Vill med min sida och blogg visa att även funktionshindrade vill och kan ta sig ut i vildmarken.
I samarbete med:

Intresserad av camping och vildmarksturer. Brukar bli några stycken längre turer per år som jag gör tillsammans med min hund. Eftersom jag själv sitter i rullstol så är alla turer genomförbara för folk med rullstol, Intresserade kan höra av sig till mig via min hemsida om man vill följa med. Alla är välkomna, oavsett handikapp eller inte.

Användarnamn: Andersgustav

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Navigering, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Stensjön med omnejd

För ett par veckor sedan var jag på en heldagstur med min hund Ymer. Jag har några gånger försökt att ta mig till Stensjön som ligger i utkanterna av Tyresta nationalpark, men har inte riktigt nått ända fram pga. olika anledningar, men nu skulle jag dit oavsett väder, väglag och backar. Vad gäller vädret kunde det inte bli bättre, strålande sol och inget moln på himlen, kvicksilvret hade letat sig upp till hissnande sju plusgrader. Vi åkte färdtjänst till Tyresta kyrka, sedan rullade vi söderut på Brakmarsvägen, igenom villakvarter, förbi sjöar, upp och nerför backar och snäva kurvor, man får vara på sin vakt i de här områdena, för det kan bli riktigt trångt på vägen, men det gick bra. Efter ca sex km kom vi till en grusväg som gick upp till skogen och naturreservatet, en väldigt tuff start med en brant uppförsbacke på några hundra meter, men det var ingenting mot backarna som skulle komma längre fram. Väl uppe var det lättåkt, fina stora ängar, hyfsat bra grusvägar, tyvärr så var de fortfarande blöta och ganska mjuka pga allt regn som hade kommit den senaste tiden, men det var bara att bita ihop, vädret var i alla fall strålande och hyfsat varmt, i alla fall i solen.

 

Efter ytterligare någon kilometer kom vi fram till en skylt där det stod Stensjön 1.7 kilometer, jag var tvungen att kolla på min gps om vi verkligen skulle ta oss fram på den här vägen, det var inte den bästa vägen precis, den var gropig och lerig, mittenpartiet av vägen var mjukt gräs, så jag skulle inte få något gratis, inte ens i nerförsbackar, men jag hade bestämt mig, jag skulle fram. När vi hade kommit några hundra meter kom vi fram till en bom som vi med lite trixande passerade, sedan började klättringen, men efter mycket slit kom vi äntligen fram till sjön, det var otroligt vackert. Det var anordnat med sittplatser runt en eldstad, sedan gick det en stig ner till vattnet. Jag rullade sakta ner till vattnet för det fanns en hel del rötter på marken så man var tvungen att ta det väldigt försiktigt, men när vi väl kom ner tog jag fram kaffet och en banan, kombinationen vacker utsikt, tystnad, kaffe, det kan inte bli bättre, här kunde jag sitta hur länge som helst, men vi var tvungna att packa ihop och fortsätta. Det gick mycket lättare tillbaka, det måste ha gått svagt uppför hela tiden på väg till sjön utan att jag märkt det, för helt plötsligt kom vi fram till grusvägen igen och senare asfaltsvägen, nu fortsatte vi söderut mot Vissvass. Vägen ner är ganska lättåkt, men som jag nämnde tidigare, det är en kurvig och ganska smal väg så man får ta det försiktigt, men till slut så kom vi fram till Vissvass by.

 

Det är den enda bevarade byn i Tyresö kommun, namnet har den fått av omgivningarna runt om, den ligger i närheten av en havsvik med mycket vass som följd. När Vissvass första gången omnämns 1460 skrivs bynamnet "Wideswas". Enligt fornsvenskan står ordet vide för buskage, vilket i detta fall skulle betyda att ortnamnet kan tolkas som platsen med buskage av vass, dvs vassruggar. Några järnåldersgravar har inte påträffats vid Vissvass vilket i så fall innebär att den första fasta bebyggelsen etablerades först någon gång under medeltiden. Av de äldsta skriftliga uppgifterna om platsen, som är från 1460 och 1478, framgår det att Vissvass redan vid denna tid var en by med flera gårdar som lydde under det stora tyresögodset. Under 1700- och 1800-talen växte Vissvass by ut till den största i Tyresö med som mest 8 gårdar (1876), men inget av det finns kvar idag. Efter att vi passerat Vissvass by fortsatte vi till vattnet och till Trollbäckens båtklubb, men där var vi tvungna att vända, vägen fortsatte över en färist, normalt inga större problem för mig, men eftersom jag hade Ymer med mig kände jag att det skulle bli för jobbigt, dessutom började det bli mörkt, så det var dags att leta upp en adress så jag kunde ringa färdtjänst. Lyckligtvis träffade jag en kvinna som talade om vilken adress jag skulle beställa till för här hade färdtjänsten varit förut, med hennes gamla mamma bla. Hon frågade var jag kom ifrån och när jag sa att vi hade rullat från Tyresö och söderut, via Stensjön, trodde hon först inte på mig, men till slut tror jag att det gick upp ett Liljeholmens för henne.

 

När jag ringde färdtjänsten sa de att det skulle komma en buss inom 20 minuter, jag visste att så inte skulle vara fallet, vilket det heller inte var. Han ringde ett antal gånger och frågade hur han skulle köra, jag hade ingen aning, men som tur var så var den här kvinnan kvar hos mig så jag gav telefonen till henne så hon kunde förklara. Det är inte så kul att vänta på en buss i en by när det är kallt och mörkt, det enda lyse som fanns var månen och från en stuga där det var tänt i köket. Jag trodde helt säkert att jag skulle vara hemma innan solen gick ner, därför hade jag varken lampa eller reflex med mig, men nu vet jag bättre.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-12-03 19:53   Ringblom
Trevlig läsning! Mötte dig och hunden i den branta nerförsbacken innan du gav dig in på första grusvägen mot Stensjön.
 

Läs mer i bloggen

Vattgruvsmossen, en del av Sörmlandsleden

För några år sedan hade mina svärföräldrar ett sommarställe utanför Gnesta, vid en sjö som heter Båven, ett underbart ställe, och på vägen dit åkte man igenom Järna, en lite småstadsidyll i den Sörmländska idyllen. När man passerat Järna åker man förbi en skylt där det står Naturreservat, reservatet har givetvis ett namn och det är Vattgruvsmossens naturreservat, som sagt så har jag bara åkt förbi ett antal gånger, men nu var det äntligen dags att besöka platsen och som sällskap hade jag med mig min hund Iris.

Bor man som jag på söder, är det en ganska lång resväg dit, först pendeln från Stockholm södra till Södertälje hamn, där får man byta till tåget mot Gnesta för att hoppa av tåget två stationer bort, i Järna.

Djupdalens mäktiga skogar

Snart är det slut på det här året, då brukar det vara brukligt med en sammanfattning av året som gått. När vi släppte lös hemsidan www.skogstur.info för allmänheten satt jag och min gode vän Calle och funderade på vilka turer vi skulle skriva om och det var inte helt lätt. Turerna har varit många, den längsta var helt klart den när vi åkte mellan Nynäshamn och Bålsta som vi gjorde första veckan i juni i år, 14 mil på rullstol blev det, men den har vi pratat om så mycket så den vet många av er redan om, så jag tänkte berätta om en annan tur som jag själv gjorde när jag var i Värmland i somras och besökte min familj i Munkfors som ligger mitt i Värmland, utmed Klarälven.

Det är inte helt lätt att välja vart man ska köra, för det är så otroligt vackert överallt så man vill vara på alla ställen samtidigt, men det går ju inte så då måste man ju välja så det fick bli ett område som jag varit tidigare, Djupdalen.

Mot Tornberget

Varje år inträffar ett event som är minst lika kul som julafton, nämligen Vildmarksmässan. För den som inte varit där än så kan jag berätta att det är en mässa för friluftsnördar, den ena mer extrem än den andra, men så finns det de som bara är intresserade av att se vad som finns och för att träffa folk, jag tillhör en blandning, lite nördig, men ändå normal, i alla fall om ni frågar mig.

På mässan träffade jag två personer som jag följt på Facebook under några år, Thomas och Helena Traneving, två personer som jag har som förebilder och som jag beundrar väldigt mycket, gå in på deras sida så kanske ni förstår varför, Traneving. De har i sin tur följt mig och läst att jag förra året hade försökt mig på att besöka länets högsta berg, Tornberget med sina imponerande 111 meter över havet. Tyvärr lyckades inte det, jag och Ymer kämpade oss fram tills vi kom till en alltför brant uppförsbacke med stora rötter och stenar på stigen, omöjligt med andra ord att ta sig fram med rullstol. De frågade helt enkelt om jag var intresserad av ett nytt försök, fastän med deras hjälp den här gången. Det var som ljuv musik i mina öron så jag sa ja direkt.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg