Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Med husbil genom Sverige, Polen, Litauen, Lettland och Estland - Del 1

Våra två yngsta barn, Amanda 15 och Jesper 17, hade en önskan när det gällde årets sommarsemester – HUSBIL.

Vi blev milt sagt förvånade över deras önskan. Men när de förklarat att de tröttnat på att ligga stilla vid en strand vid medelhavet och att de ville göra något annat än att ligga i tält så förstod vi deras önskan. Vart skulle vi då åka med husbilen? Alla 4ra ville se nya länder varför valet rätt snabbt föll på en resa genom Sverige, Polen, Litauen, Lettland och Estland. En bra rundtur om man som vi bor i Stockholm eftersom resan skulle avslutas med middag och festligheter på båten mellan Tallinn och Stockholm.

Hur får man då tag på en husbil om man inte äger en själv eller har någon i släkten som äger en? Det blev till att googla på nätet. Vi hittade Solhem husbil i Järfälla som har jätte bra priser. Extra plus för dessa var att de bara ligger 10 minuters bilfärd hemifrån oss. Vi hyrde husbilen i 12 dagar (30 juni till 11 juli) och priset för hyra inkl. 300 fria mil och gas slutade på 13000,-.

 

Avfärd och packa vårt nya hem

På eftermiddagen torsdagen den 30 juni var det äntligen dags att hämta husbilen. Efter genomgång av alla funktioner var det dags att ratta bilen hem för packning. Amanda och Jesper var eld och lågor av entusiasm. De bar mat, kläder, täcken, kuddar, vatten, läsk som om de inte var de ”trötta” tonåringar de normalt brukar vara. Kl. 18.00 var bilen packad och vi intog vårt hem för de kommande 12 dagarna. Vi vinkade av våra två äldsta söner och de  verkade ovanligt lättade när vi for iväg (grannen hade lovat att hålla ett öga på dem).

 

Första etappen – Stockholm -> Bjärnum i Skåne

Så fort vi passerat Södertälje började det regna. Nåja ingen större fara, vi skulle bara passera Sverige. Resan genom Sverige har vi gjort så många gånger så ingen är direkt imponerad längre. Helena kommer ju från Malmö så sträckan Stockholm – Malmö är vardagsmat för våra barn. Med på resan hade vi laddat upp med datorer, dvd, ipod, ipad för att göra resdagarna så bekväma som möjligt för ungdomarna. Vi har under sommaren haft förmånen att få prova Bruntons solcellsladdare http://store.bruntonoutdoor.com/portable-power/panels-and-chargers/  Dessa var till stor hjälp när det uppstod behov av att ladda mobiler, datorer, ipods. Vi (ungdomarna) upptäckte nämligen snabbt att eluttagen i husbilen inte fungerade när husbilen drevs på batteri (de funkade bara när man är inkopplad på el på en campingplats).  Under resan ner till Bjärnum bokade vi utresan Ystad-Swinoujscie och hemresan Tallinn – Stockholm med hjälp av ipaden. Det funkade toppen. Kvitto kom på mailen. Nu hade vi datum och tid som vi måste passa för vår hemfärd från Estland den 10 juli.

Väl framme i Bjärnum (vid 01.00 på natten) letade vi upp parkeringen vid sjön Bjärlången. Här finns ett fint dass och en väldigt vacker badplats. Äntligen skulle vi få sova i husbilen. Amanda och Jesper sov uppe i alkoven som finns ovanför förarsätena. Thomas och Helena sov mitt i husbilen vid matbord och stolar som gjordes om till säng. Efter ett första pussel med kuddar där Helena och Thomas skulle sova var allt på plats. Vi sov alla hårt och var rätt förvånade när väckarklockan ringde redan 06.00.



Andra etappen – Bjärnum via Ystad och båt till Swinoujscie (Polen) och Camping i Miedzyzdroje

Tänk vad smidigt det är att bo i husbil. Man har kylskåp, spis, vatten och toa. Allt redo att användas precis när man vill. Så fort frukosten var uppäten styrde vi bilen mot Ystad där vi skulle ta färjan kl. 13.30 med Unityline mot Polen.  Men innan vi skulle med färjan var vi tvungna att skaffa ciggladdare till våra mobiler och ipoden eftersom våra solcellsladdare från Bruton bara funkade med ciggladdare. Så innan vi åkte ombord på färjan blev det ett stopp vid en elektronikaffär i Ystad.

Att köra på Unitylines båt var en upplevelse. Aldrig tidigare har vi varit med om att de packar bilarna så tätt. Vi fick vänta ett tag innan vi fick köra på med vår husbil men när det så äntligen blev vår tur förstod vi varför vi fått vänta. Vi var tilldelade platsen i fören. Väl framme i fören fick vi vända bilen helt om (man kör ut samma håll man kör på). Vi, som inte riktigt kände bilens omfång, var glada för den hjälp vi fick av de skickliga lastarna på båten. Det märktes att de gjort detta tusentals gånger förut. Imponerande. På var sida om oss där i fören fick de in två små bilar typ micra. Nu väntade oss ett par timmar på båten innan vi skulle vara framme kl. 20.00 i Polen. Ungdomarna surfade på mobiler och ipad så länge de kunde innan vi lämnade svenskt vatten. Sen var det dags för mat och ett antal parti kortspel, othello, schack osv innan vi så äntligen var framme i Polen.

Eftersom klockan redan var 20.00 när vi kom fram till Polen så återstod det bara att leta efter en campingplats. Vi hittade den första bästa i Miedzyzdroje.

Campingen var välbevakad med vakter och väldigt gott om personal som servade oss till 100%. Det här med gott om personal är ett kännetecken för Polen.  Många som hjälper till och alla är vänliga och tillmötesgående. Extra plus att allt är så billigt. Denna natt betalade vi 110 SEK för husbilen inkl. el.

Vi måste nämna att redan innan vår resa så hade vi bestämt oss för att ta in på campingar så ofta vi kunde. Så blev det också hela vår resa förutom en natt i Litauen då vi sov vid en bevakad bensinmack tillsammans med en husbil från Ryssland och lastbilar från polen, Lettland och Litauen.

 

Tredje etappen Miedzyzdroje -> Leba

Precis utanför Miedzyzdroje ligger Wolinski Nationalpark som är en av 23 nationalparker i Polen. Vårt mål med resan var nämligen, förutom att ha en härlig semester med Amanda och Jesper, att besöka ett par nationalparker. Det lite lustiga med denna nationalpark är att E65 går rakt igenom den. Men, även stränderna i Miedzyzdroje ingår i nationalparken.  Vi stannade aldrig till och promenerade i nationalparken. Regnet öste ner och våra tonåringar var inte speciellt sugna på en promenad. Bilderna vi tagit är tagna från parkeringsplatser utmed E65.

Något som vi måste tillägga är att E65 är inte som våra motorvägar. Inga vägar i Polen eller de baltiska länderna är som våra vägar. Allt tar tid i Polen och Baltikum. Att förflytta sig med bil tar minst dubbelt så lång tid som i Sverige.  Det är stora hål och mycket gropar i ”motorvägen” och E65 är inte bredare än en normal svensk villagata (lite överdrivet men nästan).

Eftersom det tar tid att förflytta sig med bil i Polen så tog också resan Miedzyzdroje till Leba större delen av dagen (från ca. 11.00 till 16.00). Väl framme i Leba tog vi in på Morski Camping nr 21. Detta var en lite bättre/finare camping än dagen innan så här fick vi betala 150 SEK inkl. el.

Här grillade vi kött på vår Vidargrill från Primus. Ett par andra campinggäster var framme och tittade på vårt stormkök och vår grill. Det händer rätt ofta när vi är utomlands att folk kommer fram och vill prata kök med oss. De smidiga små kök vi har med oss är inte så vanliga utomlands så de brukar imponera på de övriga som har stora klumpiga gastuber och vanliga kastruller som sätts ovanpå en ranglig anordning.

Fortsättning följer……

Om du vill se fler bilder från vår resa så är här en
direktlänk:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=706

www.traneving.se

Helena och Thomas

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-09-07 16:55   äventyrssugen
Ska bli kul att läsa fortsättningen.
 
Svar 2011-09-08 07:53   Thomas Traneving
Det kommer ;) /H
 
2011-09-07 22:57   fowwe
Ja, det här är ju också ett slags uteliv! Intressant att se andra delar av Europa än vårt eget land. Att det är nödvändigt med bevakning överallt känns väl ovant för oss svenskar. Men det är tyvärr nödvändigt.
 
Svar 2011-09-08 07:56   Thomas Traneving
Det blir snart mer uteliv-på-två-tonåringars-villkor (man måste beakta att våra tonåringar är med och bestämmer spelreglerna på denna resa) ;).
Nästa del handlar om Sahara sanddynerna i Leba nationalpark och 2 mils vandring...... =) /H
 
2011-09-08 07:58   brigas
Dessa fina vägar med överskuggande lövträd,tänk så skönt när man färdades med häst längs dem,och visst är det bokskogar ni var i (nationlparken)?
 
Svar 2011-09-08 09:09   Thomas Traneving
Britt det stämmer. Det var fullt med bokskogar. Landskapet påminner mycket om skåne......så jag kände mig precis som hemma :)
Vägarna kändes lite väl smala för husbil men när de stora lastbilarna kunde köra fort fort så kunde väl vi med....... /H
 
2011-09-08 08:25   seobserver
Det är bra att ni beskriver en annan form av uteliv, trevligt gjort dessutom. Ser fram mot fortsättningen.
 
Svar 2011-09-08 09:19   Thomas Traneving
Tackar :)
Leba och sanddynorna är något ut över det vanliga. Väl värda ett besök!
/H
 
2011-09-10 07:26   hassex
Coolt med husbil! Det är alltid intressant att besöka Europas Hantverkare. Vi har varit i Gdansk och i år besökte vi Pärnu i Estland. Vi hyrde cyklar på hotellet och det funkade jättebra.

Campinglivet är inte speciellt utbyggt däremot finns det helt OK hotell.

Reser man i detta område är det också intressant att besöka något historiskt museum. Att dessa länder fortfarande existerar är en uppvisning av mänsklig envishet. Det är också kul att besöka länder där barnen fortfarande leker utomhus
 
2011-09-11 10:09   greenjuice
Roligt att läsa om en annan typ av friluftsresa än om tarp, tält och stugor. En husbilresa kan också vara intressant. Det var mycket om att fixa till era elektronik-grejor :-) Intressant att läsa att de ställen ni har varit på är välbevakade också. Ett sätt att värna om turister. Ser fram emot fortsättningen. Mkt bra att ni hade mellanrum mellan texter, tydliga underrubriker och lagom antal bilder i inlägget. Lätt att läsa! :-)
 
Svar 2011-09-12 09:48   Thomas Traneving
TAck!
Eftersom vi inte ens hade testat solcellsladdaren (eller ens öppnat kartongen) innan vi satt i husbilen så blev vi lite förvånade när man var tvungen att ladda med ciggladdare. Jag vet inte vad vi egentligen tänkt oss..... ;)

Att elektroniken inte dör är A och O när man reser med en labil 15-årig dotter. Ja, alla som har döttrar på 15 vet hur "arga och irriterade" de kan bli om inte allt är som de tänkt sig. Det var lika bra att fixa innan vi lämnade Sverige =)
/H
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg