Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Vandring i Norge och Toppbestigning av Elgåhogna 1460 möh

Vi startade dagens vandring vid parkeringen i Dalset. Parkering är väl att ta i men här finns plats för ett par bilar att trycka in sig på den smala grusvägen. Dalset ligger på 745 meter över havet.

Start: Dalset 745 möh. (strax innan Elgå, Norge. Väster om Grövelsjön)

Mål: Toppen av Elgåhogna 1460 möh.

Längd: 18 km T/R och 700 höjdmeter upp + 700 höjdmeter ner.

Toppen vi för dagen har siktat in oss på är Elgåhogna som ligger på 1460 meters höjd. Det innebär att vi idag ska gå 700 höjdmeter upp och ner.

Vid parkeringen som inte är så stor....

 

Vi åt lunch inne i vår Camper innan vi startar vår vandring. När vi sitter där i vår camper går en familj förbi och hälsar. Familjen kommer vi senare att gå om halvvägs till toppen och sedan ser vi inte dem mer.

Fulltankade med mat och energi ger vi oss iväg. Första delen av vandringen följer den lilla grusvägen som slutar vid den privatägda stugan vid Hammarvollen.

Hammarvollen......

 

Från Hammarvollen följer vi Björbekken ända fram till foten av Elgåhogna. Stigen följer vattnets slingrande väg. Vi passerar ett par mindre vattenfall på vägen mot vårt mål.

Thomas vid bäcken som vi följer hela vägen fram till foten av Elgåhogna....

 

I början av vandringen dominerar de små fjällbjörkarna landskapet men rätt snart kommer vi ut på kalfjället.

Vi stannar ett par gånger och fyller på våra vattenflaskor. Vattnet är kallt och gott och det är härligt sommarvarmt ute.

Här ser man vattenflödet vi följer...

 

Precis vid Elgåhognas fot vadar vi över bäcken för att börja uppstningen mot toppen.

Vi fyller på våra vattenflaskor......

Nu består stigen av rullsten hela vägen upp. Eller stig och stig. Det är bara att gå där det ser bäst ut och ta sikte mot toppen.

Helena på väg upp. Leden är markerad....

 

Stärkta av sommarens alla vandringar i Alperna har vi hur mycket ork i benen som helst. Det går fort när vi vandrar uppför mot toppen. Måste erkänna att det är skönt att vandra så här sent på säsongen. Konditionen är på topp och det känns som om man kan vandra hur långt som helst utan att stanna.

Väl uppe på toppen är det dags att lägga den obligatoriska toppstenen så högt som möjligt.

Thomas lägger toppstenen.....

 

Vi dricker vårt kaffe och laddar med ny energi inför vår vandring tillbaka till bilen. Vi ser renar som betar på håll och vi ser ända bort till Grövelsjön. Vilket härligt sommarväder vi har!

Här uppe på toppen finns det märkliga formationer. Själva toppen består av en stor inhägnad gjord av sten.

Formationen av stenar uppe på toppen.....

 

På vägen ner har utsikt mot den stora sjön Femunden och vi ser hur båtarna lägger till i den lilla byn Elgå.

Mitt bland rullstenen på väg ner mot foten av berget får Helena syn på denna fina sten. En sten formad som ett hjärta. Det måste vi naturligtvis dokumentera. Kärlek på toppen av Elgåhogna!

Kärlek på Elgåhogna....

Vägen tillbaka till vår bil är samma som vi vandrat hit. Vi traskar på fort och hinner med ett besök i byn Elgå innan det blir dags att hitta övernattninsplast.

Vi stannar vår bil vid Djupsjöen som inte ligger långt från parkeringen där vi startade vår vandring tidigare på dagen.

Djupesjöen......

 

Här äter vi gott och njuter av naturen.

Ännu en härlig vandringsdag är tillända…..

Vill du se fler bilder eller ladda ner kart från vår vandring är här en direktlänk:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=803&i=Elg%E5hogna%201460%20m.%F6.h

Jo en annan sak. Är det någon som vet vad detta är för fågel? Vi stötte på den uppe på toppen av Elgåhogna.

 

Vad heter jag???.....

www.traneving.se

/Helena och Thomas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-12-19 17:25   thureb
Eljåhogna är en fin topp även på vintern. Fågeln är sannolikt en fjällpipare se bild http://www.google.se/imgres?imgurl=http://www.spov.se/Foton/Fjallpipare-900-1-090706.jpg&imgrefurl=http://www.spov.se/fjallpipare.htm&h=599&w=900&sz=221&tbnid=hKKZerueKqqN7M:&tbnh=85&tbnw=127&prev=/search%3Fq%3Dfj%25C3%25A4llpipare%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=fj%C3%A4llpipare&usg=__uJ0lXkg86FKDXviiV0tjn_tbNq8=&hl=sv&sa=X&ei=IurRUPTGAdT34QSRs4HABg&ved=0CCEQ9QEwAw
 
Svar 2012-12-19 18:51   Thomas Traneving
Nu när vi tittade på bilden du länkat till så ser man klart att det är en fjällpipare.
Då är det första gången för oss vi kommit så nära. Bock i boken ;)
Ljungpipare har vi sett ett par gånger när vi vandrat i fjällen.
Tack för hjälpen!
 
2012-12-23 11:43   äventyrssugen
En av mina första fjällturer gick över Elgåhogna. Tillsammans med en kusin och hans pappa. Jag var nog i 10-årsåldern. Minns att jag tappade min kamera någonstans längs vägen och min farbror fick vända åter och leta efter den. Det var nog inte så poppulärt, men han hittade den faktiskt. Och så minns jag att nere vid Elgå var det så mycket mygg att potatismoset fick en grå nyans när vi kokade det.
Kul att se bilderna. Ha det gott/erik
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg