Vill med min sida och blogg visa att även funktionshindrade vill och kan ta sig ut i vildmarken.
I samarbete med:

Intresserad av camping och vildmarksturer. Brukar bli några stycken längre turer per år som jag gör tillsammans med min hund. Eftersom jag själv sitter i rullstol så är alla turer genomförbara för folk med rullstol, Intresserade kan höra av sig till mig via min hemsida om man vill följa med. Alla är välkomna, oavsett handikapp eller inte.

Användarnamn: Andersgustav

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Navigering, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Rialaområdet

I somras var jag och Ymer i Rialaområdet och campade, det var riktigt trevligt, men jag ska ta det hela från början. Som vanligt visade sig Stockholm även denna lördag från sin bästa sida, det var riktigt soligt och varmt, perfekt väder för camping med andra ord, så jag packade ner min campingutrustning, plus saker till Ymer, sedan ringde jag efter en färdtjänstbuss som skulle ta oss till vargens revirområde. Tyvärr så dröjde det mer än 1 timme innan bussen kom, så det kändes väl inte så där jättekul om jag ska vara ärlig, men chauffören bad om ursäkt och försäkrade mig om att vi skulle komma fram tryckt och säkert till rätt adress, trots att varken han eller jag hade varit där, men han hade både gps och mobiltelefon med karta, så det skulle inte vara några problem (vart har jag hört det där någonstans).

 

Efter lite mer än 1 timmes körning så började vi närma oss slutmålet, Rialavägen 102, problemet var bara att vi hittade bara vägen, men inte den exakta adressen, trots att vi åkte fram och tillbaka, och trots den senaste tekniken vad gäller kartor och gps, vi var lost! Jag sa till honom att han kunde släppa av mig vid något lämpligt ställe, men det ville han inte, han var skyldig att lämna mig på rätt ställe, diskussionen gick till ungefär så här:

– (Han) Men jag kan väl åtminstone släppa av dig hos någon kompis?

– (Jag) Jag känner ingen här uppe, vi ska campa.

– (Han) VAAAA!!!! (Nu började han bli lite svettig om pannan) Men då kan jag väl ta dig till campingplatsen då.

– (Jag) Vi ska inte bo på någon campingplats, utan i skogen. (Nu började han svettas på riktigt).

– (Han) Men det är ju bara skog här, och vilda djur, du har väl hört talas om Rialavargen?

– (Jag) Det har jag, och det är lite därför som jag har valt det här området.

 

Inte vet jag om han blev klokare eller lugnare efter det här svaret, men han släppte i alla fall av oss vid ett lämpligt ställe, sedan försvann han mot sitt håll och vi mot vårt. Det var väldigt vackert efter vägen, en väg som för övrigt var asfalterad vilket jag inte hade räknat med, så det var en positiv överraskning, men trots asfalten var det tufft att köra rullstolen, det var mycket upp och ner, snäva kurvor, dålig sikt pga. kurvorna, träd och buskar som skymde en hel del, plus att det var ganska mycket biltrafik, så det gällde att ta det försiktigt, jag hade ju en hund att ta ansvar för också. När vi hade kommit ca 1 mil var vi på det stället som det var tänkt att vi skulle bli avsläppta på från början, men nu hade vi fått rulla en bra bit för att komma dit i stället, vilket gjorde att jag fick ändra mina planer ytterligare, dels för att den väg som vi skulle åka på för att ta oss ännu längre in i skogen, hade vuxit igen, omöjligt att ta sig fram med rullstol, sedan var klockan ganska mycket så det var dags att leta tältplats. Efter att ha åkt några hundra meter på en annan skogsväg kom vi fram till en sjö som heter Långsjön, en sjö som verkligen gjorde skäl för sitt namn. Vid sjön låg det ett litet fält som var perfekt för att sätta upp ett tält, vilket jag också gjorde, efter att jag hade bundit Ymer vid ett trä som fanns nära sjökanten, så han kunde dricka vatten och svalka av sig om han ville, för det var fortfarande väldigt varmt.

 

En kort stund efter att jag fått upp mitt tält, svängde det in en liten folkabuss och ur bussen klev det ut 4 holländare som frågade om de fick stanna kvar över natten, inga problem sa jag, sedan satt vi och pratade till midnatt, riktigt trevliga killar.

 

Morgonen därpå var det tänkt att jag skulle ha varit iväg senast klockan 10, men för det första så sov jag till strax före 9, sedan fortsatte jag prata med holländarna lite, samtidigt som jag gjorde i ordning mina saker, så vi kom inte iväg förrän vid lunchtid, vilket inte alls var bra, med tanke på värmen och Ymer, han tyckte det var riktigt jobbigt i solen, så jag lät honom svalka av sig i sjön lite innan vi fortsatte vår färd. Men ganska snart såg jag på Ymer att han tyckte att det var lite för jobbigt, så jag letade upp en adress, så jag kunde ringa efter en färdtjänstbuss, efter en stund hittade jag en och ringde, efter en bra stund kom den så vi kunde fara hem, så han fick ta igen sig efter 1 dygn i skogen.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-10-05 09:27   Thomas Traneving
Man behöver inte resa långt för att komma utomlands ;)
Låter som en mycket trevlig kväll med gott sällskap. Det är ofta stunder som dessa som gör turen extra minnesvärd (om man inte räknar med taxiresan i början ;) ).
/H
 
2013-10-08 12:07   äventyrssugen
Synd du inte fick lite kontakt med vargarna. Har själv legat ute några nätter i höst för att få höra dem men inte heller lyckats (än). På´t igen:-)
 

Läs mer i bloggen

Vattgruvsmossen, en del av Sörmlandsleden

För några år sedan hade mina svärföräldrar ett sommarställe utanför Gnesta, vid en sjö som heter Båven, ett underbart ställe, och på vägen dit åkte man igenom Järna, en lite småstadsidyll i den Sörmländska idyllen. När man passerat Järna åker man förbi en skylt där det står Naturreservat, reservatet har givetvis ett namn och det är Vattgruvsmossens naturreservat, som sagt så har jag bara åkt förbi ett antal gånger, men nu var det äntligen dags att besöka platsen och som sällskap hade jag med mig min hund Iris.

Bor man som jag på söder, är det en ganska lång resväg dit, först pendeln från Stockholm södra till Södertälje hamn, där får man byta till tåget mot Gnesta för att hoppa av tåget två stationer bort, i Järna.

Djupdalens mäktiga skogar

Snart är det slut på det här året, då brukar det vara brukligt med en sammanfattning av året som gått. När vi släppte lös hemsidan www.skogstur.info för allmänheten satt jag och min gode vän Calle och funderade på vilka turer vi skulle skriva om och det var inte helt lätt. Turerna har varit många, den längsta var helt klart den när vi åkte mellan Nynäshamn och Bålsta som vi gjorde första veckan i juni i år, 14 mil på rullstol blev det, men den har vi pratat om så mycket så den vet många av er redan om, så jag tänkte berätta om en annan tur som jag själv gjorde när jag var i Värmland i somras och besökte min familj i Munkfors som ligger mitt i Värmland, utmed Klarälven.

Det är inte helt lätt att välja vart man ska köra, för det är så otroligt vackert överallt så man vill vara på alla ställen samtidigt, men det går ju inte så då måste man ju välja så det fick bli ett område som jag varit tidigare, Djupdalen.

Mot Tornberget

Varje år inträffar ett event som är minst lika kul som julafton, nämligen Vildmarksmässan. För den som inte varit där än så kan jag berätta att det är en mässa för friluftsnördar, den ena mer extrem än den andra, men så finns det de som bara är intresserade av att se vad som finns och för att träffa folk, jag tillhör en blandning, lite nördig, men ändå normal, i alla fall om ni frågar mig.

På mässan träffade jag två personer som jag följt på Facebook under några år, Thomas och Helena Traneving, två personer som jag har som förebilder och som jag beundrar väldigt mycket, gå in på deras sida så kanske ni förstår varför, Traneving. De har i sin tur följt mig och läst att jag förra året hade försökt mig på att besöka länets högsta berg, Tornberget med sina imponerande 111 meter över havet. Tyvärr lyckades inte det, jag och Ymer kämpade oss fram tills vi kom till en alltför brant uppförsbacke med stora rötter och stenar på stigen, omöjligt med andra ord att ta sig fram med rullstol. De frågade helt enkelt om jag var intresserad av ett nytt försök, fastän med deras hjälp den här gången. Det var som ljuv musik i mina öron så jag sa ja direkt.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg