunde jag sätta upp tältet efter en lång dagsetapp på 18,4 km och 720 meters stigning. Lägerplatsen låg cirka 700 m SV om renvaktarstugan med utsikt mot topparna i Bielloriehppe-massivet. 

Det skymmer rejält vid 9-tiden. Skymnings- och gryningsljuset är en av de stora behållningarna av en vandring i september.

Större bild

Fortsättning  följer.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2025-02-11 10:58   niels63
Hej Hans, ser frem til fortsættelsen!
 
Svar 2025-02-11 11:04   hansnydahl
Hej Niels! Nästa inlägg kommer att handla om Hambergs nederbördsmätare 1050 och glaciären Bårddejiegŋa.
 
2025-02-11 12:14   Bandersson
Äntligen bloggar du igen här på Utsidan! Dina foton är fantastiska. Du skriver att man kan förstora i Google Foto genom att klicka på förstoringsglaset men de tål ännu mer förstoring. På min dator håller jag ned Ctrl och snurrar på mushjulet. Testa exempelvis på det sista fotot och zooma in på den gula kåsan precis bakom tältet.
 
Svar 2025-02-11 12:31   hansnydahl
Tack Björn!
Det är inte givet att man får max förstoring när man klickar på förstoringsglaset i Google Photo. Det kommer upp en "slider" med en skala från "-" till "+". När man drar slidern hela vägen till "+" har man nått maximal förstoring.
 
2025-02-11 22:03   Anders_sthlm
Ja, verkligen kul att ta del av denna vandring och med fina bilder. Man får genast då man läser texten och hur du placerar fotografierna ett ’stort begär av verkligheten’. Man börjar längta!
Din berättelse…oj ja! Jag hoppas det blir flera av dom, fyller verkligen ett stort tomrum här på ’Utsidan’.
Hälsar Anders.
 
Svar 2025-02-12 10:16   hansnydahl
Tack för din uppmuntran, Anders!
Tyvärr har jag inte lagt lika mycket energi på texterna som på fotot - där finns mer att göra.
Jag har läst dina vandringsberättelser med stor behållning där dina reflektioner sveper över många "domäner" relaterade till både landskapet, kulturen samt det mer personliga. Du knyter också ihop det till ett "större sammanhang" vilket inte alltid är det lättaste.

När jag lagt ut texten och berättat om att jag ofta hör olika ljud (röster, renskällor etcetera) efter 4 eller 5 dagars solovandring, är det alltid någon som blir "triggad" (inte alltid på Utsidan) och inte vill tro att sådant kan hända. Inuiterna i norra Kanada vet bättre.

Ibland har jag visat ett foto av en glaciär från nutid bredvid ett foto av samma glaciär som Axel Hamberg tagit 120 år tidigare, och påpekat hur mycket mindre den blivit. Då får man genast en kommentar om att "detta är inget bevis för några klimatförändringar" - trots att jag aldrig sagt något om klimatförändringar i texten. Naturligtvis påverkar det inte mitt sätt att skriva, men jag ger mig inte längre in i några "kommentarsdueller".
 
2025-02-12 15:35   OBD
Tack för din berättelse. Mycket trevlig och intressant läsning. Och som vanligt illustrerad med fantastiskt fina bilder. Beror nog mer på dina händer och ögon än på 4kg fotoutrustning. Bra redskap är viktigt men det gäller att kunna använda dem.
Jag viste inte att det eventuellt finns lämningar av Axel Hambergs verksamhet i det området. Hoppas du hittar något.
Ser fram mot att läsa fortsättningen.
 
Svar 2025-02-12 16:31   hansnydahl
Tack Bertil!
Jag antar att mitt omnämnande av nederbördsmätare 1050 i ingressen talar för att instrumentet (eller dess rester) kommer att hittas.

Hans Fowelin hittade - och har skrivit om - Meteorografen på Sähkoknuohkke samt Nederbördsmätare 1530 som ligger 2,3 km öster om Pårtetjåkkåobservatoriet. Dessutom fanns en nederbördsmätare uppe på Boarddetjåhkkå som senare flyttades till observatoriet.

Nederbördsmätare 1050 har däremot fram till den 2:a september 2024 förblivit oupptäckt.
 
2025-02-12 18:11   Småtärna
Gläds åt att återse ditt namn bland blogg-puffarna, Hans. Det finns hopp om Utsidan! Ser fram emot att läsa om din fortsatta tur i ett område som ännu är helt "ovandrat" för mig.
 
Svar 2025-02-12 19:55   hansnydahl
Tack Cecilia!
Jag har inte tappat intresset för Padjelanta. Att Sarek fått så mycket uppmärksamhet de senaste åren beror på att jag inte vandrat där sedan 1997. Jag ville ta foton från Sarek med samma tekniska kvalité som bilderna från Padjelanta, medan jag fortfarande orkar ta mig upp på topparna i Sarek. De två nationalparkerna kompletterar varandra som yin och yang när det gäller landskap, geologi och vandringsupplevelse.
 

Läs mer i bloggen

Silbbatjåhkkå gruvområde

På kartan över sydöstra Padjelanta finns Silbbatjåhkkå gruvområde utsatt, cirka 9 km väster om Tarraluoppalstugorna vid Padjelantaleden. Silbbatjåhkkå (”Silverfjället”) är en utlöpare av fjällryggen Gierggevárre, som på 1600-talet kallades för ’’Kedkevare’’. Kedkevare var det namn som kom att användas på gruvområdet från slutet av 1600-talet och frammåt. På Generalstabskartan från 1890 kallas dock berget för Silbakvare. 

Den 1:a september passerade jag gruvområdet, som ligger drygt 1300 m ö.h., på min väg från Råvejávrre till Riggoajvve. Från Råvejávrre följde jag en jokk som på dagens kartor saknar namn, men som på Generalstabskartan heter Tjåhejokk - Tsågejåhkå med dagens ortografi. Passade på att ta några dokumentära bilder. 

Gömda Dalen

2:a augusti 2019.

Mellan gränsbergen Guovddelistjåhkkå och Snøtoppen - som beskrevs i de två senaste inläggen - ligger en namnlös undangömd dal som är ovanligt otillgänglig. I öster ligger sjön Guovddelisjávrásj som sträcker sig tvärs över dalen och kantas av tvärbranta sidor i norr och söder. Man måste vara ovanligt motiverad för att försöka ta sig förbi sjön på norra sidan där passagen är mindre riskfylld än på den södra sidan. I väster vaktas dalen av en 200 meter hög klump av bergarten syenitoid-granit.

Snøtoppen

En topptur till gränsberget Snøtoppen.

De som vandrat Padjelantaleden norr om Stáloluokta har säkert sett gränsbergen i västra Padjelanta på andra sidan Virihávrre, och möjligen undrat vad de heter.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg